SMC Resor 2019

Vill du resa på motorcykel men slippa att planera resrutter, boka färjor och boende? Känner du dig osäker på språket, vill du slippa åka ensam, vill du få tips av en kunnig reseledare och vill du få nya vänner? Då är du välkommen att hänga med oss på en SMC-resa. Klicka på rubriken så kommer du till resan. Reseprogrammet skickades ut som bilaga i MC-Folket 1/2019 i början av december. Bokningen är öppen för alla SMC-medlemmar. Klicka på rubriken så kommer du till resan.

Hur bokar man resor? Hur betalar man? När kommer reseinfo? Läs mer här. 

Reseprogrammet kommer i MC-Folket 1/2019 i början av december. Bokningen öppnar måndag 10 december mellan 09.00-15.00 beroende på resa. Klicka på rubriken så kommer du till resan. 

Nya Zeeland från syd till norr 28 februari-22 mars

Resan genomförd. 
För dig som tycker att naturupplevelser är det viktigaste på en resa har du nu chansen att få uppleva Nya Zeeland. Det är ett av de mest isolerade länderna i världen. Maorifolket, de första invånarna på ön kallade den för Aoteaora, långa vita molnens land. Tack vare den sena upptäckten av ön och det låga befolkningsantalet har landet bevarat en ren och orörd miljö. Sydalperna, fjordar och glaciärer skapar ett magnifikt landskap på sydön. Den norra ön karakteriseras av vulkaniskt landskap och utbredd termal aktivitet. Vägarna är som gjorda för MC-körning och slingrar sig genom fantastisk vackert landskap. Guiderna har bott på södra ön i ett år och har åkt på alla vägar som gick att åka på. De lovar visa både måsten för turister men också sina egna smultronställen.

Guider: Ana och Ronny Jansson

 

 

Andalusien på våren, 6-13 april

Resan genomförd.
Varför inte börja MC-säsongen tidigt på våren? Du flyger själv ner till Malaga där en hyrd motorcykel väntar på dig och sju dagars härlig MC-körning på extremt kurviga vägar i vackra Andalusien. Vi bor i La Posada Azul i byn Tolox och kör dagsturer med SMC-guide eller på egen hand om du hellre vill det. Vägarna är osannolikt underbara för MC-körning. Alla deltagare får kartor för de guidade turerna. Förläng MC-säsongen och res med oss till södra Spanien i vår! 

Guide: Roger Söderbom 

 

 

Påsk i USA, touring i tre delstater 13-22 april

Resan genomförd.  
Detta är en MC-resa till stora sevärdheter i västra USA. Vi kör cirka 220 mil i en härlig medeltemperatur på 28 grader i tre delstater; Kalifornien, Arizona och Nevada.  Resan börjar och slutar i Los Angeles. Vill du komma tidigare eller stanna efter resan är det möjligt att kombinera.  Du får uppleva Vilda Västern, soliga Kaliforniens stränder och häftiga Hollywood, nattlivet i Las Vegas, magnifika Grand Canyon och häftiga Hooverdammen. Vi bor på hotell med minst tre stjärnor. Samtliga har pool där du kan svalka dig efter dagens MC-tur.  Resan körs under 1,5 vecka i samband med påsk vilket gör att du bara behöver använda fem semesterdagar. 

Guide: Micke Långs

 

1000 kurvors vårvecka på Gran Canaria 22-29 april 

Resan genomförd. 
I år kan vi erbjuda en vårvecka på Gran Canaria som har fantastiska bergsvägar med många härliga kurvor. Det är evig sommar på ön. Det är premiär för resan och äventyrslusten bör finnas med när det gäller att upptäcka de bästa vägarna, hitta de smakligaste lunchrestaurangerna och identifiera de trevligaste stoppen. Gran Canaria är en liten ö med många kurviga vägar i bergen som erbjuder en hel del utmanande körning. Vi kör MC i sex dagar för att passa in direktflygen från Arlanda. Vi bor på en enkel pension i bergen en bit från turiststråken. Men passa gärna på att ligga i solen eller vandra i bergen före eller efter dessa dagar. Klimatet är nästan perfekt med en medeltemperatur på 22°C i skuggan under vintern.

