SMC Uppsalas gruskurser

Gruskurser som arrangeras av SMC Uppsala. Klicka på vardera kursen nedan för att komma till aktivitetsbeskrivningar och anmälan!

SMC Uppsala Gruskurser

  • Gruskurs  - Nivå 1L

Vänder du när du ser en grusväg? Då är detta kursen för dig! Denna gruskurs har samma kursupplägg som Nivå 1. Skillnaden är att den riktar sig framförallt till dig som har en mer landsvägsbetonad hoj med landsvägsdäck.  • Gruskurs  - Nivå 1

Denna gruskurs är både för dig som aldrig satt dina hjul på grus förr och för dig som har testat grus tidigare och vill ta ett steg vidare.  • Gruskurs Nivå 2

Denna gruskurs är en direkt fortsättning på SMCs gruskurs Nivå 1 och för dig som tycker att asfalt bara är en transportsträcka.  • Grundkurs Grus  - Nivå 3

Gruskurs nivå 3 kombinerar de två första nivåerna och adderar olika tekniker för att ta sig över hinder, passera diken, köra i backar - ex vända i backe, både uppför och nedför. Köra på skrå. Nivå 3 är avsedd för dig som förutom grusväg även vill ta dig ännu längre ut och resa/utforska vägar och stigar där olika hinder kan förekomma.

Varför gruskurs? 

I Sverige har vi ca 10 000 mil med grusvägar och trenden sedan flera år är att nyförsäljningen av motorcyklar mer och mer fokuseras på offroad- och adventuresegmenten som är väl lämpade för att köras på grus.

Med ökad försäljning av motorcyklar avsedda för lösa underlag så ökar också efterfrågan på att lära sig att behärska andra underlag än asfalt, för att möta den efterfrågan så har SMC satt ihop en serie kurser för grus.

Observera att SMC:s gruskurser inte är endurokurser, alla övningarna är till för dig som vil fördjupa dig i grus- och offroadkörning med din vanliga landsvägsmotorcykel. Övningarna körs i första hand på grusplan och/eller grusvägar.

På alla SMC:s kurser krävs det en landsvägsregistrerad, besiktad, försäkrad och skattad motorcykel. Det är din vanliga mc-försäkring som gäller så kolla gärna med ditt försäkringsbolag att försäkringen är aktiv.