THAILAND

MotoGP 2025 är här – med förändringar och förväntningar 

Årets säsong omfattar rekordmånga deltävlingar, totalt 44 race - med sprintracen inräknade. Thailand öppnar mästerskapet till helgen, men utan den regerande världsmästaren Jorge Martín. Inom loppet av en månad har han kraschat två gånger, och drabbats av flera frakturer i båda händerna och vänster häl. Trist. Vi får glädjas (eller?) åt att se Marc Márquez i Ducatis röda skinnställ, och en mängd spännande förändringar i de olika teamen. Och, som extra krydda kan vi redan till helgen följa vem av Marc Márquez och Pecco Bagnaia som vinner racet i racet.

Inför varje MotoGP-säsong är allt uppe i luften med förändringar, förarbyten och förväntningar. Mest spännande är den nya föraruppställningen med Marc Márquez och Francesco ”Pecco” Bagnaia, vilketförväntas skapa en dynamisk intern konkurrens inom teamet. Något som vi fick en fingervisning om när Ducati presenterade teamet i Madonna di Campiglio och sportchefen Mauro Grassilli sade: Mitt nyckelord för den här säsongen är harmoni. Helt klart är att vi kommer att bjudas på intressanta ögonblick både på banan och i de röda Ducati-boxarna fram till november.

Pramac Racing har avslutat sitt långvariga samarbete med Ducati och har inlett ett nytt partnerskap med Yamaha, som efter två år får ett satellitteam att samarbeta med. Nytt är även att Tjeckien återvänder till mästerskapet efter fem år och Ungern är tillbaka för första gången sedan 1992 - på den nya banan Balaton Park Circuit. Förarna står inför den mest omfattande säsongen någonsin med 22 omgångar, där många av förarna bytt team och maskiner vilket bäddar för en mycket spännande och oförutsägbar MotoGP-säsong 2025.


Rutinerade förare i nya team
Inför fjolårets säsong hade endast tre förare tecknat ett kontrakt för 2025 – Pecco Bagnaia (Ducati), Brad Binder (KTM) och Johann Zarco (LCR Honda).
Silly season blev därför minst sagt till ett Hela havet stormar där vi mitt under brinnande under säsong fick se Marc Márquez säkra platsen som Ducatis fabriksförare.
Inför tävlingarna i Mugello lutade allt åt att Ducati skulle välja Jorge Martín. Och, rykten florerade att Marc Márquez var på väg till Pramac. Samtidigt surrade rykten att Pramac skulle köra som satelitteam till Yamaha.

Under en pressad presskonferens, på Mugello, stod jag endast några meter ifrån podiet när Márquez bestämt deklarerade att ”Pramac is not an option”. Det omkullkastade allt. Inom några dagar var allt klart – Márquez blev teamkamrat med Pecco Bagnaia.

Martín skrev snabbt kontrakt med Aprilia – där hans bästa kompis Aleix Espargaro var på väg att avsluta sin MotoGP-karriär. Han är nu testförare för Honda.
Marverick Viñales lämnade Aprilia för Red Bull KTM Tech3 där han bildar par med Enea Bastianini. Det kommer att bli superintressant att följa de båda, som kommer att köra med Red Bull KTM:s färger i stället för GasGas.

Den regerande världsmästaren Martín i sin tur blir partner Marco Bezzecchi, som ansluter till Aprilia från VR46-truppen. Valentino Rossis team kommer till start med Fabio di Giannantonio och Franco Morbidelli, som tar över Marco Bezzecchis motorcykel från 2024 medan Fabio får en fabriksmaskin från Ducati. Jag tror att Franco kan få en nytändning i den familjära miljön, hemma hos sin vän Rossi. Åldermannen Johann Zarco får sällskap av Somkiat Chantra i LCR Honda, en av tre rookies som kommer från Moto2.

Trackhouse Racing valde att behålla Raul Fernadez och ersatte Miguel Oliveira med Ai Ogura. Portugisen Oliveira kör Yamaha med Jack Miller i Prima Pramac Racing. Två rutinerade förare som också kan få en nytändning, och visa att de fortfarande har mycket att ge på banan.

