Räckespresentation i riksdagen

2015-05-20

Räcken kan bli säkrare för motorcyklister - det konkluderades idag vid ett möte med Riksdagens MC-sällskap då SMC presenterade resultat av litteraturstudien tillsammans med VTI och Svenska Väg- och Broräckesföreningen SVBRF. Trafikverket redogjorde för vilka åtgärder man planerar för att skapa säkrare räcken för motorcyklister. En fullspäckad frågestund avslutades med att riksdagsledamöterna lovade att återkomma med en uppföljning av vad som hänt i frågan om säkrare räcken för motorcyklister. Samtliga partier är eniga om att räcken ska vara säkra för alla trafikanter, även motorcyklister!

SMC bjöds in av värdarna i Riksdagens MC-sällskap; Leif Pettersson (s), Sten Bergheden(m) och Anne Mattila-Wass Trafikutskottets kansli. Maria Nordqvist, SMC fick presentera litteraturstudien som finansierats av Skyltfonden och skrivits tillsammans med Jan Wenäll, VTI och Göran Fredriksson, SVBRF, "Defintion av ett säkert räcke för motorcyklister". 

Studien konstaterar att säkerheten för motorcyklister kan öka genom aktiva val av räckestyp pch placering av räcken. Studien innehåller en klassificeringstabell av räcken från -1 till +5, där vajerräcken klassas som -1 och släta räcken med MPS, Motorcycle Protection System, slät ovansida och överkörningsskydd återfinns som +5. 

Jören Persson, Trafikverket, fick svara på frågor om vad man gör idag och har för planer i framtiden för att öka MC-säkerheten avseende räcken. Skriften VGU, Vägar och Gators Utformning, ses för närvarande över och kommer att innehålla skärpta krav vid nyinstallation av räcken i vissa fall. Trafikverket hoppas ändringarna är införda innan sommaren. SMC kommer givetvis att berätta mer om förändringarna. 

Trafikverket kunde inte svara på frågan om hur mycket av de 5,5 miljarder som man fått för installation av nya räcken som ska gå till ökad MC-säkerhet. På frågan om ökade satsningar på forskning för att ta reda på mer om till exempel vad som händer då en MC-förare kolliderar med ett vajerräcke förklarade Trafikverket att detta är något man ska titta på. 

Mötet avslutades efter en frågestund med att Sten Bergheden (m) förklarade att frågan är så viktigt att den förtjänar att följas upp vid ett senare tillfälle. Självklart är detta något SMC är positiva till!

Räckesstudien har också uppmärksammats av Sveriges Radios tyska redaktion Radio Schweden. Därför finns nu två inslag om räcken ur ett MC-perspektiv på svenska och tyska. 
Svensk artikel
Tysk artikel

Litteraturstudien "Definition av ett säkert räcke för motorcyklister". 


Jan Wenäll, VTI, Maria Nordqvist SMC, Göran Fredriksson SVBRF och Jörgen Persson Trafikverket var inbjudna till riksdagens MC-sällskap av Leif Pettersson (s) och Sten Bergheden (m) i bakre raden för att diskutera räcken och MC-säkerhet.