MC-hjälmar byggda för standardens krav?

2017-11-01

Den befintliga standarden för att testa motorcykelhjälmar är gammal och behöver förnyas, säger Peter Halldin, forskare vid KTH och hjälmexpert. Detta efter att Testfakta fått helt olika testresultat bara genom att ändra vinkeln på islaget vid test. Testade hjälmar klarade vinkeln som anges i teststandarden, men med annan islagsvinkel var testresultatet underkänt. SMC håller med om att hjälmstandarden måste förnyas och hoppas nu att ansvariga myndigheter sätter fart i frågan.

MC-hjälmar kan vara designade för att klara standardens krav, avslöjar Testfaktas uppföljningstest. Bara genom att ändra vinkeln på islaget blir resultaten i flera fall helt annorlunda.

I våras visade Testfaktas test av MC-hjälmar att tre märken inte klarar den standardens krav för hur många g-krafter som når huvudet vid olika typer av smällar. Efter testet anmärkte en av tillverkarna på den islagsvinkel laboratoriet använt vid slag mot kantsten (motsvarande en trottoarkant). I testet lät man hjälmarna falla med 90 graders vinkel mot stenen och inte 45 grader som det står i den europeiska hjälmstandarden ECE 22:05.

Rise, som utförde testerna, och Testfakta bestämde sig för att testa om hjälmarna med exakt den vinkel som anges i standarden. Och nu blir resultaten annorlunda. Vid islag mot bakhuvudet, där problemen var som störst vid förra testet, får nästan alla hjälmar bättre värden och ingen blir underkänd i detta moment. Cabergs hjälm som kollapsade helt i det förra testet får nu plötsligt bland de bästa värdena. Även hjälmen från Schuberth går från underkänd till mycket bra i detta testmoment.


Bild:Testfakta

Läs hela artikeln och se testresultaten på Testfaktas hemsida

 

- Detta är mycket anmärkningsvärt. Ansvariga myndigheter i Sverige borde få sig en rejäl tankeställare av detta! SMC har påtalat att det måste tas fram en ny standard för hjälmtester.

Några som kommit betydligt längre inom arbetet för säkrare MC-hjälmar är FIM där SMC är medlemmar. FIM har tagit  fram en ny standard för tävlingshjälmar.

Hittills har FIM enbart utgått från befintliga internationella standarder för godkännande av hjälmar. Med den nya standarden kommer nya tester att genomföras utöver redan befintliga standarder. Den nya standarden kommer att vara obligatorisk för att få genomföra MC-tävlingar inom FIM på bana från 2019. Läs mer om FIM:s nya teststandard.