Trafikverket gör om efter kritik i från SMC Västernorrland!

2014-07-13

Efter flera påstötningar och efter att Sundsvalls Tidning har publicerat flera artiklar så ändrar nu Trafikverket sitt beslut om broräcket i Bergeforsen.
SMC Västernorrland är glada att Trafikverket "gör om och gör rätt".

Redan i höstas blev vi kontaktade av medlemmar i SMC Västernorrland om att det då pågående brobygget i Bergeforsen byggdes med ett för oss motorcyklister farlig räckeslösning. I samma veva så kontaktade Sundsvalls Tidning oss och frågade hur vi såg på det hela.

Jag kunde då på plats och trots pågående byggnationer se att räcket utmed körbanan såg allt annat än bra ut!

På den sida där trafik ska färdas är det ett räcke enligt den modell som Trafikverket rekommenderar . Vad som skiljer denna plats i från andra är att det är en stor nivåskillnad mellan körbanan och vattnet. Vår rädsla är om att det sker en kollision eller omkullkörning så kan motorcyklisten glida mot räcket och fortsätta ner i vattnet under. På den sida där gångtrafikanter ska gå är det ett nät som förhindrar att något/någon ramlar över kanten.

I räcket som i dag är monterat är det stora öppningar/mellanrum som gör det helt möjligt för en kropp att glida igenom vid en olycka. Hålen är i dag ca 60X150, klart tllräckligt för en vuxen kropp att passera.

Då i samband med artikeln så hävdade Trafikverket att det höll den standard man har men skulle titta på frågan. Tiden gick och inget hände. Våren kom och vi trodde att man hade lyssnat på vår kritik. Vi fick då igen en förfrågan i från medlemmar om denna bro. Vi kontaktade igen Trafikverket som då meddelade att man efter vår kritik åter skulle titta på lösningen med broräcket. Kort därefter så blev vi kontaktade av Sundsvalls Tidning igen. Resultatet av artikeln har ni kanske läst i nu i helgen.

Nu lovar Trafikverket att det kommer att åtgärdas till hösten. Att det kommer att kosta ca 500.000-1 milj/kr  att bygga om tycker jag är småpengar i detta sammanhang. Hade Trafikverket gjort "rätt" ifrån början så hade det inte kostat något mer! Hade SMC fått vara delaktig i planeringen och komma in med synpunkter när projektet bara var på planeringstadiet hade man vunnit många saker! Och kan vi förhindra en tragisk olycka så är det värt alla pengar i världen.

Det är gånger som denna det känns kul att få vara en del av SMC, vi gör skillnad!

Kan vi påverka och ändra konstiga beslut så visar det på att SMC behövs och SMC behöver DIG!

Sveriges Motorcyklister Västernorrland.