Guide: Micke Westin 

 

På två hjul i Harzbergen 27 maj-2 juni

Resan genomförd. 
Varför inte ägna Kristi Himmelsfärdsveckan åt att köra motorcykel i Harzbergen, även kallad Tysklands minialper?  Vi tar färjan Göteborg-Kiel tur och retur och bor fyra nätter på Hotell Harzresidenz i Friedrichsbrunn.  Vi besöker vackra och intressanta sevärdheter, kör på de bästa hojvägarna i vackra Harz och äter goda middagar som ingår i resans pris på vårt hotell. 

Guider: Lars Lind och Thomas Swärd

 

Ostkanten- en smakbit av Sverige  30 maj -2 juni

Resan genomförd.
Häng med på en kortsemester i Sverige. MC-touring som är behaglig och varje dag innehåller vackra scenerier, fina vägar, intressanta stopp och upplevelser. Vi kör en 4-dagarstur genom Södermanland, Östergötland, Västmanland och Uppland. Kurviga, vackra vägar, ett underbart svenskt kulturlandskap samt hög klass på boende och mat gör denna tur till en härlig upplevelse att njuta av. Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring. 

Guide:
Hans Eriksson


På MC till Europas hjärta- alper, två huvudstäder och sju länder 25 maj-8 juni

Resan genomförd.
För sjätte året körs denna uppskattade resa som körs genom Tyskland, Tjeckien, Ungern och Österrike och innehåller många upplevelser och sevärdheter. Det finns möjlighet att göra avstickare både till Italien och Schweiz. Vi kör i en blommande försommargrönska och kan köpa körsbär och jordgubbar längs vägarna i Ungern. Österrike är som ett vykort med en ny vy efter varje kurva. Resan innebär mycket körning i både lägre och högre delar av Alperna. Högsta passet vi passerar i Alperna är Grossglockner med sina 2 570 m över havet. Vi stannar i flera vackra städer i Ungern och besöker vinkällare och thermalbad. På vägen övernattar vi i de vackra huvudstäderna Prag och Budapest. På fyra platser bor vi kvar två nätter, med möjligheter till utflykter, egen körning eller vila. Långa transportsträckor och många alppass förutsätter att du kan hantera sin motorcykel både på motorväg och kurviga alpvägar.

Guider: Jan Barath och Stefan Dangardt

 

Kroatien och Slovenien, försommar med gröna berg och vatten, 31 maj-11 juni

Resan genomförd. 
En resa för dig som utöver rolig hojåkning på rejält svängiga och kuperade vägar i vackra omgivningar, också gillar naturupplevelser, ett kvällsbad i havet, eller kanske bara att strosa i gränderna i någon av de medeltida städer och byar vi besöker. Vi börjar resan med att tillsammans ta oss från Helsingborg till Hamburg och nattåget till Wien. Mellan Wien och Slovenien kör vi mest motorväg, i övrigt håller vi oss nästan bara på fina, mindre vägar. Förutom Kroatien och Slovenien kör vi genom vackra delar av Bosnien. Vi besöker gröna naturområden i bergen, kör längs Adriatiska havet, och bor två nätter på ön Cres. Det här är resan för dig som vill se mer av Kroatien än badstränder.

Guider: Göran Gustafson och Lennart Lindgren

 

Isle of Man TT-races 28 maj-12 juni

Resan genomförd.
Häng med på en unik tävlingsvecka på en unik tävlingsbana med upplevelser som du kommer att minnas länge. Isle of Man lämnar ingen oberörd: Smått chockad och småleende står du i den kraftigt lutande backen nedför Brayhill och undrar hur det är möjligt att här åka 290km/h mitt i stan med en Superbike. Det är helt enkelt ofattbart. All annan racing du sett i ditt liv bleknar - IoM TT-Races som går på en sex mil lång landsväg liknar inget annat i världen! Lägg sedan till allt annat som händer på denna mycket vackra gröna ö under vår vistelse där. Dragracing, motocross, märkesträffar, uppvisningar och mycket mera. Isle of Man TT-Races är en fantastisk upplevelse på en vykortsvacker ö som lockar raceintresserade från hela världen. Vi bor i Homestay i huvudstaden Douglas – alltså hemma hos en Manx-familj som tar hand om dig på bästa sätt. Du bor fem minuters promenad från banan. Vi reser med tre olika färjor till och från Isle of Man. Ta chansen och häng med oss till Isle of Man! 

