SMC Resor 2018

Vill du resa på motorcykel men slippa att planera resrutter, boka färjor och boende? Känner du dig osäker på språket, vill du slippa åka ensam, vill du få tips av en kunnig reseledare och vill du få nya vänner? Då är du välkommen att hänga med oss på en SMC-resa. Under 2018 erbjuder vi 23 resor i Sverige, Norden, Europa och USA.

Hur bokar man resor? Hur betalar man? När kommer reseinfo? Läs mer här. 

Reseprogrammet kommer i MC-Folket 1/2018 i början av december. Bokningen öppnar måndag 11 december kl 09.00. Klicka på rubriken så kommer du till resan. 

Påsk i USA - touring i tre delstater, 24 mars-3 april  

Resan genomförd!
Detta är en MC-resa till stora sevärdheter i västra USA. Vi kör cirka 220 mil i en härlig medeltemperatur på 28 grader i tre delstater; Kalifornien, Arizona och Nevada.  Resan börjar och slutar i Los Angeles. Vill du komma tidigare eller stanna efter resan är det möjligt att kombinera.  Du får uppleva Vilda Västern, soliga Kaliforniens stränder och häftiga Hollywood, nattlivet i Las Vegas, magnifika Grand Canyon och häftiga Hooverdammen. Vi bor på hotell med minst tre stjärnor. Samtliga har pool där du kan svalka dig efter dagens MC-tur.  Resan körs under 1,5 vecka i samband med påsk vilket gör att du bara behöver använda fem semesterdagar. 

Guide: Micke Långs

 

Andalusien på våren, 7-14 april  

Resan genomförd.  
Varför inte börja MC-säsongen tidigt på våren? Du flyger själv ner till Malaga där en hyrd motorcykel väntar på dig och sju dagars härlig MC-körning på krokiga vägar i vackra Andalusien. Vi bor i La Posada Azul i byn Tolox och kör dagsturer med SMC-guide eller på egen hand om du hellre vill det. Vägarna är osannolikt underbara för en svensk motorcyklist. Alla deltagare får kartor och vägbeskrivning för de guidade turerna. Förläng MC-säsongen och res med oss till södra Spanien i vår! 

Guide: Roger Söderbom

 

På två hjul i Harzbergen, 7-13 maj  

Resan genomförd!

Varför inte ägna långhelgen Kristi Himmelsfärd åt att köra motorcykel i Harzbergen, även kallad Tysklands minialper? Den här resan passar dig som inte varit ute på kontinenten tidigare med din hoj. Vi tar färjan Göteborg-Kiel tur och retur och bor sedan fyra nätter på Bikerhotellet Stubenberg i Gernrode. Vi besöker vackra och intressanta sevärdheter, kör på de bästa hojvägarna och äter goda middagar som ingår i resans pris på vårt hotell.  

Guide: Lars Lind

 

Ostkanten – En smakbit av Sverige 10-13 maj  

Resan genomförd!
Häng med på en kortsemester i Sverige. MC-touring som är behaglig och varje dag innehåller vackra scenerier, fina vägar, intressanta stopp och upplevelser. Vi kör en 4-dagarstur genom Södermanland, Östergötland, Västmanland och Uppland. Kurviga, vackra vägar, ett underbart svenskt kulturlandskap samt hög klass på boende och mat gör denna tur till en härlig upplevelse att njuta av. Detta är en resa som även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring.

 Guide: Hans Eriksson

 

På MC till Europas Hjärta 26 maj-9 juni  

Resan genomförd!

För femte året körs denna uppskattade resa som går genom Tyskland, Tjeckien, Ungern och Österrike och innehåller många upplevelser och sevärdheter. Det finns möjlighet att göra avstickare både till Italien och Schweiz. Vi kör i en blommande försommargrönska och kan köpa körsbär och jordgubbar längs vägarna i Ungern. Österrike är som ett vykort med en ny vy efter varje kurva. Resan innebär mycket körning i både lägre och högre delar av Alperna. Högsta passet vi passerar i Alperna är Grossglockner med sina 2570 m över havet. Vi stannar i flera vackra städer i Ungern och besöker vinkällare och thermalbad. På vägen övernattar vi i de vackra huvudstäderna Prag och Budapest. På fyra platser bor vi kvar två nätter, med möjligheter till utflykter, egen körning eller vila. Långa transportsträckor och många alppass förutsätter att du kan hantera sin motorcykel både på motorväg och kurviga alpvägar.  

