Irland 2006

Ireland ten points… Irlande dix points

Tomas och jag fick mersmak av höga berg, fina mc-vägar och trevligt folk efter semestern 2004 i Skottland, så sommaren 2006 åkte vi till Irland. En vecka innan vi skulle åka så upptäckte jag att tanken på min hoj läckte. Oj… ja nu är väl inte jag någon mekaniker direkt, men med lite hjälp från min bror så lagades några hål i svetsningen fram på tanken med kemisk metall. Det borde hålla, resonerade brorsan och jag, ungefär som Roy och Roger… Får ta tag i det där när jag kommer hem, tänkte jag…

Den 26 juli på morgonkvisten åkte vi från Göteborg till NewCastle. Vi hade kört hela natten och efter en svindyr frukost gick vi till hytten för att ”vila lite”. Vi sov till 15.00, och då var jag helt vimsig i bollen. Efter ett smaskigt smörgåsbord vid 18-tiden, la vi oss för att "vila" igen men somnade såklart och ja det blev verkligen ett hejdundrande partyliv på båten till NewCastle som ni förstår!
Vi ankom till Newcastle vid 11 och drog västerut via motorväg A19. Kanonväder var det och jag var på ett ypperligt humör, Ireland here we come liksom! Vid första tankningen mattades mitt humör av lite. Jag upptäckte nämligen att tanken var otät igen, det rann bensin! Det kändes väl inte jättekul direkt, men efter konsultation av mekaniker Bergström så kom vi (läs; Tomas) fram till att om jag hädanefter tankade drygt halvtank, så skulle det funka bra.

Vi åkte österut och stannade för natten i en by med världens längsta namn: Llanfairtwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Byn låg ca 20 min från Holyhead där färjan till Dublin skulle avgå dagen efter. Vi installerade oss och knatade glatt över till bypuben där det var musikunderhållning som Tomas tyckte var halvbra men jag tyckte att det lät som Lasse Lönndahl eller nåt. Jodå jag är känd för att överdriva lite…

Dagen därpå åkte vi mot Holyhead och färjan till Dublin. Kanonväder även denna dag och jag fick en vision om att den här semestern skulle bli bra mycket bättre vad gällde vädret jämfört med Skottland -04. Såg framför mig att jag kom hem brun som en pepparkaka och med solpinad hud. Det visade sig att jag hade jädrigt fel! Väl på Irland så tog vi oss ut ur Dublin, kände att ”ah, äntligen är vi på Irland, det här blir lattjolajbans”. Väl ute på den 4-filiga motorvägen så började det regna… lite…eeeh… typ störtregna! Glömde jag att säga att vi åkte i jeans? Tomas stannade och drog på sig regnbrallor men positiva jag trodde att det skulle lätta. Här hade jag fel igen! Inne på Mc-Donalds toalett någonstans väster om Dublin så stod en dyngsur Emo och försökte byta jeansen mot skinnbrallor + regnställ. Jag ska inte trötta ut er med att prata om vädret men om jag säger såhär; vi hade två regnfria dagar under 2,5 vecka på Irland. Då vet ni!

Vi började utforska Irland med en dag i Galway där det var musikfestival och letade oss sedan västerut mot Westport där vi stannade några dagar. Orten ligger på Irlands västra kust och på vägen dit så passerade vi området Connemara. Oj vad fint! I Westport var det någon slags högtid som hette "Croagh Patrick", vilket innebär att man vallfärdar upp på berget the Reek, som är något av ett "heligt berg". Det beräknades vara ca 30.000 människor som vandrade uppför berget för att hylla Irlands apostel Saint Patrick denna dag. Efter några dagar i Westport med lite dagsutflykter bl.a till Sligo så vände vi söderut igen. Vi besökte bland annat Doolin, där den traditionella irländska folkmusiken sägs ha sina rötter och vi hann även med en titt på turistmagneten Cliffs of Moher. Vi sov en natt i Lisdonvaarna och två i i Limerick. Efter det så åkte vi till Killarney som vi hade hört var vackert. Det var det verkligen, rekommenderas varmt! Vi hittade ett jättefint B&B där vi bokade 3 nätter. Skönt att kunna packa upp kläderna och torka lite, för allt kändes fuktigt och snuskigt. Vi var som ystra fålar eftersom det denna dag var första dagen utan regn, ja till och med att solen tittade fram! Vi for direkt på en tur ut mot havet till en by som hette Dingle. På vägen dit kan man ibland se delfiner, men tyvärr såg vi inga denna dag. Men jag säger bara en sak… HAVET…

