Våra stadgar

 Normalstadgar för SMC distrikt.(Beslutade på SMC:s Riksårsmöte 2017.04.22 )

Verksamhetsidé

SMC Östergötlands distrikt, organisationsnummer 822003-0848 i dessa stadgar kallad Distriktet, är en distriktsorganisation inom riksorganisationen Sveriges MotorCyklister, i dessa stadgar kallad Riks. Distriktet är en på demokratisk grund byggd, allmännyttig ideell förening. Distriktet är partipolitiskt och religiöst obunden och öppen för alla som är beredda att stödja såväl distriktets som Riks stadgar.

Värdegrund

Distriktet är en organisation som är öppen för alla oavsett, kön, ålder, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, funktionsnedsättning (såväl psykiskt som fysiskt), sexuell läggning eller etnisk tillhörighet och ingen särbehandling skall göras.

Andan inom distriktet skall präglas av ömsesidig respekt, hänsyn och en positiv människosyn och ge alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap.

Allmänna bestämmelser

§ 1. Ändamål

Distriktet har till uppgift att verka för motorcyklismens sunda utveckling i samhället och i trafikmiljön, bl.a. genom aktiviteter riktade särskilt till ungdomar, samt aktiviteter som påvisar motorcyklisternas särskilda ut- satthet i olika trafiksituationer. Distriktet skall verka för att tillgodose motorcyklisters intressen vad avser ägande och brukande av motorcykel samt de faktorer som påverkar dem i trafikmiljön. Distriktet är också kontakt- och serviceorgan för medlemmar i Riks och Riksanslutna klubbar inom distriktet.

§ 2. Organisation

mom. 2.1 Distriktet

Distriktet består av de fysiska personer som har upptagits som medlemmar i Riks och som har sin adress inom distriktets gränser samt de medlemmar som också är medlemmar i en Riksansluten lokal klubb med adress inom distriktets gränser.

Distriktet omfattar som huvudregel ett län. Dock kan annan distriktsindelning beslutas av Riks styrelse efter samråd med berörda distrikt.

mom. 2.2 Beslutande organ

Distriktets beslutande organ är årsmöte, extra årsmöte och styrelse. Årsmötet väljer en styrelse som utgör beslutsorgan under tiden mellan årsmöten.

mom. 2.3 Lokalavdelningar/klubbar

Lokal klubb inom distriktet är till Riks anslutna motorcykelklubbar, med adress inom distriktets gränser och som vid varje tillfälle har minst åtta medlemmar anslutna till Riks.

mom. 2.4 Kommittéer, arbetsgrupper

För verksamhet som ej regleras av dessa stadgar gäller föreskrifter från distriktets beslutande organ i enlighet med § 2.2.

Sida av 5

§ 3. Medlemskap

mom. 3.1 Medlem

Medlem i distriktet är:

Riksmedlem som är medlem i lokal klubb med adress inom distriktets gränser.

medlem i Riks med adress inom distriktets gränser

hedersmedlem i Riks med adress inom distriktets gränser.

mom. 3.2 Rättigheter och skyldigheter

Medlem har rätt att delta i de sammankomster som anordnas för medlemmarna. Varje medlem har förslagsrätt till, rösträtt och yttranderätt vid årsmöten samt övriga rättigheter och förmåner som tillkommer medlem om ej annat anges i dessa stadgar. Till styrkande av medlemskap uppvisas gällande medlemskort i Riks eller om det kan styrkas genom kontroll i medlemsregister. Medlem har rätt att få information om distriktets verksamhet.

Medlem skall följa distriktets stadgar och de beslut som fattats av beslutande organ. Medlemsavgift erläggs direkt till Riks och fastställs i enlighet med Riks stadgar.

mom. 3.3 Lokala klubbar

Varje svensk klubb, lokalt begränsad med adress inom distriktets gränser, vars aktivitet faller inom distriktets område och som valts in av Riks styrelse, tillhör distriktet.