Guider: Jan Barath och Stefan Dangardt

 

Dolomiternas vackraste vägar 24 maj-3 juni 

Resan genomförd!

Dolomiterna med sina höga berg och många dalar är som gjort för MC-touring. Det kryllar av bergspass och vägar som ger både fröjd för ögat och härlig MC-körning! För tolfte gången kör vi denna resa till norra Italien, med två av våra erfarnaste MC-guider. Resan börjar i Helsingborg där vi har vårt första boende. Vi kör till Hamburg varifrån biltåget tar oss ner mot Verona. Vi kommer att bo ett par nätter i Val di Non och och därefter fem nätter i Val di Fiemme. Vi kommer att köra i den alpina delen Sella Gruppe som är ett av Dolomiternas mest spektakulära områden. Vi kör även genom den av vingårdar och barrskogar dominerade Valle di Cembra. Under vistelsen kommer vi att köra många bergspass och på varierande vägar men nästan uteslutande asfaltsvägar. Vi bor, förutom biltågets liggvagn, på hotell av god medelklass där middag ingår i priset för resan.  

Guider: Örjan Andersson och Hans Rönnegård

 

Kroatien och Slovenien, försommar med gröna berg och vatten, 28 maj – 8 juni

Resan genomförd!

För dig som utöver rolig hojåkning på rejält svängiga och kuperade vägar i vackra omgivningar, också gillar naturupplevelser, ett kvällsbad i havet, eller kanske bara att strosa i gränderna i någon av de medeltida städer och byar vi besöker. Vi börjar resan med att tillsammans ta oss från Helsingborg till Hamburg och nattåget till Wien. Mellan Wien och Slovenien kör vi mest motorväg. I övrigt håller vi oss nästan bara på fina, mindre vägar. Förutom Kroatien och Slovenien kör vi genom vackra delar av Bosnien. Vi besöker gröna naturområden i bergen, kör längs Adriatiska havet, och bor två nätter på ön Cres. Det här är resan för dig som vill se mer av Kroatien än badstränder.  

Guider: Stig Larsson och Per Brodén

 

Isle of Man TT races 29 maj-13 juni 

Resan genomförd!
Häng med på en unik tävlingsvecka på en unik tävlingsbana med upplevelser som du kommer att minnas länge. Isle of Man lämnar ingen oberörd: Smått chockad och småleende står du i den kraftigt lutande backen nedför Brayhill och undrar hur det är möjligt att här åka 290km/h mitt i stan med en Superbike. Det är helt enkelt ofattbart. All annan racing du sett i ditt liv bleknar - IoM TT-Races som går på en sex mil lång landsväg är unikt i hela världen! Lägg sedan till allt annat som händer på denna mycket vackra gröna ö under vår vistelse där. Dragracing, motocross, märkesträffar, uppvisningar och mycket mera. Isle of Man TT-Races är en fantastisk upplevelse på en vykortsvacker ö som lockar raceintresserade från hela världen. Vi bor i Homestay i huvudstaden Douglas – alltså hemma hos en Manx-familj som tar hand om dig på bästa sätt. Du bor fem minuters promenad från banan. Vi reser med tre olika färjor till och från Isle of Man. Ta chansen och häng med oss till Isle of Man! 

Guide: Fredrik Löfberg

 

Freundschaftfahrt, touring med tyska knuttar, 2-10 juni

Resan genomförd. 
Vi tar färjan Trelleborg-Rostock där vi möts av tre tyska MC-kompisar från vår systerorganisation Biker Union. De kommer sedan att under sju dagar dela med sig av sina tyska favorit-MC-vägar med Villa Löwenherz som bas. En svensktalande guide visar dig runt i Harz-bergen, sjödistriktet, Rhön-bergen, Sauerland och Steinhuder Meer. Totalt kommer du att köra 260 mil i Tyskland till och från hamnen i Rostock.
 

Guide: Sören "Wikinger" Rieck-Andersen

 

Drömvägar i Tyskland, Italien och Frankrike 1-17 juni 

Resan genomförd. 

