Nya Zeeland från Syd till Norr 27 februari-23 mars 2023

2020-11-16

För dig som tycker att naturupplevelser är det viktigaste på en resa har du nu chansen att få uppleva Nya Zeeland. Det är ett av de mest isolerade länderna i världen. Maorifolket, de första invånarna på ön kallade den för Aoteaora, långa vita molnens land. Tack vare den sena upptäckten av ön och det låga befolkningsantalet har landet bevarat en ren och orörd miljö. Sydalperna, fjordar och glaciärer skapar ett magnifikt landskap på sydön. Den norra ön karakteriseras av vulkaniskt landskap och utbredd termal aktivitet. Vägarna är som gjorda för MC-körning och slingrar sig genom fantastisk vackert landskap. Guiderna har bott på södra ön i ett år och kört alla vägar som går att åka på. De lovar visa både måsten för turister men också sina egna smultronställen.

Resan har flyttats fram till 27 februari-23 mars 2023 på grund av pandemin. Resan är fullbokad, välkommen att stå på väntelistan.

Boka resan här.  

SMC Travel resevillkor

Resan dag för dag. 

Resans profil

Klicka här så kommer du till beskrivningen av resans profil för Mat & Dryck, Kultur, MC-körning och Natur.

Pris 
Resans pris fastställdes 2020 och resan skulle genomföras 2021. Pga corona har resan skjutits upp två gånger. Priset nedan är det som fastställdes 2020 och det kan behöva förändras utifrån prisläget i Nya Zeeland efter pandemin. 
Förare: 44 000 kronor - kan revideras
Passagerare: 25 000 kronor - kan revideras
Enkelrum: finns inte på denna resa
Tillägg MC prisklass II: 6 000 kronor -kan revideras
Tillägg MC prisklass III: 22 000 kronor - kan revideras

I resans pris ingår
-  Guider
- Frukost som guiderna handlar in och vi tillreder själva
- Färjor
- 23 övernattningar i campingstugor och vandrarhem, 2-4 bäddsrum
- Hyra av motorcykel prisklass I, inklusive försäkring (ej självriskreduktion) med sidoväskor och topp box
- Papperskartor av enklare modell med rutter ritade av guiderna
- Transfer (guiderna organiserar transfer från Christchurch flygplats till boendet och från boendet i Auckland till Aucklands flygplats om man kommer fram 28 februari och åker 23 mars, andra dagar ordnar man sin transfer och boende själv).

 I priset ingår inte
Flyg Sverige – Christchurch, Auckland
– Sverige (guiderna kan tipsa om sätt att hitta billigare flyg)
Bagage transport – organiseras av mc uthyraren till extraavgift
- Bensin
- Sjävriskreducering av försäkring (motorcykeln har en självrisk på upp till 16500 – 25 000 kr beroende på mc typ) vid skada eller stöld. Självrisk kan reduceras med en extraavgift ex 165- 200/dag vilket reducerar självrisken till 3250– 6200kr
- GPS ingår inte, kan hyras för 120 nz dollar för hela resan
- Övriga måltider
- Inträde till övriga sevärdheter

Motorcyklarna
I resans pris ingår motorcyklar i prisklass I.
Prisklass I: Suzuki DL 650 VSTROM, SVF 650 Gladius, Honda CMX 500 Rebel, Prisklass II: BMV F700GS. Tillägg 6000 kronor
Prisklass III:  BMW R1200RTW, R 1200 GSW. Tillägg 22000 kronor.
Deposition: För de som hyr motorcykel behöver man ytterligare 2500–3750 NZ dollar som reserveras av uthyrningsföretaget på bankkortet som garanti för motorcykeln (detta återbetalas då man lämnar motorcykeln i ursprungligt skick om man inte har förorsakat skada på tredje part).  Extra försäkring finns att ta för att minska självrisken, se ovan. Bagaget kan transporteras från Christchurch till Auckland av motorcykeluthyraren mot extraavgift (ca 60-80 NZ dollar)

Dagsetapper och körvana
Resan är ca 460 mil och omfattar 22 dagar på motorcykel. Vi kommer att köra både branta och kurviga vägar. Kortare grusvägar förekommer men mestadels kör vi på asfalt. Dagsetapperna är 15 – 35 mil men kräver en hel del körerfarenhet när vi kör serpentinvägar i bergen och på fel sidan vägen dessutom. 
Vi kommer att stanna ofta för vila och möjlighet till fotografering. 

Allmänt om resan
Mars i Nya Zealand är början på hösten, en av månaderna med vanligen stabila väderförhållanden. Västkusten är nästan alltid regnigt så bra regnkläder är ett måste. Resan startar i Christchurch på södra ön där vi hyr våra motorcyklar och kör ner på östra kusten mot det sydligaste delen. På väg dit kör vi en del av Arthurs pass, sjöarna Lake Tekapo och Lake Pukaki där man vid klart väder kan se Mount Cook. Vi stannar till i Central Otago för att besöka Ana och Ronnys smultrunställen. Sedan fortsätter vi ner mot Cathlins, den vindpinade södra delen av ön och in i Fjordland. På västra kusten norrut kör vi genom regnskog och förbi glaciärer. Kaikoura på östra kustens norra del är det ett måste med sina sälkolonier och fantastiska landskap.