Om ni någon gång besöker Irland så är tips att utforska landets bergspass. På vägen hem från Dingle så åkte vi upp i ett sådant - Conor Pass. Fortsatte över bergen och kom ner till Kilcummin, körde ännu ett bergspass med kraftig stigning - Camp Anghils Bridge. Under vistelsen i Killarney åkte vi bl.a Ring of Kerry. Mycket souvenirbutiker såklart, allt för turisterna. En dag när solen visade sig igen så bestämde vi oss för att ta en shoppingdag i Killarney. Det blev liiiite varmt att gå med mc-utrustningen, så det blev inte så många timmar. På kvällen tog vi en tur till ännu ett av otaliga bergspass - Gap of Dunloe. Där träffade vi en knutte som blev impad av Tomas hoj. Det finns tydligen nästan inga Moto Guzzi på Irland. Det där passet var förresten otroligt fint, man kunde åka häst och vagn upp till toppen, och nästan inga bilar åkte upp. Men vi åkte ända upp och på hoj så är ingen stigning för brant. På kvällen packade vi och förberedde oss för att nästa dag åka vidare. Det var nu dags att börja dra oss mot Dublin. Det här var för övrigt en riktigt skitdag med ännu mera regn, vi fick dra på regnstället redan vid avfärd. Fikastopp i Kilkenny där vi blötte ner McDonalds-restaurangen rejält. Vi kom fram till Dublin på eftermiddagen.

Dagen efter åkte vi till Dublin City. Parkerade på en mc-parkering mitt i stan och hoppade på en sightseeingbuss, Nä vi hade inte tubsockor i sandaler och kameran runt halsen! Men vi hade bara en dag i Dublin och då gäller det att se så mycket som möjligt. Det var jättebra för man fick hoppa på och av den där bussen hur många gånger som helst, så vi åkte med en bit, sen hoppade vi av i stadsdelen "Temple Bar", det är något av kulturkvarteren i Dublin. Där fanns mycket musikaffärer, pubar och restauranger samt roliga butiker. Tyvärr var det någon sorts helgdag den här dagen - bank holiday - så många affärer var stängda. Vi tillbringade i alla fall några timmar i Temple Bar. Tomas blev helt lyrisk när vi kom in i en skivaffär, där fanns skivor som är svåra att få tag på här hemma, han köpte ett gäng. Vi fikade och strosade runt. Jag som är något av en U2-fanatiker tog naturligtvis svängen förbi deras hotell och förevigade det med kameran! Vi fortsatte sedan bussturen och hoppade av på shoppinggatan O'Connell Street där vi inte blev långvariga, det var FÖR mycket folk! Vi gick istället till Grafton Street där det fanns mycket gatumusikanter och andra artister – trevligt att bara stå och titta, inte som hemma i Ljusdal precis…

Dagen därpå var sista dagen på Irland, regn igen! Semestern var dock inte riktigt slut. Vi hade nämligen planerat att besöka Lake District innan det var dags att åka hem till Svedala. Efter en lååång och tråkig transportsträcka på motorväg i regn så hittade vi oss fram till Lake District. Lake District rekommenderas, mycket fina vägar och vyer! Här började det kännas att det var 2,5 vecka sedan vi åkte hemifrån. Jag längtade efter mitt hus, min säng och syskonbarnen! Lake District innebar jättefina vyer, med mycket sjöar och solen sken nästan hela dagen, gudomligt!

Sista natten hade vi bokat rum på Black Hall i Hexham, f.ö samma ställe som vi av en slump bodde på sista natten när vi var till Skottland. Dagen därpå drog vi oss så mot NewCastle och letade oss fram till en gata med flera mc-affärer där vi strosade runt lite. Vi hade gott om tid på oss tyckte vi, satt i godan ro och käkade när vi upptäckte att ”oj, är klockan så mycket, vi måste åka och checka in!”. På motorvägen hostar min hoj till 2 ggr, jag kör ikapp Tomas, tutar och skriker "JAG MÅSTE TANKA". Vi svänger in på en mack, men där höll de på att reparera. Det var bara att chansa och åka vidare, vi hade ju tidsbrist! På nästa avfart dör min hoj och jag ser Tomas försvinna i fjärran… Men hade tur, den startade igen efter en stund, det rann väl till bensin när den stod på sidostödet kanske.

Vi tog oss på båten och vi tog oss till Göteborg men jag körde nog på ångorna in på macken utanför hamnområdet! Efter 25 mil non-stop stannade vi i Laxå för att äta och tanka. På tv:n visades finalen i 100 m häck och Susanna Kallur tog guld, det kändes faktiskt riktigt härligt att vara i Sverige igen.

Men det var nåt som kändes konstigt… ja just det, det regnade inte! Men trots regn och rusk hela semestern så måste jag ändå ge Irland åtminstone nästan en 10-poängare!
Emo