En tvåveckors drömresa på två hjul, för den erfarne motorcyklisten som vill uppleva något extra både på och vid sidan av hojen. Vi rullar på några av Europas mest underhållande vägar – många av dem gömda för turister - genom Tyskland, Österrike, Italien och Frankrike. Vi kör över tre av Alpernas högsta pass och stannar två nätter på fyra underbara men helt olika orter för att vila oss själva och hojarna och njuta av det unika regionerna har att bjuda på. Detta är en resa för dig som älskar att köra hoj och som inte vill lägga tid på kulturella stopp längs vägen då vi kör. Kultur och vila får vi istället under de fyra vilodagarna. Mat, dryck och pauser är viktiga inslag i resan, därför har vi cirka tre timmars pauser varje dag. Alla måltider intas, så långt det är möjligt, på genuina och trevliga ställen för att möta den lokala kulturen.  

Guide: Björn Uddenberg

 

Kalla Kriget i Sverige, 6-10 juni

Resan genomförd.  
Under fem dagar kombinerar vi MC-körning med en titt i backspegeln för att se hur Sverige skulle skyddas under Kalla kriget. Vi besöker större museer och anläggningar som visar hur svenska försvaret hade tänkt skydda landet mot ”lede fi” under Kalla Krigets dagar. Vi besöker Arsenalen utanför Strängnäs, Brigadmuseum i Karlstad, Maritiman i Göteborg, Husqvarna fabriksmuseum, Flygvapenmuseum i Linköping och Fem-öresfortet i Oxelösund. Vi kör huvudsakligen på mindre vägar (ej grus) och försöker undvika stadstrafik och Europavägar. Vi kör bland annat på Sveriges häftigaste MC-väg: Brudfjällsvägen i Dalsland! Vi bor på trestjärniga hotell. Resan startar i Strängnäs och avslutas i Oxelösund.
 

Guider: Erik Mårtensson och Thomas Magnusson

 

Til Topps-The Final Countdown 24-30 juni

Resan genomförd. 

Sista chansen att delta i ett klassiskt grusäventyr på Norges högsta fjällvägar. En spännande resa i Norges häftigaste offroadområden för dig som vill uppleva både natur och en utmaning långt utöver det vanliga. Efter 20 år och mer än 600 deltagare sätter vi nu punkt för Til Topps med en all inclusive-variant där mat, boende, bomavgifter, GPS-spår och erfarna guider ingår. Vi tar oss fram på små, slingrande grusvägar och ödsliga traktorvägar över fjällövergångar du inte trodde fanns. Dagsetapperna är mellan 20 och 36 mil varav merparten grus. Resvägen är lagd så att den kan köras med alla typer av offroad-motorcyklar med grova däck även om en stor stånka kanske är det optimala. OBS! Det är ingen ”enduroresa” även om vägstandarden är mycket varierande. Du bör vara van grusvägsåkare och behärska din MC-storlek oavsett underlag. GPS-rutter för resan gör att de som inte vill följa guiderna kan välja att åka i egen grupp på delar av resan. Välkommen Til Topps.  

Guider: Elving Solli och Jörgen Edvardsson

 

 

Norge för den yngre generationen, 24-30 juni

Resan genomförd.

Detta är en helt ny resa med lite annorlunda inriktning. Om du är 35 år eller yngre, tjej eller kille, intresserad av aktiv körning och vill uppleva Norges storslagna natur är detta resan för dig. Kanske har du nyligen tagit MC-kort eller vill göra din första utlandsresa på motorcykel? Vi kör en vecka i Norge på asfaltsvägar och under den veckan kommer du att få se Norges vackraste vyer, till exempel Rjukan, Lysebotn, Preikestolen, Aurland, Lærdal, Jotunheimen, Geiranger, Trollstigen och andra fantastiska vyer. Resan vänder sig till dig som har en mindre semesterbudget då boendet består av stugor med 4-7 bäddar. Resan passar dig med A2-körkort och uppåt.  

Guider: Jarno Ylivirta och Björn Granberg

 

Sverige är fantastiskt 30 juni-5 juli

Resan genomförd!.