Spanjoren Fermin Aldeguer skrev redan i mars 2024 på ett Ducati-kontrakt, frågan var bara i vilket satellitteam som 19-årigingen skulle hamna i. Det blev Gresini, där han ersätter Marc Márquez.

Pedro Acosta flyttade, inte helt oväntat, upp till KTM:s fabriksteam och bildar där par med Brad Binder. Underbarnet klarade pressen och imponerade under sin rookiesäsong i KTM:s satellitteam GasGas Tech3.

Uppställningen i Yamahas fabriksteam är oförändrad med Alex Rins och Fabio Quartararo, så även den hos Honda med Luca Marini och Joan Mir. Jag håller båda tummarna för de japanska tillverkarna i deras utveckling så att vi återigen får ett mästerskap som bjuder på olika märken på prispallen.


Yamaha och Honda är på gång
I februari genomfördes fem testdagar totalt, i Malaysia och Thailand, vilket gav alla fem tillverkarna en chans att finslipa sina nya motorcyklar inför helgens premiär.
Yamaha visade förbättringar med sin M1: på Sepang i Malaysia, men hade svårare i Thailand - med mindre grepp. Tvärt om gällde för Honda, som visade en uppåtgående trend på Chang International Circuit. Visst, Joan Mir lämnade Malaysia med ett leende men detta blev än bredare i Thailand med en sjätte plats ombord sin 2025 RC213V. Det snabbaste varvet någon Honda någonsin presterat på banan i Thailand. Världsmästaren från 2020 sa efter testerna på MotoGP:s After the Flag att det var första gången som han kan vara så konkurrenskraftig som en Honda MotoGP-förare, och att det var den bästa Honda han någonsin kört.

När vi därtill ser att Yamaha fortsätter att genomföra djupgående förändringar samt att de får mer viktig feedback tack vare sitt satelitteam Pramac, ja då lovar det gott när det kommer till ett mer jämnt startfält. För hur kul är ett mästerskap där endast en tillverkare prenumererar på pallen, race efter race.


Frysta motorer…
När vi är inne på utveckling så är Ducati begränsade i sin motorutveckling. Enligt koncessionsreglerna måste tillverkare i den högsta kategorin slutföra sina motorspecifikationer i Thailand, säsongens första race. När den väl är inställd kommer motorn att förbli oförändrad till slutet av 2026.

Kort förklarat: Tillverkarna klassificeras i fyra grupper – A, B, C eller D – beroende på procentandelen av de möjliga maximala poängen de har samlat på sig i, dels från första racet till säsongsfinalen, dels från det första testet till det sista före sommartestförbudet för följande säsong. Detta gör att tillverkarna snabbare kan vinna eller förlora sina eftergifter baserat på senaste form, vilket säkerställer att konkurrensen kan vara så nära som möjligt.

Yamaha och Honda är båda placerade i kategori D vilket ger dem fler antal testdagar, sex wildcards, tio motorer, möjlighet att ändra motorspecifikationer och uppdatera aerodynamik, undvika frysning av motorn samt fler antalet däck som levereras vid tester. Frågan är hur mycket resurser de japanska tillverkarna kommer att satsa på att förädla sina maskiner fram till 2027. Då väntar omfattande förändringar i kungaklassen, bland annat minskar motorvolymen från 1000 kubik till 850 kubik.

 
Positiva nyheter för KTM
I tisdags kom glada nyheter för KTM när fordringsägarna godkände bolagets rekonstruktionsplan efter en omröstning vid den regionala domstolen i Ried im Innkreis i Oberösterreich. I slutet av maj ska bolaget betala 30 procent, cirka 600 miljoner euro, till fordringsägarna.

Dock möter teamet utmaningar på banan. Det efter ett test som gick upp, och ner för Pedro Acosta. Brad Binder försökte hänga på sin teamkamrat. Maverick Viñales ser ut att ha hittat känslan med RC16 i Red Bull KTM Tech3 medan Enea Bastianini verkar behöver mer tid för att bekanta sig med hojen.

