FIM utesluter Ryssland och Belarus

2022-03-07

FIM:s styrelse beslutade enhälligt lördagen 5 mars att fördöma Rysslands invasion i Ukraina. Man beslutade samtidigt om en lång rad åtgärder riktade mot förare och funktionärer från Ryssland och Belarus samt att ställa in alla tävlingar, möten och träningsläger i Ryssland, Belarus och Ukraina. Besluten fattades utifrån rekommendationer från Internationella Olympiska Kommittén och gäller tills vidare.

De åtgärder som en enhällig styrelse beslutade om är följande:

    •    Att utesluta FIM-organisationerna Motorcycle Federation of Russia (MFR) och Belarusian Federation of Motorcycle Sport (BFMS) samt att stoppa deras möjlighet att utfärda internationella FIM licenser samt att upphäva redan utfärdade licenser.

    • Att utesluta funktionärer från MFR och BFMS från officiella uppdrag i FIM och i FIM:s kommissioner som medlemmar/experter/agenter. Det betyder att varken förare eller funktionärer från Ryssland och Belarus kan dela i FIM:s tävlingar, events och aktiviteter.

    •   Att stoppa alla FIM events i Ryssland, Belarus och Ukraina som till exempel FIM:s Internationella möten, FIM världsmästerskap och prisutdelningar som skulle ha genomförts i länderna samt att köra dem på annan plats om det är möjligt. 

    •    Att ställa in alla FIM aktiviteter som seminarier, möten, träningsläger och liknande som skulle genomföras i Ryssland, Belarus och Ukraina. 

FIM:s styrelse rekommenderar alla medlemmar och kontinenter att implementera dessa åtgärder.

FIM:s president Jorge Viegas gjorde ett uttalande i samband med beslutet:
"Vi sympatiserar med alla som lider till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Vi har nära kontakt med våra medlemmar i vår medlemsorganisation FMU i Ukraina. Jag vill tacka FIM:s styrelse som fattade ett klokt beslut i sportens och fredens intresse. FIM, tillsammans med sponsorer och organisationer, har redan agerat och ställt in tävlingar som skulle genomföras i Ryssland, Belarus och Ukraina. Besluten som fattades 5 mars ligger i linje med rekommendationer och uttalanden från Internationella Olympiska Kommittén och har anpassats för att passa vår sport. FIM-familjen ser på utvecklingen i Ukraina med stor sorg och hoppas på ett snabbt och fredligt eld upphör."

FIM:s hemsida