Ökade möjligheter till bidrag från Skadefonden

2015-08-13

Passagerare på motorcyklar som inte är SMC-medlemmar ska kunna beviljas bidrag ur Skadefonden. En förutsättning är givetvis att MC-föraren uppfyllde alla krav i stadgarna. Ändringen skedde sedan SMC uppmärksammats på MC-olycka där passageraren skadades svårt men inte kunde söka bidrag ur Skadefonden.
Har du eller någon du känner skadats i en MC-olycka och uppfyller kraven är du välkommen att söka bidrag ur Skadefonden!

Skadefonden bildades 1996 och sedan dess har 1 467 000 kronor betalats ut, framför allt till MC-förare som skadats. Idag finns 1 619 000 kronor i fonden. 

Skadefondens stadgar har nu reviderats för att tydliggöra att passagerare kan söka bidrag, även om de inte var SMC-medlemmar vid olyckstillfället. Föraren måste dock i dessa fall uppfylla kraven i stadgarna; kört motorcykel, vara SMC-medlem, köra en skattad, besiktigad och försäkrad motorcykel och självklart vara nyktter. 

Bakgrunden till förändring av Skadefondens stadgar är en MC-olycka som skedde 2009 där motorcykeln av någon anledning gick av vägen och krockade med ett räcke. Föraren klarade sig relativt bra medan passagerarens ben klämdes mellan motorcykel och räcke. Hon slungades sedan över räcket, nerför en slänt och landade i ett buskage. Hon fick många svåra skador; axlar, hand och lår. Värst var dock svåra skelettskador på vänster underben som ledde till en amputation ett år efter olyckan. 

Amputationen ledde till att MC-livet avslutades och paret sökte en ny hobby. Det blev liggcykel med el-assistans för passageraren som skadades svårt. Liggcyklarna har varit en viktig del i rehabiliteringen och gett ett ökat fysiskt och psykiskt välbefinnande. 

Tyvärr är liggcyklar och modifiering i fråga om el-assistans och liknande inte något som ersätts av landsting, försäkringskassa eller försäkringsbolag. Liggcykel ses som ett fritidsredskap, inte som ett handikappanpassat fordon. 

Här kommer SMC:s skadefond in i bilden. Den är ju till för just detta; att genom bidrag främja och stödja vård och rehabilitering åtmotorcykelförare och passagerare som blivit skadade eller invalidiserade vid trafikolycka. Bidrag betalas inte ut till sådant som ersätts av annan part. 

Genom förändring av stadgarna för Skadefonden kunde passageraren på motorcykeln beviljas bidrag till delar av kostnaderna för liggcykeln. 

Läs mer om Skadefonden här. 

Stadgar för Skadefonden. 




Över 300 mil har Lars och Anita Eriksson trampat med sina liggcyklar.