Nytt körprov för MC

2015-04-13

Idag publicerar Transportstyrelsen den nya föreskriften för MC-prov. Ett av två manöverprov i lågfart slopas och man har tydligt uttalat att fokus i körprov ska ligga på körning i trafiken. Förändringen ska leda till ökad trafiksäkerhet. TT gick ut med en nyhet vilket gett stor uppmärksamhet åt förändringen i media.

Ett av två manöverprov har slopats vilket ska leda till att elever får mer körträning ute i trafiken istället för i en manövergård. Den bana som behålls är alla parter i körkortsfrågan (Trafikverket, Transportstyrelsen, trafikskolorna och SMC) eniga om att den är enklare att lära in, enklare att köra med olika MC-modeller och kräver färre lektioner. Parterna var också överens om att tydliggöra vad som är krypkörning. 

Nya lågfartsprovet 
Lågfartsdelen börjar med att motorcykelns bakhjul står vid linje A. Förarprövaren bestämmer före provet om starten ska påbörjas från vänster eller höger. Eleven ska krypköra enligt figuren nedan mellan linjerna, runda enkelkonerna samt stanna vid dubbelkonerna, vända och krypköra tillbaka utan att stanna. Körningen avslutas när framhjulet står vid linje A.Hastigheten ska regleras med kopplingen, så kallad krypkörning. 

Transportstyrelsens nyhet 13 april.

Transportstyrelsens nya föreskrifter som börjar gälla 1 maj.

Nyhet från SMC och MC-Folket.  

Ny folder "Att ta MC-körkort".

Några av dagens artiklar i media med anledning av den nya föreskriften och nyheten i TT hittar du nedan. Missa inte ledaren i Närkes Allehanda. "Kör som en käring". 

Dagens Industri
Expressen
Varannan mc-tjej kuggas, Närkes Allehanda
Kör som en käring, Närkes Allehanda

Sveriges Radio Dalarna