Lokal klubb skall föra kassabok, protokoll samt medlemsförteckning. Av klubbs stadgar skall framgå att klubben är ansluten till Riks.

mom. 3.4 Riksklubb

Intresse/märkesklubb med rikstäckande verksamhet inom motorcyklism, och som av Riks styrelse associerats till Riks, kallas Riksklubb.

§ 4. Årsmöte

mom. 4.1 Tid och plats

Ordinarie årsmöte äger årligen rum tidigast 15 februari och senast 15 april vid en tidpunkt som beslutas av styrelsen. Plats för årsmötet beslutas av styrelsen.

mom. 4.2 Kallelse

Kallelse skall ske senast fyra veckor före mötet genom meddelande samt på Riks eller distriktets webbplats.

mom. 4.3 Motioner, förslag

Förslag till årsmötet skall, för att kunna behandlas, vara styrelsen tillhanda senast 6 veckor före mötet. Samtliga medlemmar, hedersmedlemmar, lokala klubbar som tillhör distriktet samt Riks styrelse har rätt att lämna förslag att behandlas av årsmötet.

Förslag föreläggs årsmötet tillsammans med styrelsens yttrande samt redovisas på Riks eller distriktets webbplats senast 2 veckor före årsmötet.

mom. 4.4 Röstning, rösträtt

Varje, vid årsmötet närvarande medlem eller hedersmedlem, som är minst 15 år mötesåret, antecknas i röstlängden och äger en röst. För att antecknas i röstlängden krävs att medlemmen kan styrka sitt medlemskap genom att uppvisa ett giltigt medlemskort i Riks eller att det kan styrkas vid kontroll i medlemsregister.

Alla frågor avgörs med enkel majoritet. Omröstning genomförs med handuppräckning. Vid lika röstetal har årsmötesordföranden, om medlemskap finns, utslagsröst utom vid personval då lotten avgör. Lotten avgör

Sida av 5

även vid lika röstetal då årsmötesordföranden inte är medlem. Om medlem begär det skall sluten omröstning hållas vid omröstning i person- och/eller förtroendefrågor. Till protokollförare för årsmötet kan endast medlem väljas.

Vid personval är beslut omedelbart justerat.

mom. 4.5 Ärenden vid årsmöte

Vid årsmötet skall minst följande ärenden förekomma:

1.Mötets öppnande

2.Val av ordförande samt protokollförare för mötet

3.Val av två justeringspersoner, tillika rösträknare, att jämte ordföranden justera mötets protokoll

4.Fastställande av röstlängd

5.Beslut om mötet blivit stadgeenligt utlyst

6.Godkännande av dagordningen

7.Föredragning av styrelsens verksamhetsberättelse för det gångna verksamhetsåret

8.Föredragning och fastställande av resultat- och balansräkning samt beslut om disposition av över- eller underskott i enlighet med balansräkningen

9.Föredragning av revisorernas berättelse

10.Beslut om styrelsens ansvarsfrihet

11.Behandling av motioner som stadgeenligt framlagts av distriktets medlemmar och klubbar samt förslag från styrelsen eller Riks.

12.Fastställande av verksamhetsplan

13.Fastställande av budget

14.Val av ordförande till styrelsen för ett år

15.Val av halva antalet ledamöter till styrelsen enligt § 7.1

16.Val av eventuella suppleanter till styrelsen i enlighet med § 7.1

17.Val av två revisorer samt eventuella suppleanter i enlighet med § 11.1

18.Val av minst två ledamöter till valberedningen i enlighet med § 6

19.Övriga ärenden. Inga för distriktet bindande beslut kan fattas under denna punkt

20.Mötets avslutande

§ 5. Extra årsmöte

Extra årsmöte kan sammankallas av styrelsen, på begäran av revisor eller Riks styrelse. Begäran från revisor eller Riks styrelse skall ske skriftligen med angivande av skäl. Kallelse inklusive dagordning till extra årsmöte skall ske senast två veckor före mötet genom meddelande och på Riks eller distriktets webbplats. Vid extra årsmöte får beslut endast fattas i ärenden som upptagits i annonserad dagordning

