Brittiska myndigheter har testat fler än 400 MC-hjälmar

2016-11-30

Sharp som testar, gör säkerhetsanalyser och betygsätter motorcykelhjälmar lanserades av den brittiska transportmyndigheten 2007. Regeringens syfte med Sharp är att rädda liv genom att hjälpa motorcyklister att göra mer medvetna val när man köper en motorcykelhjälm. Sharp som tidigare fått pris av FIM har nu testat inte mindre än 400 hjälmar

På Sharps hemsida kan man inte bara se om en hjälm är godkänd enligt gällande standard. Man kan även se hur bra de klarade testerna.  Sharp visar hur testerna genomförs och hur man hittar en hjälm som passar.

Redan 2013 tilldelades Sharp Prins Michael International Road Safety Award och FIM Road Safety Award. Sharp har nu publicerat säkerhetsklassificeringar för fem nya hjälmar. I och med det är det totala antalet hjälmar som har betygsatts av Sharp hela  401 stycken. Dessa har genomgått mer än 13.000 hårda tester.

Här är några av de lovord som uttalas om Sharp.

Brittiska trafiksäkerhetsministern Andrew Jones: 
"Vi har några av de säkraste vägarna i världen, men vi är fast beslutna att göra mer för att förbättra säkerheten för alla trafikanter inklusive motorcyklister. Det förtroende som motorcyklisterna har för Sharp är ett bra bevis på hur oerhört viktiga detta är för att hjälpa till att minska antalet tragiska olyckor som vi ser på våra vägar ".

David Ward, generalsekreterare New Car Assessment Programme Global (Global NCAP):
"Transportmyndigheten och deras projekt Sharp förtjänar mycket beröm för detta banbrytande säkerhetsinitiativ som har främjat MC-säkerheten i Storbritannien och som fått uppmärksamhet runt om i världen. Det visar hur konsumentinformation kan vara en stark kraft för förbättrad säkerhet på våra vägar ".

John Chatterton-Ross, FIM och FIM Europas chef för Public Affairs: 
" FIM uppmärksammade Sharp med FIM:s Road Safety Award som nu har mer än 400 publicerade säkerhetsanalyser och rankningar vilka ger objektiv information till motorcyklister.  Jag använde själv Sharp när jag köpte min nuvarande hjälm.  Sharp gör även annat. Webbplatsen innehåller råd om hur man väljer hjälm med rätt passform."

Silvio Manicardi, FIM Europas andre vice ordförande:
"Vi uppskattar Sharp vägledning för motorcyklister att välja säkrare hjälmar. I valet av rätt hjälm är det självklart inte bara resultatet av testerna som ska beaktas, vilket Sharp även tar upp på sin webbplats. Framför allt så uppskattatar vi det mycket omfattande beskrivningarna om hur man väljer en passande hjälm, vilket annars förbises av många köpare." Sharps guide att hitta passande hjälm hittar ni på denna sida

Jesper Christensen, generalsekreterare SMC och chef på FIM Public Affairs:
"Det är ett fantastiskt bra initiativ av de brittiska myndigheterna. Hjälmen är huvudsaken och genom Sharp får man vetskap inte bara om hur säker hjälmen är, utan även om hur man hittar en passande hjälm. Brittiska myndigheterna har gjort flera lyckosamma satsningar för ökad trafiksäherhet för motorcyklister. Deras kampanjer, som de kallar Think! är suveräna. Jag önskar att svenska myndigheter kunde anamma lite av detta tänk, eller kanske hjälpa SMC att driva en konsumenttjänst liknande Sharps på SMC:s hemsida."