Guide: Maria Eriksson

 

Kurvrus i Italien-utveckla din körteknik 30 maj-5 juni

Resan inställd!
För andra året kör vi denna resa som även innehåller delar av SMC School. Här kör vi MC på underbara lågtrafikerade vägar som gjorda för hojkörning i bergen i Ligurien och Piemonte, då trafiken i stort sett är obefintlig. Ett aldrig sinande urval av slingrande vägar mellan bergskullar och små byar gör detta till en hojåkares dröm! Och aldrig längre från Medelhavet än en knapp timme. Vi flyger till Milano där vi hyr några av de finaste motorcyklarna på marknaden. Därefter tre nätter med bas i Rapallo vid Medelhavet, där det också finns fina möjligheter till bad och vila. Sen flyttar vi oss till bergen i vinregionen Piemonte, närmare bestämt den charmiga staden Alba för ytterligare tre nätter. Guiden är även instruktör inom SMC School och han går under resan igenom olika  utbildningsmoment. 

Guide: Björn Uddenberg

 

Norge-touren 8-15 juni

Resan genomförd.  
En nyhet för år är denna veckolånga resa i vårt västra grannland.  De fantastiska omgivningarna varvas med besök på intressanta platser, bland annat Sima Kraftstasion, Kjeåsen, Vøringsfossen, Folgefonna, Rjukan/Vemork och vackra vilda Hardangervidda. På vår resa i juni är det inte ovanligt med snö vid sidan av vägen.  Resan går enbart på asfalt och är en upplevelse, både för dig som aldrig kört MC i Norge och för dig som vill se mer av landet. 

Guide: Curth Andersson

 

Bland slott och borgar i Polen, 6-13 juni

Resan genomförd.
En av årets nyheter är denna resa till norra Polen. Under fem dagar kör vi på fina, kurviga och asfalterade småvägar för att varje dag göra några kulturstopp. Vi besöker bland annat slott, borgar, fort, vackra staden Gdansk och Hitlers berömda ”Varglyan”. Vi bor ståndsmässigt, tre nätter övernattar vi i en gammal borg i det Masuriska sjöområdet. Dagspassen varierar mellan 8 och 21 mil beroende på dagens aktiviteter. Resan startar och slutar vid färjan i Nynäshamn. 

Guider:
Erik Mårtensson och Thomas Magnusson

 

Dolomiternas vackraste vägar, 8-18 juni

Resan genomförd.
Dolomiterna med sina höga berg och många dalar är som gjort för MC-touring. Det kryllar av bergspass och vägar som ger både fröjd för ögat och härlig MC-körning! För trettonde gången kör vi denna resa till norra Italien, med två av våra erfarnaste MC-guider. Resan börjar i Helsingborg där vi har vårt första boende. Vi kör till Hamburg varifrån biltåget tar oss ner mot München för vidare färd genom Österrike, över Alperna till Italien. Vi kör i och omkring Val di Fiemme och den alpina delen Sella Gruppe som är ett av Dolomiternas mest spektakulära områden. Vi kör även genom den av vingårdar och barrskogar dominerade Valle di Cembra. Under vistelsen kommer vi att köra många bergspass och på varierande vägar men nästan uteslutande asfaltsvägar. Vi bor, förutom biltågets liggvagn, på hotell av god medelklass där middag ingår i priset för resan.
 

