Nya MC-regler i Queensland

2015-01-29

MC-organisationer och motorcyklister har efterlyst klarlägganden från delstatsregeringen i Queensland i olika frågor. Efter att ha analyserat 9000 enkätsvar har delstaten beslutat att tillåta körning mellan bilar i köer, körning på vägren i vissa fall samt likställt hjälmar godkända i Europa med sin egen standard. SMC applåderar initiativet i Queensland!

Regeringen för Queensland beslutade i fjol sommar att skicka ut ett underlag om tre olika frågor och be om svar. 9000 personer lämnade synpunkter på frågorna som rörde kökörning, hjälmstandard och kontroll av motorcyklar. De nya reglerna börjar gälla 1 februari i delstaten Queensland, Australien. 

Kökörning
Regeringen klarlägger att det är tillåtet att köra mellan bilköer i trängsel under vissa förutsättningar. Hastigheten får inte överstiga 30 km/h, det gäller inte dem som övningskör och det ska finnas tillräckligt med utrymme för att köra mellan filerna på ett säkert sätt.  Regeringen har producerat en video som visar hur körningen ska gå till. 

Körning på vägren
Motorcyklister får göra omkörningar på belagd vägren på samtliga vägar med en hastighet över 90 km/timme. endast MC-förare med körkort får köra på vägren, inte desom övningskör. Även här har regeringen gjort en video om körning på vägren. 

Framflyttade stopplinjer
I städer som skapat utrymmen med framflyttade stopplinjer för cyklister ska också motorcyklister få använda dessa för att snabbt kunna köra ifrån övrig trafik. MC får framföras max 50 meter i cykelbana under särskilda omständigheter.   

Böter
Kraftiga böter (£341)  och tre prickar i körkortet införs samtidigt som de nya reglerna om kökörning. Skulle åtal väckas och trafikbrottet hamna i domstol kan böterna bli £2227.  

Andra nya MC-regler
Man lättar på reglerna om att en MC-förare alltid måste sitta på motorcykeln med bägge fötterna på fotpinnarna.  Föraren ska ha kontroll av fordonet men kan sträcka på benet och släppa en hand från styret. 

Regeringen i Queensland inkluderar också den europeiska hjälmstandarden ECE 2205. 

Att köra mellan filer är tillåtet i Sverige och SMC har tagit fram körtips för detta. Självklart skulle SMC välkomna klarlägganden från svenska vägmyndigheter på samma sätt som man gör i Queensland. 
Läs hela nyheten.