Sverige är fantastiskt! Häng med och upplev vackra delar av landet. Vi kör en 6-dagarstur i södra Mellansverige. Naturupplevelser, intressanta stopp med både moderna och historiska inslag, bra hotell och god mat ingår i denna resa genom Södermanland, Östergötland, Västergötland, Bohuslän och Dalsland. Och så en massa fina MC-vägar, så klart. Detta är en resa som passar alla, även passar dig som inte har så stor vana av MC-touring. 

Guide: Hans Eriksson

 

Natur och kultur på två hjul i södra Norge, 30 juni-7 juli

Resan genomförd!
Det här är en resa som visar att södra Norge har lika fina och vackra vägar som andra delar av Norge. Vi kör uteslutande på mycket krokiga och kuperade asfaltsvägar. Här visar vårt vackra grannland upp både fjäll och kustlandskap. Temat för resan är till stor del andra världskriget och tyskarnas ockupation av Norge – ett givet mål är kraftverket i Vemork som sprängdes av norska motståndsmän för att förhindra utveckling av atombomber. Vi besöker också andra intressanta attraktioner som Oljemuseet i Stavanger och TS-motormuseum på Vestlandet. Vi bor på hotell och Rjukans Gjestegard. 

Guide: Frank Lindström

 

Norges Tak 7-14 juli

Resan genomförd!

Norges Tak är en av våra klassiker och ses som den ultimata sällskapsresan på MC! Resan går till den norska fjällvärlden med de allra högsta topparna och vackraste vyerna. Vi färdas uteslutande på asfaltsvägar och finns det någon grusväg så är det ett valfritt alternativ. Du får bland annat uppleva Geiranger, Trollstigen, Dalsnibba, Örnvägen, Songefjäll, Laerdal och Borgund. Vi bor i hytter och vandrarhem. Välkommen med på den ultimata MC resan, MC-touring när den är som allra bäst! 

Guider: Göran och Sonja Svensson


 

Manx GP och Classic TT, Isle of Man, 22 augusti-3 september  

Resan genomförd.

Under tävlingen Manx Grand Prix pågår annat amatörernas race. I ”Newcomers class” startar de förare som aldrig tävlat på Isle of Man tidigare. Tävlingarna körs som alltid på den sex mil långa banan runt ön. Förutom Manx GP körs också Classic TT. På söndagen är det Jurby Festival, vilket innebär uppvisning av massor av hojar. Manx Grand Prix är som ett TT-race fast i lugnare tempo. Ett varv runt Mountain Course går på 17 minuter istället för 16! Det är inte lika många besökare under Manx GP vilket ger ön en högre mysfaktor denna vecka. Oavsett om du gillar motorcykelrace eller inte kommer du sannolikt att älska Isle of Man. Det går inte att uppleva tävlingarna på Youtube eller TV- du måste helt enkelt följa med oss och själv stå intill banan och uppleva känslan när förarna kör förbi. Vi bor i Homestay i huvudstaden Douglas – alltså hemma hos en Manx-familj som tar hand om dig på bästa sätt. Du bor fem minuters promenad från banan. Vi reser med tre olika färjor till och från Isle of Man.  

Guide: Maria Eriksson

 

Rumäniens dolda skatter 1-16 september


Resan genomförd! 

Vi upprepar vår succéresa med många upplevelser av både historia och natur i en del av Östeuropa som är okänd för många. Efter färjan Karlskrona-Gdynia kör vi genom Polen där vi övernattar i Krakov och besöker saltkatedralen och Auschwitz-Birkenau. I Rumänien kommer vi att stanna i bland annat i Oradea, Bran och Timisoara. Vi besöker Draculas slott och det kungliga slottet i Transsylvanien. Vi kör Transfågarasan, en av Europas vackraste vägar. På vägen hem stannar vi i Zvolen, Slovakien och Wroclaw.  Detta är vår allra längsta resa och den är lämplig för dig som har kört mycket MC. Resan har långa dagsetapper och många av vägarna i bergen är branta och har tuffa serpentiner.  

Guider: Ronny och Ana Jansson

 

På MC i Savojens berg 2-16 september 

Resan genomförd!

