KNIX-kurser

Fortbildning i broms- och kurvteknik

Knix-kurs

Kursen vänder sig till alla som kör mc som vill fortbilda sig för att bli en säkrare mc-förare. Syftet är att öka kunskapen i körningen samt förmågan att hantera sin motorcykel på vägen i trafiken. Detta gör att du får bättre marginaler inför risksituationer. Utbildningen består av en kortare obligatorisk introduktionsdel och därefter körteknikspass på banan. Den bedrivs av SMCs godkända instruktörer och deltagarna delas upp gruppvis efter erfarenhet och körvana. Informationsfolder finns att ladda ner här! 

Du kör i ditt eget tempo efter din förmåga! Du är välkommen att delta, oavsett erfarenhet med eller utan passagerare. Nybörjare eller rutinerade/erfarna mc åkare, alla är välkomna! Ett körpass är 15 minuter långt och under en normal kurs sker ett körpass per timme för respektive grupp.

Att köra mc på gokartbana och träna körteknik är ett tillgängligt alternativ till körning på de större motorbanorna och är roligare, mer givande och inte minst mer tekniskt krävande än man kanske kan tro. Hastigheten är låg och skaderisken liten. Grunden och principen i kurv- & bromstekniken är densamma som vid körning i högre hastigheter.

Anmäl dig genom att gå in här: https://grundkurser.svmc.se/

OBS! Det är obligatoriskt med ryggskydd, se därför till att ha med det och visa oss det vid besiktning!

Du kan använda "friskvårdspengen" till KNIX! Läs mer här

Övningskörning på Rörberg
Grundkurs Knix på gokartbanor är fortbildning men det är också tillåtet att öva för den som övningskör. Du måste givetvis ha med din handledare (med handledartillstånd) som ansvarar för dig under övningarna. Läs mer om det i Övningskörningsavtalet som du kan skriva ut och ta med dig till utbildningen.

Körkort, försäkring och personlig skyddsutrustning
Motorcykelkörkort för den motorcykel du kör är självklart ett krav. Dessutom ska du ha kläder, ryggskydd, stövlar och handskar avsedda för motorcykelkörning. Heltäckande hjälm rekommenderas starkt.

Din motorcykel
Skall vara registrerad, besiktigad, i trafik och minst trafikförsäkrad. Dock är det tillåtet att köra med "kraschkåpor" under förutsättning att registreringsskylt finns synligt monterad. Har du halvslitna däck rekommenderar vi att du byter före kurs.

Vi kör i följande grupper

Grön grupp: För dig som kör första gången på kursen eller vill köra i ett lugnt tempo. 

 

Gul grupp: För dig som kört på liten bana förr på kursen och/eller har körvana att hålla jämnt tempo. För dig som vill prova ett lite högre tempo än grön grupp. Omkörningar tillåtet på start/målrakan. 

 

Blå grupp: För dig som vill ha högre tempo i körningen. Omkörningar tillåtet på start/målrakan. 

 

Röd grupp: För dig som är duktig på att hantera din mc och kan köra stabilt, kontrollerat och säkert även i högt tempo. Omkörningar tillåtet på start/målrakan. 

Instruktörerna bedömer fortlöpande sammansättningen i grupperna och vi flyttar vid behov om i grupperna för att få så jämn temposammansättning som möjligt.

Frågor
Har du några frågor/funderingar om denna utbildning? maila dom i så fall till: knix@smcgavleborg.se

VARMT VÄLKOMMEN !