Transportstyrelsen sänker avgifter!

2015-01-02

Transportstyrelsen rivstartar 2015 genom att slopa eller sänka en rad avgifter för fordonsägare. En välkommen nyhet är att påställningsavgiften nu är ett minne blott! SMC tackar för de sänkta avgifterna!

Sänkta avgifter för fordonsägare
1 januari 2015 tog Transportstyrelsen bort flera fordonsrelaterade avgifter. Det är resultatet av en översyn som skickades ut på remiss och besvarades av SMC. Avgifterna ska inte överstiga myndighetens kostnader, därför sänks eller slopas avgifter.

Påställningsavgiften tas bort
Det kommer inte längre att kosta något att ställa på ett avställt fordon. Avgiften på 50 kronor tas bort. Transportstyrelsen bedömer att kostnaden för hantering av påställningar och avställningar i stället kan täckas via vägtrafikregisteravgiften.

Påställning/avställning görs enklast via vår app Mina fordon, vår servicetelefon eller vår e-tjänst – ställ på ditt fordon.

Om påställning

Dubblett av registreringsbeviset blir kostnadsfri
Avgiften för att beställa dubblett av del 2 av registreringsbeviset tas bort om du i samband med beställningen identifierar dig med e-legitimation.Om du i stället väljer att hämta ut det beställda beviset hos ett postombud sänks avgiften från 65 kronor till 50 kronor

Om registreringsbevis

Tillfällig registrering kommer inte heller att kosta något
Om ett fordon ska användas tillfälligt i Sverige i samband med import, införsel eller export kan man ansöka om tillfällig registrering. Att ansöka om tillfällig registrering har kostat 450 kronor, men den ansökningsavgiften tas bort vid årsskiftet.
Tillfällig registrering

Sänkt avgift vid ansökan om ursprungskontroll
Ett fordon som importeras till Sverige måste genomgå en så kallad ursprungskontroll. Under 2014 genomfördes cirka 26 000 sådana kontroller. En ansökan om ursprungskontroll har kostat 700 kronor, men vid årsskiftet sänks avgiften till 600 kronor.
Fordonsimport och ursprungskontroll

Transportstyrelsens föreskrift om avgifter för vägtrafik. 

SMC:s remissvar.