Dödsolyckor ökar - även på tvåhjulig MC

2016-07-05

Under årets första sex månader har 122 personer omkommit på de svenska vägarna vilket är fler än tidigare år. Tyvärr visar statistiken också att antalet dödade på tvåhjulig motorcykel ökat jämfört med tidigare år. Varje olycka är en tragedi som berör många människor. SMC uppmanar alla motorcyklister att köra klokt. De flesta trafikolyckor beror på mänskliga misstag, det gäller även motorcyklister och MC-olyckor.

Det finns flera positiva trender för motorcyklar 2016. Antalet nyregistreringar ökar och antalet körkortstagare ökar. Tyvärr visar dock statistik från Transportstyrelsen att antalet som dödats på tvåhjulig MC ökat jämfört med tidigare år. Även om det är små siffror pekar de i fel riktning. 

Transportstyrelsen berättar för SMC att fördelningen av de tretton dödsolyckorna på MC var följande: en mötesolycka, en upphinnandeolycka, två korsningsolyckor och resten nio personer i singelolyckor. I en av singelolyckorna krockade MC-föraren med ett räcke. 

Transportstyrelsens statistik visar också att minst tre av tretton omkomna saknade A-körkort. Det stämmer tyvärr väl överens med tidigare år att en stor andel av de som dödas på tvåhjulig MC inte har något körkort för motorcykel. 

Statistik för det första halvåret 2013-2016

År Dödade på tvåhjulig MC 
2016 13
2015 10
2014 10
2013 17

 

Länk Transportstyrelsens statistik första halvåret 2016

Länk SMC:s rapport Extremt beteende - handlar främst om olovlig körning 

Kör MC som om du älskar livet - ett pressmeddelande som alltid är aktuellt med tips från motorcyklister till motorcyklister om hur du överlever i trafiken. 

 


Arkivbild där varken MC eller olycka har något med artikeln att göra.