Arbetet med att hitta Blekinges mest intressanta MC-folk har börjat!

2021-11-13

Syftet är att uppmärksamma länets eldsjälar, entusiaster, fantaster, inspiratörer samt visa att “Ett motorcykelintresse” kan se väldigt olika ut. Först ut är Marcus Johansson i Kallinge, som enligt sonen är en riktig MC-hjälte. Efter att ha träffat pappan förstår jag vad han menar!

Marcus tog mc-körkort i 20-årsåldern och nu 30 år senare har han ägt över 40 motorcyklar. Genom sitt yrkesval inom Försvarsmakten kom han i kontakt med motorcyklar i allmänhet och enduro i synnerhet. I åldern 25-40 år tävlade han mycket och har bland annat kört en av Sveriges största endurotävling, det klassiska Ränneslättsloppet och världens största endurotävling GGN (Gotland Grand National) flera gånger. De flesta känner nog till att det kan vara riktigt tuffa förhållanden och Marcus berättar att man osjälviskt hjälper varandra ute på banan men att det ändå är mycket man måste klara av på egen hand. 

Efter en skada som orsakade ett längre uppehåll kom han på andra tankar och upptäckte hur kul det är att köra “Grus”. En av flera motorcyklar som han äger idag passar utmärkt för detta, en BMW f800gs. Glädjande nog är han sugen på att utbilda sig till instruktör inom SMC School. 

En drivkraft, utöver intresset att köra hoj i olika sammanhang, är att renovera, bygga om, laga och lösa problem. Hans motto är  “Går det sönder, reparerar man”. Det mesta går att lösa i hans garage och det vet släkt och vänner som gärna tar hjälp av hans stora kunskaper kring det mesta då det gäller motorcyklar. Det har även bidragit till att hålla nere kostnaderna, han köper motorcyklar med renoveringsbehov. Ett stort MC-intresse behöver inte “kosta skjortan” men lätt att säga när man dessutom kan tillverka sina egna verktyg vid behov. Det är så långt ifrån min förmåga man kan komma! Vi är många som är helt i händerna på MC-verkstäderna, både i stor och smått. Med andra ord, det behövs fler MC-hjältar! 

På frågan om framtida projekt svarar Marcus att tanken är att ge en av sina motorcyklar ett lite modernare utseende. SMC Blekinge gratulerar Marcus som i dagarna fyllde 50 år och säger tack för att du tog dig tid och Filip, tack för tipset. Din pappa är MC-hjälte och en nörd!

text

Åsa Willander S, Informatör 

SMC Blekinge 

bild

Marcus Johanssons privata

Renovering på gång