Norra ön har till en början mjukare berg men bjuder på en helt annat landskap, mildare klimat och mycket mera maorikultur, det var här maorifolket bosatte sig först. I Rotorua kommer vi att besöka både maoriby men också områden med extra mycket vulkanisk aktivitet som kan jämföras snarare med månlandskap än med något annat man har sett. Det finns möjlighet att boka resa till White Island, Nya Zealands mest aktiva vulkan. Resan avslutas i Auckland, Nya Zealands största stad. Läs mer om resan dag för dag.

Om boendet och prisnivån på resan
Vi kommer att bo enkelt i camping kabiner eller vandrarhem. Det har varit ett medvetet val för att visa att det finns alternativ att resa till Nya Zeeland med en mindre budget. Vi vill också visa att resa i Nya Zealand handlar mer om naturupplevelser än boenden. Täcken, kuddar och sänglinne ingår alltid i boendet. Medtag resebadlakan som tar minimalt plats i bagaget.

Mat
Frukosten ingår i priset. Guiderna handlar in det som behövs och vi hjälps åt att laga frukost i det gemensamma köket. Vi äter lunch varje dag mellan 12–14, vilket ingår inte i priset. Köp gärna något att ha med dig till fika eftersom avstånden till fikainköp är långa, särskilt på södra ön. Till middag kan vi välja att äta tillsammans eller på egen hand på restaurang. Vi kommer också att köpa mat att grilla, för om det finns något mattradition i Nya Zeeland då är det att grilla tillsammans med vänner på kvällen. Det finns alltid möjlighet för barbecue på campingar. Lämpligt att ta med sig är termos till kaffe, mugg, bestick och tallrik om man vill äta egen lunch (bestick finns annars på campingar och vandrarhem att låna). 

Övrigt
Ta inte med mat som inte är konserverad och förseglad och absolut ingen frukt in i NyZeeland. Det är onödigt dyrt och krångligt att ta sig in i landet. Även konserver måste man vara beredd att på engelska förklara innehållet. Kaffepulver i oöppnad förpackning går bra att föra med sig. Se till att skorna är väldigt bra tvättade. Det får inte finnas rester av jord eller annat organiskt på dem. Guiderna har med sig punkteringslagning, verktyg, startkablar, enkel resemedicin och enklare sjukvårdsmaterial.

Kläder
Vi räknar med sensommarväder i mars. För det mesta varmt men eftersom NZ är en långsmal ö nära Sydpolen kan det bli så att vi får 6 grader kallt också, beroende på var vinden blåser ifrån. På Västkusten regnar det ofta så bra regnkläder är ett måste. Det smartaste är att klä sig i flera lager. Siden- och ullkläder passar väldigt bra i det klimatet. Det finns MC kläder att hyra men inte MC-stövlar. Alla boenden har tvättmaskin och torktumlare som man kan använda mot en avgift. 

Deltagarnas ansvar
- Giltigt körkort
- Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter resans slut. 
- Som svensk behöver man inte visum men man måste vara beredd att visa kontoutdrag som visar att man kan betala sitt uppehälle i landet.
- Kolla ditt reseskydd så att du har skydd för olyckor och sjukvård för nya Zeeland.
 - Avbokningsskydd genom hemförsäkring eller kreditkort. 

Frågor om resan
Guiderna svarar på frågor om resan. 
Ronny Jansson, telefon:  070-575 0791, e-post
Ana Jansson, telefon: 0760-193 302, e-post 

Våra guider i Nya Zeeland 
Ronny Jansson
är född och uppvuxen i Uppland och är 54 år gammal. Han har ett genuint intresse för fordon och tog MC-körkort vid 16 års ålder. Ronny jobbar som busschaufför och körde hjälpsändningar ideellt till Rumänien två gånger om året mellan 1990 - 1995. Han har kört en hel del MC-resor genom dem flesta länder i Europa tillsammans med vänner. 1993 gjordes en resa på MC till Rumänien då han friade till Ana. Ronny körde under många år en Honda CB 650 men har nu bytt upp sig till en Honda Pan European. Ronny och Ana har tillsammans 4 barn; 20, 18, 18 och 16 år. Med tanke på barnen har det mest blivit bilresor genom Europa.  För 14 år sedan fick han friår och då bosatte familjen sig i Nya Zeeland där de körde 2600 mil och upplevde landet. På den här resan vill Ronny visa sina favoritställen i Nya Zealand

Ana Jansson är född och uppvuxen i Rumänien och flyttade till Sverige1996 när hon och Ronny gifte sig. Ana är utbildad sjuksköterska och har bland annat jobbat på akuten i Uppsala. Just nu jobbar hon som narkossjuksköterska på öron-näsa-hals och plastikoperation på Akademiska sjukhuset. Ana älskar att resa, köra motorcykel, läsa böcker och vill gärna återvända till hjälpsändningsarbetet som hon lämnat ett tag för att kunna plugga. När familjen bodde i Nya Zealand körde de omkring så mycket de bara kunde (på ett år hinner man med mycket) Eftersom barnen var små körde vi en minibuss och sov mest på campingar i tält eller i bussen. Ana vill visa er både turistmåsten i NZ men också ställen som inte den vanliga turisten hittar till. 


Ana och Ronny Jansson någonstans i Europa.

Nya Zeeland officiell turistsida.

 


Karta över norra och södra Nya Zeeland

 


Dans i maoriby

 


Oreti beach

 


Kustvägen nära Kaikoura

 


Lake Pukaka

 


Får på vägen

 


Boulders brach

 


Milford sound

 


Lewis pass

 


Östkusten på sydön