Guider: Hans Rönnegård och Örjan Andersson

 

Norge för den yngre generationen, 23-29 juni

Resan genomförd. 
Om du är 35 år eller yngre, är intresserad av aktiv körning och vill uppleva Norges storslagna natur är detta resan för dig. Vi kör en vecka i Norge på asfaltsvägar och under den veckan kommer du att få se Norges vackraste vyer i form av bl.a. Rjukan, Lysebotn, Preikestolen, Aurland, Lærdal, Jotunheimen, Geiranger, Trollstigen och mycket mycket mer. Vårt mål är jämn könsfördelning – detta är en resa som passar kvinnor såväl som män. Resan vänder sig till dig som har en mindre semesterbudget då boendet består av stugor med 4-7 bäddar. Resan passar dig med A2-körkort och uppåt, du som nyss tagit MC-körkort och du som vill göra din första utlandsresa på motorcykel?
Guider: Jarno Ylivirta och Björn Granberg

 

Sverige är fantastiskt  29 juni-4 juli

Resan genomförd! 
Sverige är fantastiskt! Kom med och upplev några vackra delar av landet från din mc. Vi kör en 6-dagarstur genom Södermanland, Östergötland, Västergötland, Bohuslän och Dalsland.   Naturupplevelser, intressanta stopp med både moderna och historiska inslag, bra hotell och god mat ingår i denna resa. Och så en massa fina mc-vägar, så klart. De ska va’ gôtt å leva! Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

Guide:
Hans Eriksson

 

Norges Tak 6-13 juli

Resan genomförd. 
Norges Tak är en av våra klassiker och ses som den ultimata sällskapsresan på MC! Resan går till den norska fjällvärlden med de allra högsta topparna och vackraste vyerna. Vi färdas uteslutande på asfaltsvägar och finns det någon grusväg så är det ett valfritt alternativ. Du får bland annat uppleva Geiranger, Trollstigen, Dalsnibba, Örnvägen, Songefjäll, Laerdal och Borgund. Vi bor i hytter och vandrarhem. Välkommen med på den ultimata MC resan, MC-touring när den är som allra bäst!

Guider:
Hans Bergström och Stefan Uppgren

 

Grussafari "På gränsen"10-16 augusti

Resan inställd p g a sjukdom. 
Detta är en av våra gamla favoriter men nu med nya guider! Vi fortsätter med turen som tidigare hette ”Til Topps” i Elving Sollis anda. Häng med på ett klassiskt grusäventyr på Norges högsta fjällvägar. En spännande resa i Norges häftigaste offroadområden för dig som vill uppleva både natur och en utmaning långt utöver det vanliga.  Det blir en all inclusive-variant där mat, boende, bomavgifter och två erfarna guider ingår. Vi tar oss fram på små, slingrande grusvägar och ödsliga traktorvägar över fjällövergångar du inte trodde fanns. Dagsetapperna är mellan 20 och 36 mil varav merparten grus. Resvägen är lagd så att den kan köras med alla typer av offroad-motorcyklar med grova däck även om en stor stånka kanske är det optimala. Det är ingen ”enduroresa” även om vägstandarden är mycket varierande. Du bör vara van grusvägsåkare och behärska din MC-storlek oavsett underlag. 

Guider: Per Sjöberg och Jan Westergren

 

Skottlands bästa vägar 14-25 augusti 

Resan genomförd!
En resa för dig som vill uppleva det mesta och bästa av Skottland. Vi färjar Trelleborg -Travemünde och övernattar i Tyskland. Dag 2 tar vi färjan IJmuiden-Newcastle för att sedan kunna njuta av Skottlands vägar, säckpipor, slott, pubar, haggis och andra sevärdheter. Här finns en storslagen natur och gästvänliga människor. Vi övernattar i Lanark, Fort William , Pitlochry, Tain, Ullapol och Edinburgh. Vi besöker både slott och whiskydestillerier.  I Edinburgh finns tillfälle att se världsberömda Military Tattoo. Skottland är ett drömresmål för knuttar eftersom vägarna är som skapta för motorcyklister – även om de kör på vänster sida.

Guide: Frank Lindström

 

Manx GP och Classic TT 21 augusti-2 september

Redan inställd pga för få bokningar. 

