SMC svarar om självkörande fordon

2016-07-06

Ett stort försök med 100 självkörande bilar är planerat att genomföras i Göteborg. För att försöksverksamheten ska kunna genomföras har en utredning föreslagit att verksamheten ska regleras i en särskild lag. Förslaget har varit ute på remiss som SMC besvarat. För SMC är det viktigt att motorcyklar och mopeder ingår i alla tester med autonoma fordon och att MC/mopeder inte glöms bort i alla sammanhang där självkörande fordon diskuteras, till exempel infrastruktur.

Självkörande fordon är något som det talas väldigt mycket om. Runt om i världen pågår försök med bilar och bussar.  Mest kända försöken är kanske Google och Tesla i USA.  Syftet med självkörande bilar är att öka säkerheten. Därför var det ett stort bakslag när en artikel publicerades runt om i världen som berättade om den första dödsolyckan. Då körde en självkörande Tesla i helautomatiskt läge  in i en långtradare bakifrån. Artikel The Guardian,  Artikel Aftonbladet. 

Regeringens utredare har utkommit med ett delbetänkande som handlar om försöksverksamheten med självkörande fordon. Det är den som varit ute på remiss. Utredaren föreslår att nya lagar och regler träder i kraft 1 maj 2017. 

Vägen till självkörande fordon– försöksverksamhet

Läs SMC:s remissvar här. 

Läs mer om försöket DriveMe i Göteborg.  Projektet är ett samarbete mellan Volvo Car Group, Transportstyrelsen, Trafikverket, Lindholmen Science Park och Göteborgs Stad och det stöds av den svenska regeringen. Det ingår i Volvo Cars koncept IntelliSafe.