KNIX-kurser 2021

SMC Gävleborg har beslutat att köra KNIX-kurser på Rörbergs Motorstadion i sommar.

Kurserna gäller endast för SMC-medlemmar och för boende i närområdet Gästrikland och Hälsingland.

OBS!

Detta gäller endast med de restriktioner som gäller när detta skrivs (20 april 2021) och kan komma att förändras. Vi informerar i så fall om detta på vår hemsida samt på vår Facebooksida. 

Kursen måste förbokas och är endast öppen för SMCs Gävleborgs medlemmar dvs boende i Gävleborgs distrikt (samt de som bor på gränsen Gävleborg/Uppland och "hör" till Gävleborg, t.ex Skutskär med omnejd).

Anmäl dig till KNIX-kurs här


Regler för årets KNIX-kurser:
-Max 7 deltagare per grupp, plus en instruktör=8 personer. 
-Grinden kommer att stängas 17.30 då inskrivningen stänger, så kom i tid.
-Ingen mat/kaffeförsäljning, deltagare får ta med egen förtäring
-Tänk på att tvätta händerna ofta, handsprit kommer att finnas på plats.
-Publik är ej tillåtet, så deltagare kommer ensamma!
-Om du vill bära munskydd så tar du med ett eget

All kursverksamhet sker liksom tidigare utomhus, var noga med att följa ”din” grupp och håll avstånd mellan varandra när ni har teorigenomgång.

För övrigt, följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.  https://www.folkhalsomyndigheten.se/

 Vi vädjar också:

-Om du är i riskgrupp – stanna hemma
-Känner du förkylningssymptom – stanna hemma 

Välkomna till Rörberg!

Vet du om att du kan använda "friskvårdspengen"
till KNIX? Läs mer här

 

Fortbildning i broms- och kurvteknik

Kursen håller på kl 18.00-21.00, inskrivning kl 16.45-17.30

  • 2021-05-03
  • 2021-05-17
  • 2021-05-31
  • 2021-06-14
  • 2021-06-28
  • 2021-07-12
  • 2021-07-26
  • 2021-08-09
  • 2021-08-23
  • Prel. 2021-09-05, kl 09:00 - 15:00 (Söndag, säsongsavslutning!)

Pris: 250:-. Endast medlemmar får deltaga i kursen!
Den 5/9 är priset 400:- inkl mat

OBS! Det är obligatoriskt med ryggskydd, se därför till att ha med det och visa oss det vid besiktning!

Kursen vänder sig till alla som åker mc och vill fortbilda sig för att bli en säkrare mc-förare. Syftet är att öka kunskapen i körningen samt förmågan att hantera sin motorcykel på vägen i trafiken. Detta gör att du får bättre marginaler inför risksituationer. Utbildningen består av en kortare obligatorisk introduktionsdel och därefter körteknikspass på banan. Den bedrivs av SMCs godkända instruktörer och deltagarna delas upp gruppvis efter erfarenhet och körvana. Informationsfolder finns att ladda ner här! 

Du kör i ditt eget tempo efter din förmåga! Du är välkommen att delta, oavsett erfarenhet med eller utan passagerare. Nybörjare eller rutinerade/erfarna mc åkare, alla är välkomna! Ett körpass är 15 minuter långt och under en normal kurs sker ett körpass per timme för respektive grupp.

Att köra mc på gokartbana och träna körteknik är ett tillgängligt alternativ till körning på de större motorbanorna och är roligare, mer givande och inte minst mer tekniskt krävande än man kanske kan tro. Hastigheten är låg och skaderisken liten. Grunden och principen i kurv- & bromstekniken är densamma som vid körning i högre hastigheter.

Övningskörning på Rörberg
Grundkurs Knix på gokartbanor är fortbildning men det är också tillåtet att öva för den som övningskör. Du måste givetvis ha med din handledare (med handledartillstånd) som ansvarar för dig under övningarna. Läs mer om det i Övningskörningsavtalet som du kan skriva ut och ta med dig till utbildningen.

Körkort, försäkring och personlig skyddsutrustning
Motorcykelkörkort för den motorcykel du kör är självklart ett krav. Dessutom ska du ha kläder, ryggskydd, stövlar och handskar avsedda för motorcykelkörning. Heltäckande hjälm rekommenderas starkt.

Din motorcykel
Skall vara registrerad, besiktigad, i trafik och minst trafikförsäkrad. Dock är det tillåtet att köra med "kraschkåpor" under förutsättning att registreringsskylt finns synligt monterad. Har du halvslitna däck rekommenderar vi att du byter före kurs.

Inskrivning, platstillgång & pris
Endast föranmälan via Mitt Konto

Körpassen är mellan kl. 18.00 och 21.00. Dessa kommer att vara ca. 15 min åt gången. Dvs du kör ca. 15 min och därefter vilar du eller får teoretisk feedback av dina instruktörer medan andra grupper kör. Du kör sammanlagt tre körpass per kväll.

Priset på Rörberg är 250 kr per person/kväll, endast medlemmar är välkomna.
Glöm inte att ta med ditt medlemskort!

Vi kör i följande grupper

 1 Grön grupp: För dig som kör första gången på kursen eller vill köra i ett lugnt tempo. 

 

2 Gul grupp: För dig som kört på liten bana förr på kursen och/eller har körvana att hålla jämnt tempo. För dig som vill prova ett lite högre tempo än grön grupp. Omkörningar tillåtet på start/målrakan. 

 

3 Blå grupp: För dig som vill ha högre tempo i körningen. Omkörningar tillåtet på start/målrakan. 

 

4 Röd grupp: För dig som är duktig på att hantera din mc och kan köra stabilt, kontrollerat och säkert även i högt tempo. Omkörningar tillåtet på start/målrakan. 

Instruktörerna bedömer fortlöpande sammansättningen i grupperna och vi flyttar vid behov om i grupperna för att få så jämn temposammansättning som möjligt.

Uppställning
Efter säkerhetskontrollen ställer du upp din motorcykel på led i depån. Varje grupp har ett eget led.

Frågor
Har du några frågor/funderingar om denna utbildning? maila dom i så fall till: knix@smcgavleborg.se

VARMT VÄLKOMMEN !
Till en seriös och riktigt rolig utbildning. Vi hoppas att du ska känna att du har kul samtidigt som du utvecklar din körteknik och lär känna dina egna och din hojs resurser och begränsningar. Vi vill att vi alla skall trivas under utbildningen och njuta av det vi alla älskar att göra. KÖRA HOJ!