 
Ett vingklippt Aprilia
Aprilia startade försäsongen på sämsta möjliga sätt, med Martín skadad först dagen. En bruten högerhand vid en krasch i Malaysia medförde att den regerande MotoGP-mästaren ådrog sig frakturer i högar hand. När han i början av veckan tränade på en supermotard veckan innan premiären kraschade han och ådrog sig i frakturer i vänster hand och vänster häl. Han genomgick en andra operation den 25 februari på Dexeus Clinic i Barcelona av professor Mir och hans team. Enligt ett pressmeddelande slutfördes ingreppet framgångsrikt, med implantation av två skruvar i vänster hand för stabilisering och för att underlätta läkningsprocessen. Det är osäkert när han kommer tillbaka. Aprilia ersätter honom med Lorenzo Savadori.

Marco Bezzecchi tog dock vara på testerna och imponerande på sitt nya team. I Thailand var han två tiondelar från den bästa tiden, och visade att den nya versionen av RS-GP är en förbättring jämfört med den tidigare motorcykeln. I nästan alla aspekter enligt italienaren som fick ta över finjusteringen av RS-GP i Jorge Martíns frånvaro.

 
Ducati kommer till start med GP24
Ducati GP24 var den perfekta motorcykeln, som levererade en enorm förbättring jämfört med GP23, så varför ändra på ett vinnande koncept. Under uppehållet har teamet försökt att förbättra GP24-motorn. Men, de kunde inte hitta en betydande uppgradering på den motor som gav Ducati motorn som gav 16 segrar av 20 förra säsongen. Därför beslutade Gigi Dall’Igna under testdagarna i Thailand att det var för riskabelt att byta till en ny motor. Ducati meddelar även att man kan komma att behålla chassit och aerodynamiken tills vidare – med en hint om att man kanske testar de nya delarna senare på Jerez. Nya uppdateringarna kommer dock, främst kopplat till elektronik och fjädring.

Under testerna visade Marc Márquez att han är att räkna med som fabriksförare i Ducati. #93 startar som alltid med sitt batteri laddat, och satte snabba tider under båda testerna. Det snabbaste varvet i Thailand var endast en tiondel långsammare än det absoluta varvrekordet. Spanjoren genomförde även en 23-varvs racesimulering som signalerade ett tydligt budskap till konkurrenterna.

Till helgen kommer jag att hålla koll på vem Marc Márquez väljer att lägga sig bakom i slipstream, för att sätta snabba tider för kval. Inta alltid så populärt bland konkurrenterna. Jag kommer även att hålla extra koll på dynamiken i den röda Ducati-boxen. Vad kommer du att hålla ögonen på?
Eyes on the lights!

Annika Nilsson

Annika Nilsson

Inför varje MotoGP-helg kan du läsa Annikas krönika där hon lyfter olika aspekter av MotoGP-världen. Annika är redaktör på MC-Folkets och har ett brinnande motorsportintresse. I början av 2000-talet var hon motorsportjournalist på Aftonbladet och blev förtrollad av MotoGP.  Åsikterna är hennes egna.

Äntligen kan festen börja, efter 105 dagar av väntan! Foto: FIM/Lukasz Swiderek.
Äntligen kan festen börja, efter 105 dagar av väntan! Foto: FIM/Lukasz Swiderek.
Tre världsmästare som alla tre går för årets titel – räkna med glöd på banorna. Foto: FIM/Lukasz Swiderek.
Tre världsmästare som alla tre går för årets titel – räkna med glöd på banorna. Foto: FIM/Lukasz Swiderek.
Frågan är om inte Bagnaia hade föredragit sin forna teamkamrat, från Moto3 2015–2016, Jorge Martín bredvid sig i den röda boxen. Foto: FIM/Lukasz Swiderek.
Frågan är om inte Bagnaia hade föredragit sin forna teamkamrat, från Moto3 2015–2016, Jorge Martín bredvid sig i den röda boxen. Foto: FIM/Lukasz Swiderek.
Jorge Martín, Pecco Bagnaia och Pedro Acosta. Foto: FIM/Lukasz Swiderek.
Jorge Martín, Pecco Bagnaia och Pedro Acosta. Foto: FIM/Lukasz Swiderek.
Åk till toppen