Hjälp oss hitta "döda utrymmen" i P-hus

2016-06-03

I alla P-hus finns döda ytor där inga bilar kan parkera. I andra länder uppmanas MC- och mopedägare att parkera på dessa utrymmen. Eftersom Stockholm nu föreslår P-avgifter för MC- och mopedparkering med motivering att skapa fler p-platser samt att andra kommuner redan har hakat på och infört höga avgifter för MC- och mopeder, vill vi ge konstruktiva motförslag att kunna nyttja dessa döda ytor. Besök ett P-hus, dokumentera döda utrymmen med text och foto.

Stockholm stad vill införa P-avgifter för MC och EU-mopeder på MC-parkeringsrutor. SMC har på olika sätt jobbat mot detta förslag. Den 13 juni ska Stockholms kommunfullmäktige sammanträda kl 16.00-20.00. SMC och MC-Folket kommer givetvis att finnas på plats. Vi hoppas att många motorcyklister gör detsamma.

Om den politiska majoriteten, trots alla protester, då vill klubba igenom beslut att införa P-avgifterna har oppositionspartierna lovat SMC att begära en återremiss av ärendet.

Den 21 juni ska SMC Stockholm träffa tjänstemän i kommunen för att diskutera konsekvenserna och komma med förslag på hur vi motorcyklister ska kunna bidra till en bättre parkeringssituation för alla – både oss själva och för övriga trafikanter. En del av hela idén bakom Parkeringsstrategin i Stockholm är att få bort fordon från gatorna, att minska så kallad kantstensparkering och, med 15 procent, öka antalet tillgängliga parkeringar för bilar. För SMC är det därför uppenbart att det behövs fler parkeringsplatser på andra ytor.

Ett förslag vi vill presentera för politikerna är att motorcyklar och EU-mopeder kan parkera på de ”döda ytorna” i P-hus. Därför behöver vi hjälp med inventering av P-hus!

SMC har haft kontakt med det kommunala bolaget Stockholm Parkering – som äger P-husen. Vi konstaterade att parkering för MC och moped klass I inte är något man diskuterat eller utrett utifrån Parkeringsstrategin. På deras hemsida finns ytterst lite information om parkering för motorcykel och moped klass I. I fem av Stockholms 240 P-hus är det helt förbjudet att parkera MC och moped klass I.

Stockholm Parkering vet att SMC vill diskutera döda utrymmen som kan göras om till MC- och mopedparkeringar och vad som är en rimlig kostnad för dessa utrymmen samt hur många fordon som kan dela på de döda ytorna.

Nu vill vi ha din hjälp. Vi behöver en genomgång av P-husen i Sverige.

I Stockholm är frågan högst akut. Här är alla P-hus som ägs av Stockholm parkering: http://content.kartena.se/viewer/mobile/?customerId=70&category=161

Karta över parkeringar i Stockholms innerstad: http://www.stockholmparkering.se/SiteAssets/P-platser/P-karta_latt.pdf

Besök ett P-hus, dokumentera döda utrymmen med text och foto.  Maila svar till parkering@svmc.se

Ange noga vilken stad, vilket P-hus, gärna gps-koordinater och bifoga en bild på den aktuella ytan.

Ovan ett exempel på "död yta" i ett P-hus i Ludvika.

Berätta för oss var "döda ytorna" finns!

Besök ett P-hus, dokumentera döda utrymmen med text och foto.  Maila svar till parkering@svmc.se

Ange noga vilken stad, vilket P-hus, gärna gps-koordinater och bifoga en bild på den aktuella ytan.

Visa vad du tycker!

På den här sidan kan du läsa mer vad du kan göra.

Protestera mot införandet av nya P-reglerna.