Gruskurs SMC Skåne


Foto av Blaz Erzetic från Pexels

För vem?

Med SMC:s gruskurs vänder vi oss till alla motorcykelförare med alla typer av motorcyklar. Kurserna har fokus på trafiksäkerhet och vårt mål är att skapa trygga och säkra MC-förare på våra grusvägar. 90 % av alla vägar i världen är grusvägar och vi har ca 30 000 mil grusväg i Sverige. Att begränsa sig till att enbart köra på asfalt gör att man missar stora delar av vårt vackraste, mest naturnära och roligaste vägnät.

Innehåll?

De övningar som är med på kurserna syftar till att öka deltagarnas körtekniska kunskap och med den kommer tryggheten i körningen. Med trygghet och kunskap minskar rädslan och risken för panik- eller överlevnadsreaktioner och följden blir säkrare MC-förare. Kursupplägget bygger på att först träna in delmoment för att i slutet av kursdagen kombinera dessa moment i sammanfattande övningar.

De nivåerna på gruskurs som SMC Skåne erbjuder är 1L, 1 och 2.

Gruskurs nivå 1L (där L står för Landsväg) vänder sig till alla motorcyklister som vill bli säkrare på att köra på grusvägar. Speciellt för dem som tycker det är jobbigt med vägbyggen utan asfalt, grusvägen till badstranden eller till sommarstugan. För dem som kanske vänder när de kommer en grusväg och hellre tar en lång omväg på asfalt i stället för ett par km på grusväg. 1(L) fungerar även som instegskurs för den som är nyfiken på att börja köra grus. Här fungerar alla typer av motorcyklar, allt från custom-mc till sport- och touring-mc. 

Gruskurs nivå 1 - Grundkurs

För motorcyklister som vill lära sig grunderna i grus och offroad-körning. För de som är nyfikna och har inställningen att grus är spännande, roligt, lockande och vill lära sig mer.

Gruskurs nivå 2 - Fortsättning och påbyggnad av nivå 1

För de som gått Nivå 1 och vill mer och för dem som hellre tar 10 mil omväg på grusvägar än raka spåret på några km asfalt.

Alltså: Dessa kurser är inget för "grusfantomer" men ni är välkomna ändå, men kursen är kanske inte på er nivå.

Vatten och frukt finns. Ta gärna med extra om det blir vamt. Kaffe och lättare lunch ingår i kursavgiften.

Inskrivning 07.30-08.00. Beräknad kurs-tid ca: 07.30 - 16:00

Under förmiddagen och börjar av eftermiddagen kör vi olika teknikövningar, sedan kör vi en runda på grusvägar i närheten för att praktisera på det vi har övat på.

Anmälan sker via: https://grundkurser.svmc.se

Kursavgiften betalas till bankgiro: 830-9353

Information om Namn, önskat KURSDATUM, telefonnummer, e-postadress, för kurserna i Norra Åsum ska önskemål om Nivå 1 eller 2 anges.

Vid betalning MÅSTE namn och kursreferens anges.

Frågor? Skicka ett mejl till grus@smcskane.org

 

Grus