SMC kräver säkrare broräcken

2015-03-10

SMC har uppvaktat Trafikverket med krav på översyn av regelverket för broräcken och en begäran om räckesskydd på den nyöppnade Sundsvallsbron. Anledningen är att det inte finns några krav på hur stora hålrum det får finnas på broräcken - om det inte handlar om gång- och cykelväg. SMC anser att en segelfri höjd på 33 meter på en motorvägsbro där hastighetsgränsen är 110 km/h borde vara tillräckligt för att sätta upp räckesskydd mot fall på en bro.

I mitten av december öppnade den nya motorvägsbron över Sundsvallsfjärden. Den är en del av förbifart Sundsvall där 20 kilometer motorväg har byggts och en ny bro för att korta restid,  minska trafiken inne i Sundsvall och förbättra miljön. Kostnaden för bygget är 4,6 miljarder. Broavgift har införts, den gäller dock inte motorcykel.
Läs mer om projekt på Trafikverkets hemsida.  

SMC kontaktades när bron var invigd av medlemmar som ifrågasatte de stora vertikala hålrummen som finns på bron (630 mm). När detta undersöktes närmare visade det sig att det är precis så bron och räckena är beställda. Det finns inga krav på fallskydd på broar för andra än fotgängare och cyklister. Att motorcyklister ses som oskyddade trafikanter som kräver särskild hänsyn just på vägar som E4 har inte beaktats. Det finns inte heller andra krav på MC-säkerhet i fråga om utstickande delar och skarpa hörn på stolpar på räcken som sätts upp på broar och motorvägsbroar.

SMC har kontaktat Trafikverket som svarat att inga skydd ska sättas upp. Det har också framgått av flera artiklar i Sundsvalls tidning. 

- Det är märkligt att det finns krav på vägräcken när det är 3 meter från brons överkant i övrigt medan en segelfri höjd på 33 meter inte ses som tillräckligt högt för ett fallskydd på ett broräcke, säger Maria Nordqvist, SMC.  För SMC är  trafiksäkerhet viktigare än design då det gäller broräcken, något som även bör gälla för Trafikverket. 

Därför föreslår SMC att Trafikverket snarast inför nya regler som gör det omöjligt att installera broräcken med stora hål där oskyddade trafikanter kan falla ner.SMC föreslår också att Trafikverket snarast monterar någon form av skydd på Sundsvallsbron som gör det omöjligt för oskyddade trafikanter att falla ner i Sundsvallsfjärden i händelse av en olycka.

SMC skrivelse till Trafikverket 2015-03-09.

För något år sedan begärde SMC Västernorrland räckesskydd på den nybyggda bron i Bergeforsen vilket sedermera sattes upp!  Sundsvalls tidning 3 december 2014.


Så här ser broräcket ut. Foto Georg Nordstrand.