Skottlands bästa vägar dag för dag

2018-11-13

Här kan du läsa om vad som händer dag för dag under Skottlandsresan.

Dag 1 14/8 Trelleborg – Sudbrookmerland, ca 34 mil
Vi träffas tidigt med fulltankade motorcyklar för att ta morgonfärjan till Travemünde. Vi börjar med att äta frukost på färjan medan vi går igenom dagens program. I Tyskland fortsätter vi söderut på A1 förbi Hamburg. Före Bremen svänger vi av och kör genom Wesertunneln  och vidare på mindre vägar till hotellet.  Hotel Bootshuis 

Dag 2 15/8 Sudbrookmerland – Ijmuiden, ca 35 mil
Vi kör ner genom Nederländerna till Ijmuiden där avslutar med att tanka innan vi kör till färjan. På färjan äter vi gemensam buffémiddag och sedan laddar vi för vänstertrafiken i England.

Dag 3 16/8 Newcastle – Lanark, ca 25 mil
Nu är det dags att ge sig i kast med vänstertrafiken. Vi kör ut ur Newcastle på A69 och fortsätter sedan på Old Military road som till stora delar följer Hadrians Wall, en mur som romarna byggde till skydd mot barbarerna i norr. Målet för dagen är New Lanark, ett UNESCO världsarv med unik industrihistoria. Vi bor på New Lanark Mill Hotel Mill no 1

Dag 4 17/8 Lanark – Fort William, ca 22 mil
För att komma förbi Glasgow kör vi en bit motorväg. Sedan följer vi Loch Lomond norrut mot Glencoe National Park. Lunchen blir vid The Gren Welly Stop. En mycket välkänd mötesplats för motorcyklister. Vi fortsätter sedan till hotellet  Ben Nevis i Fort William.

Dag 5 18/8 Fort William till Ullapool via Applecross,  ca 35 mil
Eiliean Donan Castle är ett av de mest fotograferade slotten i Skottland. Vi stannar och besöker slottet på väg till Applecross. Bealach na Ba Road är en av de mest berömda MC-vägarna i Skottland. Både på väg upp och ner finns det serpentinkurvor och vägen lutar brant. Utsikten från toppen är hänförande. Väl nere i Applecross kan man med fördel besöka värdshuset som har mycket bra mat. Vi fortsätter sedan till Ullapool där vi övernattar. Caledonian Hotel.

Dag 6 19/8 Ullapool till Tain, ca 42 mil 
Resans längsta dag men tyvärr har guiden inte lyckats hitta hotell på närmare håll. Dagens höjdpunkter Dunnet Head, Skottlands nordligaste punkt på fastlandet och John O´Groats. Delar av den här vägen anses som en av Skottlands vackraste vägar och ingår i Route 500. Vi kommer att köra stora delar av den vägen på den här resan. Vi bor på Carnegie Lodge Hotel.  6 Viewfield Road, Tain, IV19 1NR, UK Tel: +4407745484136

Dag 7 20/8 Tain till Pitkochry, ca 32 mil
Vi passerar Inverness och svänger in i Speyside distriktet och Whiskey trail. Här duggar det tätt mellan destillerierna men vi kommer bara att besöka två. Glenfiddich i Dufftown och Edradour, Skottlands minsta destilleri i Pitlochry. Vi kommer också att köra genom natursköna Cairngorms nationalpark under dagen. Vi bor på Westlands Of Pitlochry

Dag 8 21/8 Pitlochry till Edinburgh, ca 17 mil
Nu är siktet inställt på Edinburgh och vi kör turistvägar ner till Stirling, sedan måste vi ta motorvägen in till Edinburgh. Vi checkar in på hotellet och sedan är dagen fri för egna aktiviteter. Guiden står till tjänst med råd och tips om sevärdheter i Edinburgh - det finns massor att se och göra! Visit Edinburgh

Dag 9 22/8 Edinburgh
Heldag i Edinburgh. Efter en intensiv vecka med mycket MC-körning kanske det kan vara skönt med en dags uppehåll. Ett besök på slottet ingår i resan och så är resten av dagen ledig till egna aktiviteter. Guiden rekommenderar Hop on/Hop off bussarna där man får en bra överblick av staden och man kan hoppa avdär man känner för det.

För de som före resan köpt biljetter till Edinburgh Military Tatto så är det showtime. Kl 21.00 börjar det och är slut ca 23.00. 

Dag 10 23/8 Edinburgh till Newcastle, ca 20 mil
Nu är dagen för hemresa här. Vi kör småvägar ner mot gränsen till England. Vi passerar Melrose Abbey där Robert the Bruce hjärta sägs vara begravt. Gränsen passeras vid Jedburg, Platsen där Mary Stuart hade hemliga möten med sin älskare. Efter gränsen kommer vi ner till Northumberland nationalpark och sedan är vi snart i Newcastle. Ombord på färjan är det återigen buffémiddag.

Dag 11 24/8 Ijmuiden till Travemünde, ca 60 mil
Vi kör över Afsliutdijk, den 32 km  långa avspärrningen som skiljer Nordsjön från IJsselmer. Vi stannar till på mitten och tittar på monumentet. Sedan är det full fart mot Travemünde som gäller. Färjan går kl. 22.00.

Dag 12 25/8 Trelleborg till hemorten
Efter en ordentlig frukost på färjan är det dags att säga adjö till varandra, många minnen rikare och kanske också nya vänner. Kanske det finns några som kan göra sällskap på hemresan annars får var och en köra hem ensam.


Glada resenärer på destilleri-besök 

 


Skottlands mest fotograferade borg

 


Får är det gott om i Skottland!

 


John O'Groats, Skottlands norra udde

 


Vägarna slingrar sig fram i en vacker natur

 


Guiden under besök på destilleri