Varning för lösgrus, sprickor och potthål!

2020-04-07

Våren har kommit till stora delar av Sverige och många har plockat fram sina motorcyklar. Även om den gångna vintern har varit ovanligt mild finns som alltid på våren mängder av tjälskott, sprickor och potthål, sand och grus från vinterväghållningen. Ha tålamod med detta, väghållarna måste få tid att åtgärda alla problem.

Vi motorcyklister vet hur viktigt det är med friktion och vad som kan hända om det är rullgrus på vägen eller sprickor/hål i asfalten. Det går dock inte att begära att alla vägar ska vara åtgärdade omedelbart efter vinterväghållningen när temperaturen letar sig upp över nollstrecket. Senast den 31 maj, beroende på vilken del av landet det rör sig om, ska allt grus från vinterväghållningen vara bortsopat. Större vägar med mycket trafik prioriteras först. Är det någon väg som verkligen behöver sopas omgående - kontakta entreprenören för vägen. Så här i början av säsongen med diverse vägbrister är det viktigt att köra försiktigt och vara beredd på oförutsedda hinder.

Trafikverkets driftområden i Sverige

Tjälskador och hål som uppstår under vintern ska märkas ut innan de lagas. Även hål i vägarna får vara större under vintern och åtgärdas först när tjälen gått permanent ur marken. Kontakta Trafikverkets kundtjänst, 0771-921 921 om du upptäcker större tjälskador och hål i vägbanan som inte är utmärkta med varningsmärke. 

Om tjällossning och vårflod på Trafikverkets hemsida.

Hur anmäler du vägskador?

Rapportera gärna särskilt problematiska vägsträckor till Trafikverket på 0771‑921 921 (öppet dygnet runt) eller via webbformulär
Varje kommun har någon form av felanmälan på olika sätt: via app, hemsida eller telefon. Lägg in din kommuns kontaktuppgifter!. 

 

Har du råkat ut för en olycka eller tillbud vid vägarbete?

Har du råkat ut för en olycka eller tillbud med MC och moped i samband med ett pågående eller avslutat vägarbete under 2019?
 Anmäl det här så kommer den med i en nationell databas.