Kallar inte styrelsen till begärt extra årsmöte i Riks nästkommande tidning/-ar och samtidigt på Riks eller distriktets webbplats, dock senast inom sex (6) veckor, äger revisor rätt att utfärda kallelse. Om inte heller detta sker inom tid för tidningsutgivning och/eller tidsrymd enligt ovan, har Riks revisor eller styrelse rätt att kalla till extra årsmöte. Röstning och rösträtt gäller enligt § 4.4.

§ 6. Valberedning

Valberedning väljs av årsmötet för perioden fram till nästa årsmöte. Den skall bestå av minst två medlemmar. Årsmötet beslutar om sammankallande. Ledamot som är sammankallande har utslagsröst. Valberedningen har rätt att närvara vid distriktens möten och övriga aktiviteter.

Sida av 5

§ 7. Styrelsen

mom. 7.1 Sammansättning, mandatperioder

Styrelsen, till vilken endast myndig medlem är valbar, väljs av årsmötet och består av ordförande samt sex ledamöter. Styrelsens arbetsår omfattar tiden mellan två ordinarie årsmöten.

Ordföranden väljs för ett år. Ledamöter väljs för en tid av två år. Udda år väljs vice ordförande, sekreterare samt en ledamot och jämna år väljs kassör, vice sekreterare samt en ledamot. I den mån så erfordras för att uppnå den föreskrivna valordningen, skall, oavsett vad som stadgas om mandatperiodens längd, val ske för kortare tid än två år. Årsmötet kan även välja suppleanter för ett arbetsår.

mom. 7.2 Beslutsmässighet

Styrelsen är beslutsmässig när minst fyra ledamöter är närvarande vid styrelsemöte. Ledamot får ej utöva sin rösträtt genom fullmakt. Ej närvarande ledamot kan ersättas av närvarande suppleant, om sådan valts på årsmötet, i den ordning som bestäms av styrelsen. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst, utom vid personval då lotten avgör.

mom. 7.3 Åligganden

Styrelsen handhar distriktets verksamhet i enlighet med dessa stadgar samt årsmötesbeslut och är ansvarig inför årsmötet och Riks.

Styrelsen avlägger till årsmötet och Riks verksamhetsberättelse och bokslut för det gångna året samt presenterar för årsmötet verksamhetsplan och budget för innevarande år. Det åligger styrelsen att genom t.ex. protokoll och fortlöpande information hålla klubbar och medlemmar som tillhör distriktet samt Riks underrättade om verksamheten. Styrelsen är ansvarig för distriktets anställda.

mom. 7.4 Arbetsformer

Styrelsens arbete leds av ordföranden, som också är sammankallande. Styrelsen sammanträder minst en gång i kvartalet. Till styrelsemöte kallas även eventuella suppleanter.

Det första mötet under arbetsåret skall hållas inom två veckor efter årsmötet. Vid detta möte skall styrelsen besluta om vem/vilka som skall teckna firman samt övriga funktioner och utse huvudansvariga för olika delar av distriktets verksamhet, samt om så anses erforderligt, ett arbetsutskott. Styrelsen äger också rätt att utse kommittéer eller arbetsgrupper för särskilda uppgifter. Det åligger styrelsen att utfärda direktiv och instruktioner för dessa. Valberedning och revisorer skall hållas underrättade.

§ 8. Representation vid riksmöten

Styrelsen utser minst två representanter att närvara vid Riks årsmöte samt utser minst en representant att närvara vid distriktsordförandemöte. Distriktet svarar för kostnader för dessa representanter.

