Långa köer till förarprov

2020-05-25

SMC har tidigare berättat att Trafikverket minskat förarproven med hälften för att minska smittspridning bland personal och körkortstagare. Det har lett till långa väntetider, främst i Stockholm där det i mitten av maj inte fanns några lediga tider för privatister innan slutet av september. I Uppsala finns inga tider för MC-prov överhuvudtaget under resten av året. SMC har haft ett möte med Trafikverkets förarprovsavdelning och diskuterat frågan.

Trafikverket är väl medvetna om problematiken som bland annat beror på att många inte är tillräckligt förberedda då man kommer till kunskaps- och körprov. Inte ens hälften, bara 47 procent av MC-eleverna godkändes vid kunskapsprovet under januari-april.

Trafikverket prioriterar körkortstagare som gör sitt första och andra prov. Underkänns man fler gånger kommer det att dröja innan man får boka en ny tid. Trafikverket tar varje dag ut uppgifter för B-eleverna som visar hur länge deras kunskapsprov gäller. Detta kommer man att börja göra för MC-eleverna också.

SMC har framfört önskemål till både Transportstyrelsen och Trafikverket om att förlänga giltighetstiden för kunskapsprovet för MC under corona-krisen vilket man redan gjort för bil. Även om läget är svårt för körkortstagarna finns det andra som har det värre. Körprovsverksamheten är helt inställd i många EU-länder på grund av covid-19.

Varje måndag publicerar Trafikverket en sammanfattande bild över lediga tider för körprov i landet. Idag, 25 maj, fanns 304 platser i hela landet t o m 26 juli. 

Trafikverket - lediga provplatser i landet.

SVT Uppsala om brist på tider

Det är viktigare än någonsin att komma väl förberedd till kunskaps- och körprov i år eftersom proven minskat med hälften.