Vår andra resa till mytomspunna Isle of Man går till Manx Grand Prix. Tävlingarna är som TT-racen fast i något lugnare tempo. Ett varv runt Mountain Course går på 17 minuter istället för 16! Det är inte lika många besökare under Manx GP vilket ger ön en högre mysfaktor denna vecka.Manx Grand Prix innehåller bland annat amatörernas race. I ”Newcomers class” måste alla starta som aldrig kört på Isle of Man tidigare. Tävlingarna körs som alltid på den sex mil långa banan runt ön. Förutom Manx GP körs också flera klasser i Classic TT. På söndagen genomförs Jurby Festival, en stor uppvisning av massor av hojar. Oavsett om du gillar motorcykelrace eller inte kommer du sannolikt att älska Isle of Man. Det går inte att uppleva tävlingarna på Youtube eller TV du måste helt enkelt följa med oss och själv stå intill banan och uppleva känslan när förarna kör förbi. Vi bor i Homestay i huvudstaden Douglas – alltså hemma hos en Manx-familj som tar hand om dig på bästa sätt. Du bor fem minuters promenad från banan. Vi reser med tre olika färjor till och från Isle of Man.

Guide
: Maria Eriksson

 

Rumäniens dolda skatter, 31 augusti-15 september

Resan genomförd. 
Vi upprepar vår succéresa med många upplevelser av både historia och natur i en del av Östeuropa som är okänd för många. Efter färjan Karlskrona-Gdynia kör vi genom Polen där vi övernattar i Krakov och besöker saltkatedralen och Auschwitz-Birkenau. I Rumänien kommer vi att stanna i bland annat i Oradea, Bran och Deva. Vi besöker Draculas slott och det kungliga slottet i Transsylvanien. Vi kör Transfågarasan och Transalpinan två av Europas vackraste vägar. På vägen hem övernattar vi i Slovakien och Polen.  Detta är vår allra längsta resa, cirka 500 mil, och den är lämplig för dig som har kört mycket MC. Resan har långa dagsetapper och många av vägarna i bergen är branta och har tuffa serpentiner. 
Guider: Ana och Ronny Jansson

 

Savojens berg 1-15 september

Resan genomförd.  
Detta är en två veckor lång resa i Frankrike och Italien där vi kör småvägar högt upp i Alperna som bjuder på storslagna vyer och kräver aktiv MC-körning.  Resan går längs de trevliga Jurabergen och över kända och okända pass i franska och italienska alperna. Huvuddelen av resan går på asfalterade landsvägar där de flesta är kurviga, många är smala, en del är branta och någon går på en hylla i bergssidan. Det blir inte så många mil körning på grus men kvaliteten på grusvägarna får uppväga bristen på kvantitet.  Resan är cirka 270 mil lång och startar vid färjan i Rödby, Danmark för gemensam resa till biltåg tur och retur Hamburg – Lörrach.
 

Guide: Ole Holmblad

 

Viva Italia-med Ducati, MotoGP och Rossi, 12-22 september

Resan genomförd.
Denna resa passar dig som känner lite extra för Italien. Efter flyget till Milano hämtar vi våra hyr-MC. Vi kör genom några av Italiens vackraste regioner, besöker Ducatis fabrik och museum i Bologna på väg till MotoGP-tävlingarna på Misano Circuit där hemmaidolerna Rossi och Dovidoso stöds av hundratusentals fans på läktarna. Efter två dagar vid banan, kör vi vidare till Toscana med byn San Gimignano, Cinque Terre med sina fem byar vid havet och italienska Rivieran öster om Genova. Hela tiden håller vi oss till underbara slingrande vägar med minimal trafik.  Italiensk mat och dryck är grädde på moset under denna spännande resa. Tidpunkten är den allra bästa - i början av september med skön värme och lite mindre turism än under sommarmånaderna. Under ”Viva Italia” är varje kilometer är ett sant nöje!

