Rondellhästarna i Hylte borta

2016-08-01

Efter två års påtryckningar plockades rondellhästarna bort i Hylte. De installerades i t två cirkulationsplatser på Nissastigen i Hylte. Många klagade, bland annat SMC, eftersom deras utformning och placering ökar skaderisken för motorcyklister med flera.

Det byggs mängder av cirkulationsplatser runt om i Sverige för att öka säkerheten. Men tyvärr väljer också kommuner att montera stora och vassa installationer mitt i rondellen. Placeringarna stämmer inte alls överens med de regler som gäller för utformning av gator och vägar. För SMC är detta en viktig fråga eftersom forskning visar att motorcyklister är överrepresenterade i olyckor i cirkulationsplatser. 

Trafikverket satte upp rondellhästar i ett par rondeller i Hylte på Nissastigen som går rakt igenom tätorten. Nu, efter två års påtryckningar, har hästarna monterats ner från vägen. Vi hoppas att de förpassats till en lämpligare plats, långt från gator och vägar. 

SMC riktar ett tack till Trafikverket  som lyssnat på kritiken från privatpersoner och organisationer. Det är självklart bra att man satsar på trafiksäkerhet istället för konstnärliga installationer i trafikmiljön. 

Länk: Var sker MC-olyckor VTI  2014

Krav på cirkulationsplatser finns tydligt förklarade i kapitel 4.1.3 VGU, Vägar och Gators Utformning. 


Före. Klicka på bilden för förstoring, Foto: Stig Brehag

 


Efter.   Klicka på bilden för förstoring. Foto: Stig Brehag