Skyddsutrustning för MC ses över i EU

2014-05-20

Förhandlingar har inletts i EU angående det direktiv som styr krav på all personlig skyddsutrustning, bland annat för MC, utom hjälm. SMC har besvarat en remiss från regeringen inför deras förhandlingar i EU.
Viktigast för SMC är att det ska vara frivilligt att använda skyddsutrustning och att kommande standard har rimliga krav på tester.

SMC framhåller i remissvaret att varje land måste få avgöra hur skyddsutrustning ska användas. Trots att det inte finns någon lag i Sverige använder majoriteten av MC-förarna alltid heltäckande skyddsutrustning. Motorcyklister inser vikten av skydd utan tvång. Denna fråga är viktigast för alla europeiska knuttar. 


Så här svarade SMC-medlemmar  om användning av skyddsutrustning i en enkätundersökning 2010. 

När SMC började rota i frågan visar det sig att även standarden för MC-utrustning ses över inom det europeiska standardiseringsorganet CEN.  Utöver de krav som finns idag på godkända skydd i kläderna för axlar, höfter, armbågar och knän, vill CEN införa nya krav på hela skyddsutrustningen. Det handlar om nötning, drag- och slitstyrka samt penetreringsskydd. Dessa krav ställs idag enbart på ställ för dem som kör motorcykel i tjänsten.

CEN vill införa fem olika nivåer beroende på användningsområde. Detta innebär krav på fler tester. SMC poängterar i remissvaret vikten av att kraftiga prisökningar undviks i CEN-arbetet, genom rimliga testkrav på de olika nivåerna. Självklart är det bra med hög kvalité, därför anser SMC att medel behöver avsättas till Konsumentverket som är den myndighet som ska testa skyddsutrustning för MC i Sverige. Idag genomförs de flesta testerna av MC-tidningar. SMC kommer att följa standardiseringsarbetet och återkommer när vi vet mer. 

SMC:s remissvar. 
EU-kommissionens förslag, del 1. del 2. 


Typiska svenska knuttar, iförda skyddsutrustning från topp till tå.