Guide: Björn Uddenberg

 

Kaliforniens bästa MC-vägar, 4-15 oktober

Resan inställd p g a för få bokningar! 
Det här är resan för dig som struntar i den raka motorvägen och väljer de mindre lågtrafikerade, kuperade och kurviga vägarna.  Resan börjar i Long Beach där vi hämtar motorcyklarna. Sedan kör vi över bergen mot skidorten Big Bear, därefter ner mot öknen och styr mot Las Vegas. Efter en vilodag fortsätter vi mot kusten via Death Valley för att först åka den vackraste delen av Highway 1 över Big Sur mot Monterey för att dagen efter vända tillbaka mot Santa Barbara. Resan avslutas med ett besök på den berömda Mulholland Highway som är väldigt populär bland MC åkare. På den här resan garanterar vi många naturupplevelser och fantastisk MC-körning. Vi möts av hav, berg och öken. Högsta punkten på resan är ca 2 400 meter över havsytan och den lägsta 111 meter under havets yta.

Guide: Magnus Jansson

 

Andalusien på hösten,19–26 oktober

Resan genomförd. 
Förläng MC-säsongen på härliga mc-vägar i skönt klimat! Du flyger själv ner till Malaga där en hyrd motorcykel väntar på dig och sju dagars häftig MC-körning på extremt krokiga vägar i vackra Andalusien.  Vi bor i La Posada Azul i byn Tolox och kör dagsturer med SMC-guide eller i egen regi om du så önskar. Vägarna är osannolikt underbara för MC-körning. Alla deltagare får kartor för de guidade turerna. Förläng MC-säsongen och res med oss till södra Spanien i höst!

Guide:
Roger Söderbom

 

Senhöst i USA, touring i tre delstater 26 oktober-4 november

Resan inställd p g a för få bokningar. 
Detta är en MC-resa till stora sevärdheter i västra USA. Resan börjar och slutar i Los Angeles. Vill du komma tidigare eller stanna efter resan är det möjligt att kombinera. Vi kör cirka 220 mil i en härlig medeltemperatur på 28 grader i tre delstater; Kalifornien, Arizona och Nevada.  Du får uppleva Vilda Västern, soliga Kaliforniens stränder och häftiga Hollywood, nattlivet i Las Vegas, magnifika Grand Canyon och häftiga Hooverdammen. Vi bor på hotell med minst tre stjärnor. Samtliga har pool där du kan svalka dig efter dagens MC-tur. Resan körs under 1,5 vecka och är lämplig för dig som vill vara borta ett begränsat antal dagar. 

Guide: Micke Långs

 

1000 kurvors senhöstvecka på Gran Canaria, 1-7 november

Resan genomförd.  
I år kan vi erbjuda en höstvecka på Gran Canaria som har fantastiska bergsvägar med många härliga kurvor. Det är sommar på ön när det som mörkast i Sverige. Vi kör två resor under 2019 till Gran Canaria och äventyrslusten bör finnas med när det gäller att upptäcka de bästa vägarna, hitta de smakligaste lunchrestaurangerna och identifiera de trevligaste stoppen. Gran Canaria är en liten ö med många kurviga vägar i bergen som erbjuder en hel del utmanande körning. Vi kör MC i sex dagar för att passa in direktflygen från Arlanda. . Vi bor på en enkel pension i bergen en bit från turiststråken. Vi bor långt från turiststråken i en gammal bondgård nära bergsbyn Sankta Lucia hela veckan. Men passa gärna på att ligga i solen eller vandra i bergen före eller efter dessa dagar. Klimatet är nästan perfekt med en medeltemperatur på 22°C i skuggan under vintern. 

Guide: Micke Westin

 

1000 kurvors Hjulvecka på Gran Canaria 21-28 december 2019

Resan fullbokad, välkommen att stå på väntelistan.

Strunta i julbestyren, slipp alla måsten, undvik uselt väder och häng i stället med på ”1000 kurvors Hjulvecka på Gran Canaria”! Tillbringa julafton på en kurvig bergsväg i vårvärme i stället för framför Kalle Anka. Ät tapas istället för aladåb, luad ål och grisfötter.Vi gör dock ett litet firande på julaftonskvällen i nya vänners lag och var och en tar med (eller lagar till) något jul-liknande för ett knytkalas.Ge dig själv resan som julklapp!
Guide: Micke Westin