SMC aktiviteter

2024-05-06

SMC Västerbottens aktiviteter 2024

20240601-02

Gruskurs 1 & 2 genomfördes på Bussjö motorbana och blev en härligt gruslig helg med aktiva deltagare som tog stora kliv i sin teknikutveckling i körning på grusunderlag. Solen gassade vilket medförde att vätskeersättning och solkräm blev nödvändigt för att klara av värmen. Imponerande hur deltagarna med bravur klarade av att öva under de tuffa väderförhållandena.

20240525-26

Knix-dagarna på Alviks gokartbana i härligt solsken blev uppskattade av både deltagare och funktionärer. Helt underbara dagar med trafiksäkerhet i fokus och övningar varvat med teori och reflektion. I år provade vi att på lördagen erbjuda bokning till en tjejgrupp och på söndagen en övningskörningsgrupp. Det blev positivt mottaget av våra deltagande medlemmar.

20240518

Första fortbildningen för distriktets medlemmar säsongen 2024 inleddes i strålande solsken med Avrostning på Opus Bilprovning Västerslätts asfaltsytor. Förutom avrostning kunde även medlemmarna boka in besiktning hos Opus som höll öppet för just motorcyklar denna dag. Inte illa tycker vi i SMC! Deltagarna övade, indelade i grupper, vid 3 olika stationer med hjälpande instruktör och aspirant. Bromsning, balans och teknik finslipades under dagen till nöjda deltagares förtjusning.

 

20240515

Vi fanns på plats hos Yamaha Center i Umeå när de fick besök av Road Show North och man kunde provköra flera Yamaha modeller. Alltid trevligt att träffa motorcyklister och fundera kring nyttan av ett medlemskap i SMC.

Samma dag genomfördes även en internutbildning i härligt solsken för distriktets funktionärer i det populära kurskonceptet ”Kurs på väg” för att vara redo i skarpt läge när våra medlemmar kan delta den 29/5 samt 26/6. Vi hoppas att även västerbottningarna faller för detta enkla sätt att ta till sig fortbildning från SMC.

20240514

När trafikskolorna i Umeå genomför sina Risk1-utbildningar får de ibland besök av SMC Västerbottens informatör. Jättekul att kunna träffa blivande motorcyklister och tipsa dem om vad SMC gör och att de redan när de övningskör kan delta i våra fortbildningskurser.

20240510-12

SMC Västerbotten deltog i Grusworkshopshelg för instruktörer på Rörken Motorstadium och på Pustbo folkracebana. Inledningsvis höll Anders Lj Malm i teorigenomgång och sen övade vi bl a vändning på mindre skogsväg med hjälp av terrängen samt mc-bogsering. Kul och nyttig helg!

20240501

SMC ställde upp informationstältet utanför Umeå Motorcycleclub (UMCC) på Ålidbacken 23
där den SMC-anslutna klubbens vårrally landande efter en tur från kajen i centrum via Teg,
Obbola, Holmsund, Holmsjön, Yttertavle, Tomtebo till Ålidhem. Ca 120 hojar deltog i det
soliga vårvädret och vi fick träffa många trevliga människor.

20240427-30

SMC Västerbotten kan stolt konstatera att våra 3 aspiranter klarade examineringen till
grusinstruktörer i Rosersberg som hölls 27-30 april. Därmed har vi ytterligare 3 instruktörer
till våra gruskurser nu i vår. Härligt jobbat av Mattias, Ulrika och Magnus!!

 

20240419-21

Årsmöte samt Storkurshelg på Arlanda XPO där SMC Västerbotten deltog med 6 ledamöter
från styrelsen som förkovrade sig på olika sätt i utbudet som SMC Riks erbjöd oss. Ca 130
deltagare från alla olika SMC distrikt samlades och både fick och gav kunskap till varandra.20240302-03

SMC Västerbottens aktiva inom School-verksamheten deltog under helgen 2-3 mars i kursen Råd&Riktlinjer med de inbjudna föreläsarna Niclas Lundin och Maria Syrjälä från SMC Norrbotten. Det innebar kompetensutveckling för våra instruktörer, aspiranter och resurser inför ny utbildnings säsong inom SMC School.

 

20240316

Seminariet för tjejer av tjejer ”Sluta bromsa - Våga växa” där fyra härliga föreläsare från SMC Södermanland kom på besök anordnades den 16 mars. Drygt 30 kvinnliga deltagare lät sig inspireras till att bli modigare motorcyklister och att våga prova mer. Mycket uppskattat av den aktiva publiken som fick dela med sig av egna erfarenheter och funderingar kring motorcykelkörning.

 

20240316

Den 16 mars genomförde även SMC Västerbottens distrikt sitt årsmöte där fjolårets genomförda uppdrag och räkenskaper redovisades och lades till handlingarna. Styrelsens ordförande presenterade planen för 2024 och till glädje för våra medlemmar så består den av fler utbildningstillfällen än tidigare år. Fler aktiva i distriktet medger fler kurstillfällen vilket känns positivt.

 

20240324

Under söndagsförmiddagen den 24 mars bänkade sig 13 deltagare till en Garmin GPS introduktionskurs som förberedelse inför sommarens planering av vägval. Vi var alla laddade med dator, mobil, GPS och skarvsladd. Lennart Eriksson guidade oss genom flertalet sätt att planera rutter och resor med hjälp av olika kartverktyg. Dessutom uppmärksammades vi på saker som kan göra en resa utomlands både dyr och besvärlig om man inte är förberedd. Nu får vi öva hemma i lugn och ro för att hitta vår favorit bland planeringsverktygen som presenterades.

 

20240324

Att ha god kunskap i HLR (hjärt-lungräddning) kan vara skillnaden mellan liv och död om olyckan händer. SMC Västerbottens funktionärers kompetens i HLR uppdaterades under eftermiddagen den 24 mars då vi fick tillfälle att öva hjärt-lungräddning både praktiskt och teoretiskt enligt HLR-rådets rekommendationer. De som har erfarenhet av sådant vet att det är svettigt men mycket nyttigt och vi som är verksamma inom SMC känner oss tryggare inför kommande säsong med detta i vårt bagage.