Jaaa! Förslaget till P-avgifter skjuts upp

2016-09-01

Politiker har tagit sitt förnuft till fånga, i alla fall för tillfället. På grund av alla protester och den folkstorm som varit bland motorcyklister och mopedister har man nu bestämt sig för att inte införa P-avgifter för MC och moped i år. Men - införandet har bara skjutits upp, än är saken inte avgjord!

(edit: läs uppdaterad info om detta i senare artikel)

Enligt tidigare beslut skulle P-avgifter för MC och moped införas 1 september, men så blir det alltså inte. Stockholms stads trafikkontor gav idag besked att införandet av hela förslaget är skjutet på framtiden till nästa år.
SMC fick det glädjande beskedet via en artikel i SVD och kontaktade givetvis Stockholm stad. Kundtjänst kunde då meddela att det stämmer - införandet är skjutet till 1 januari.
Orsaken är de massiva protester och de många överklaganden som skickats in från motorcyklister. SMC har i remissvar, skrivelser, dirkekta möten och hearings förklarat det orimliga i att en tvåhjulig motorcykel eller moped ska betala högre avgift än en personbil per kvadratmeter parkeringsyta. På en parkeringsruta får det plats minst fem motorcyklar och/eller mopeder, ibland fler. Det rimliga är då att varje fordonsägare betalar en femtedel av det priset som en bilist ska betala för att uppta hela parkeringsrutan.

SMC ser dagens besked från Trafikkontoret som en stor lättnad.

- Nu får vi några månader till att ta fram ett rimligt motförslag som gynnar alla oss trafikanter som trängs om parkeringsplatserna i Stockholm, säger Olle Henriksson, ordförande i SMC Stockholm.

- Vi i SMC kommer att begära ett möte med Trafikkontoret så snart som möjligt för att kunna diskutera fram en bra lösning för oss alla, fortsätter Olle.

Överklaganden har skickats in tlll förvaltningsrätten. Kommunen har begärt förlängd tid för att komma med till yttrande till förvaltningsrätten. Den 22 septebmer ska trafiknämnden ha sammanträde och efter det ger de sitt yttrande.

För SMC börjar nu än en gång fotarbetet för att få till stånd rättvisa och rimliga parkeringsregler för motorcyklister och mopedister i Stockholm.

Läs tidigare artiklar om parkeringsförslaget på denna sida

Nu behöver vi din hjälp!

 


I en MC-ruta får det plats många motorcyklar och mopeder.


Den här skylten betyder att en tvåhjulig MC och moped klass I utan sidvagn får parkeras. 


Olle Henriksson, ordförande SMC Stockholm