Varning för grus och potthål

2015-03-18

Våren kom tidigt och massor av motorcyklister har tagit fram sina motorcyklar
redan i början av mars. På våren finns dock också mängder av tjälskott, sprickor, potthål, sand och grus från vinterväghållningen. Ha tålamod med detta, väghållarna måste få tid att åtgärda alla problem. Var beredd på att vägarna är i sämre skick på våren och ta det lugnt!

Vi motorcyklister vet hur viktigt det är med friktion och vad som kan hända om det är rullgrus på vägen eller sprickor/hål i asfalten. Vi kan dock inte kräva att alla vägar ska vara åtgärdade omedelbart efter vinterväghållningen när temperaturen letar sig över nollstrecket. Senast den 31 maj, beroende på vilken del av landet det rör sig om, ska allt grus från vinterväghållningen vara bortsopat. Större vägar med mycket trafik prioriteras först. 

Efter vintern kan det uppstå tjälskador och hål. Dessa märks ut innan de lagas. Även hål i vägarna får vara större under vintern och åtgärdas först när tjälen gått permanent ur marken. Kontakta Trafikverkets kundtjänst, 0771-921 921 om du upptäcker större tjälskador och hål i vägbanan som inte är utmärkta med varningsmärke.

Om tjälskador - Trafikverkets hemsida.

Karta med tjälskadade vägar finns på Läget i Trafiken. 


Detta varningsmärke varnar för bl a potthål och tjälskador.