§ 9. Räkenskaper och förvaltning

mom. 9.1 Firmateckning

Föreningens firma tecknas av styrelsen gemensamt. Styrelsen har rätt att delegera firmateckningsrätten till två styrelseledamöter gemensamt och/eller till en eller flera särskilt utsedda personer.

mom. 9.2 Verksamhets och räkenskapsår

Distriktets verksamhets- och räkenskapsår omfattar tiden från och med 1 januari till och med 31 december.

mom. 9.3 Medlemsregister, mm

Riksorganisationen för medlemsregister över klubbar och medlemmar som tillhör distriktet. Riks och distriktets namn, märke och medlemsregister får inte användas i kommersiell verksamhet utan skriftligt medgivande från Riks styrelse.

Sida av 5

mom. 9.4 Egen kommersiell verksamhet

Distriktet får ej bedriva skattepliktig kommersiell verksamhet utan skriftligt tillstånd från Riks styrelse.

mom. 9.5 Garantiförsäkring

Styrelsemedlemmar och anställda som handhar distriktets medel skall garantiförsäkras.

§ 10. Protokoll

Protokoll skall föras vid årsmöte, extra årsmöte samt styrelsemöte. Protokoll skall vara undertecknat av vald protokollförare och justerat av mötesordförande. Protokoll vid årsmöte eller extra årsmöte skall dessutom justeras av valda justeringspersoner. Protokoll skall vara tillgängligt för medlemmarna och Riks styrelse senast två månader efter mötet.

§ 11. Revision

mom. 11.1 Val av revisorer

För granskning av styrelsens verksamhet och förvaltning väljer årsmötet två revisorer för tiden fram till nästa årsmöte. Valbar till post som revisor är även icke medlem.

mom. 11.2 Tidpunkt för granskning

Distriktets räkenskaper, kassa och handlingar skall hållas tillgängliga för granskning av revisorerna närhelst de så begär.

Styrelsens räkenskaper och handlingar överlämnas till revisorerna senast fyra veckor före årsmötet och skall, efter verkställd revision tillsammans med revisionsberättelse, vara styrelsen tillhanda senast två veckor före årsmötet.

mom. 11.3 Riks granskning av distriktet

Riks styrelse kan begära revision av distriktets förvaltning om särskild anledning uppkommer. Revision skall då utföras av distriktets valda revisorer, eller av revisor utsedd av Riks styrelse.

§ 12. Ändring av dessa stadgar

Dessa stadgar är fastställda av riksorganisationens årsmöte. Ändringar i enstaka paragrafer kan dock ske genom beslut av Riks styrelse. Innan ett sådant ändringsförslag kan fastställas av Riks styrelse, skall förslaget ha beslutats på distriktet årsmöte eller extra årsmöte. Beslutad stadgeändring träder omedelbart i kraft om inget annat sägs i beslutet.

§ 13 Upplösning av distriktet

Styrelsen i distriktet har ekonomiskt ansvar till dess årsmöte beviljat den ansvarsfrihet. Har årsmöte ej avhållits inom föreskriven tid (§ 4.1) kan Riks styrelse utlysa årsmötet. Innan detta hållits skall distriktets samtliga tillgångar förvaltas av Riks. Samtliga tillgångar återförs till distriktet när ny styrelse tillträtt.

Om ny styrelse ej tillträder, eller om andra skäl uppkommer, kan Riks årsmöte eller extra årsmöte besluta att en eller flera distrikt sammanförs till ett större distrikt, varvid dessa stadgar upphör att gälla. Om så sker övergår distriktets tillgångar till det nya distriktet.

Medlem har inte rätt att ta del av distriktet behållning eller egendom vid upplösning av distriktet.

§ 14 Tvist

Tvist i fråga rörande dessa stadgar får ej föras i allmän domstol. Sådan tvist skall avgöras enligt svensk lag om skiljeförfarande och skall genomföras i Stockholm. Dock skall följande gälla rörande kostnaderna för skiljeförfarandet: Vardera parten svarar för egna kostnader liksom för kostnaderna för den skiljeman man utsett. Ordförandens kostnader, inklusive kostnaderna för eventuell sekreterare, delas lika mellan parterna.