Detta är en två veckor lång resa i Frankrike och Italien där vi kör småvägar högt upp i Alperna som erbjuder speciella MC-upplevelser. Resans tema är: Det går inte för sakta – det är vägen som inte är krokig nog! Resan går längs de trevliga Jurabergen och över kända och okända pass i franska och italienska alperna. Huvuddelen av resan går på asfalterade landsvägar varav en del är branta, kurviga, många är smala och någon går på en hylla i bergssidan. Körningen på grus blir huvudsakligen som utflykter från boenden och det blir inte så många mil. Kvaliteten på grusvägarna får uppväga bristen på kvantitet! Resan startar vid färjan i Rödby och sedan åker vi biltåg tur och retur Hamburg – Lörrach.   Guide: Ole Holmblad

 

 

 

Kurvrus i Italien-utveckla din körteknik, 13-19 september

Resan genomförd! 
Resan är ett nytt koncept – bli en säkrare MC-förare genom att utveckla din körteknik på underbara vägar som gjorda för hojkörning. Vi bor och kör i de italienska bergen i Ligurien och Piemonte där det finns ett aldrig sinande urval av slingrande vägar mellan bergskullar och små byar. Vi är aldrig längre från Medelhavet än en knapp timme. Du flyger till Milano där hyrda motorcyklar väntar. Vi bor tre nätter med bas i Rapallo vid Medelhavet, där det också finns fina möjligheter till bad och vila. Sen flyttar vi oss till bergen och staden Alba i vinregionen Piemonte, där vi stannar tre nätter. Guiden är även instruktör inom SMC School. Under resan kommer han att gå igenom de väsentliga utbildningsmomenten såsom bromsteknik, motstyrning, gaskontroll, blickstyrning, svängpunkt, spårval, förankring, viktförflyttning och s.k. överlevnadsreaktioner. Efter korta teorigenomgångar får du möjlighet att pröva på de underbara vägarna – samtidigt som du njuter av klimatet och miljön. Erfarenheterna från SMC School är entydiga – i takt med att du blir en duktigare förare blir det också roligare att köra hoj! 

Guide: Björn Uddenberg

 

Kaliforniens bästa MC-vägar 28 september -8 oktober

Resan genomförd
Detta är en nio dagars tur i Södra Kalifornien som täcker det mesta av vad delstaten har att erbjuda. Vi börjar med en dag i Los Angeles och lär känna både motorcyklar och trafik. Vi passar på att besöka kända landmärken och kör fina MC-vägar i närområdet. Sedan fortsätter resan upp i bergen via Mt Wilson, Wrightwood och Big Bear-området för att utforska vägarna runt den närmaste skidorten. Resan går vidare mot Las Vegas, över Death Valley upp mot Monterey. Vi vänder neråt mot Los Angels på Pacific Coast Highway ner mot Los Angeles igen med avstickare över vissa bergsvägar. Totalt kör vi omkring 240 mil varav 90 mil går på motorväg. Den här resan är till för dig som verkligen gillar att köra MC. Vi har ganska långa dagsetapper och mycket kurviga, kuperade och utmanande vägar.

Guide: Magnus Jansson 


 

 

 

Andalusien på hösten 20-27 oktober

Resan genomförd.
Varför inte förlänga MC-säsongen med en höstresa? Du flyger på egen hand till Malaga där en hyrd motorcykel väntar på dig och sju dagars härlig MC-körning på krokiga vägar i vackra Andalusien. Vi bor i La Posada Azul i byn Tolox och kör dagsturer med SMC-guide eller i egen regi om du så önskar. Alla deltagare får kartor och vägbeskrivning för de guidade turerna. Vägarna är osannolikt underbara och vädret behagligt för en svensk motorcyklist. 

Guide: Roger Söderbom

 

Senhöst i USA, touring i tre delstater, 27 oktober-5 november

Resam genomförd!
Detta är en MC-resa till stora sevärdheter i västra USA. Resan börjar och slutar i Los Angeles. Vill du komma tidigare eller stanna efter resan är det möjligt att kombinera. Vi kör cirka 220 mil i en härlig medeltemperatur på 28 grader i tre delstater; Kalifornien, Arizona och Nevada. Du får uppleva Vilda Västern, soliga Kaliforniens stränder och häftiga Hollywood, nattlivet i Las Vegas, magnifika Grand Canyon och häftiga Hooverdammen. Vi bor på hotell med minst tre stjärnor. Samtliga har pool där du kan svalka dig efter dagens MC-tur. Resan körs under 1,5 vecka och är lämplig för dig som vill vara borta ett begränsat antal dagar.