Ta hand om hojen inför vintern

2020-10-19

Ge din motorcykel kärlek och omvårdnad innan du ställer in den. Det är mycket roligare att ta fram en välskött hoj till våren, eller hur? Då kommer den dessutom att må så mycket bättre och du kommer snabbare ut på vägarna när nästa säsong startar. Här kommer tips inför vinterförvarning från Svedea och från en artikel i MC-Folket om vad man bör göra inför våren.

Tvätta, vaxa och smörj
Se till att hojen är ordentligt ren från smuts och damm. Vaxa gärna de lackerade ytorna så håller sig mc:n snygg och fin till nästa säsong. Smörj vajrar, kedja och gaffelbenen i framgaffeln. Ge gärna låset en omgång också. Men kika i instruktionsboken vilka ställen som gäller för din modell.

Börja med instruktionsboken
Våra tips och råd är generella och passar de flesta motorcyklarna på marknaden. För din modell kan dock speciella råd gälla, så börja med att läsa den instruktionsbok som följde med hojen när du köpte den. 

Förvara inomhus eller utomhus?
Att förvara sin mc inomhus och i värme är naturligtvis att föredra, men det fungerar även i ett kallgarage om du förbereder motorcykeln för det. Måste du ha mc:n utomhus bör du skaffa ett bra täcke eller kapell som skyddar från damm, smuts och fukt. Var noga med att det andas så det inte bildas kondens.

Batteriet 
Ett mc-batteri är känsligare än bilbatterier och ska inte laddas ur helt och hållet. Se till att det är laddat och underhållsladda under vintern. En bra underhållsladdare kostar från runt en tusenlapp. Står hojen kallt kan det var en bra ide att ta in batteriet i värmen och underhållsladda inomhus istället. Ett bra tips är montera en snabbkontakt på batteriet, så behöver det inte plockas ur motorcykeln.

Byt olja och filter
Serva motorcykeln innan du ställer in den, en årsservice bör göras om den inte har fått service under året. Alla motorcyklar bör servas varje år, var det länge sedan kan det vara dags för en lite större service. 

Kylskydd 
Om motorcykeln är vätskeskyld och ska stå kallt måste du kontrollera att kylskyddet är ok, annars finns risk för skador när minusgraderna kommer. Är det länge sedan du bytte kylvätska kan det vara läge att byta nu.

Tömma eller fylla tanken?
Vi råder dig till att fylla tanken om inte din instruktionsbok säger annat. Ibland kan en bränslestabilisator vara bra, en tillsats som minskar risken för avlagringar i tanken och bränslesystemet.

Däck 
Däcken kan bli lite platta vid längre tids stillastående, så fyll gärna i lite extra luft. Har hojen centralstöd ska du använda det. Bästa lösningen är om du har tillgång till depåstöd så hjulen hänger fritt i luften. 

Vad gäller försäkringen?
Undersök din försäkring- viktigt om du inte har en årsförsäkrnig som gäller med samma villkor året om. 

MC-Folkets artikel 3/2017 om att vårserva hojen. 


Nicholas Kimthi, HojCenter, Stockholm berättar för MC-Folket om vårservice av MC. Foto: Birger Tommos. 


Byt olja/filter inför vintern! Foto: Birger Tommos

 


Vad gäller din MC? Det står i instruktionsbolen. Foto: Birger Tommos.