Regeringen föreslår fördubbling av fordonsskatt för MC

2016-05-12

Regeringen har skickat ut ett förslag om skattehöjning på remiss till en mängd organisationer, dock inte SMC eller någon annan i MC-branschen. Utredningen föreslår att motorcyklar jämställs med personbil, lätta bussar och lätta lastbilar då det gäller det årliga grundbeloppet som betalas i fordonsskatt. Det innebär att skatten för en MC fördubblas från 180 kronor till 360 kronor. Utredningen föreslår också att nya motorcyklar ska betala koldioxidbaserad skatt från 2018 De nyaste och renaste motorcyklarna kommer därmed att betala mest i fordonsskatt.

Staten får in totalt 54 miljoner kronor från svenska MC-ägare.  Många ställer av och på motorcyklar delar av året vilket leder till att skatteintäkterna minskar. För några år sedan talade politiker faktiskt om att slopa fordonsskatten för MC helt. Nu är tongångarna annorlunda. Med förslaget beräknar man att få in ytterligare 54 miljoner kronor från MC-ägarna. 

Utredningen säger bland annat: ”För att få in mer fordonsskatt till staten från motorcyklarna och för att minska problemet med låga skattebelopp som inte debiteras anser utredningen i stället att det är mer ändamålsenligt att höja fordonsskatten för dessa fordon. ”

SMC kommer att svara på remissen och vidhålla att två hjul är färre än fyra och därför bör motorcyklar bara betala halva grundbeloppet jämfört med bilar, lätta lastbilar och lätta bussar. 

Vill du läsa förslaget? SOU 2016:33 Ett bonus–malus-systemför nya lätta fordon 

Har du synpunkter på förslaget till höjd fordonsskatt för MC? Skicka dina synpunkter senast 1 augusti till Maria Nordqvist