Ny fråga till ministern!

2015-10-14

SMC-medlemmarnas engagemang har ännu en gång nått infrastrukturministern! I slutet av september försäkrade Anna Johansson (s) att Trafikverkets 30-punktslista var ett förutsättningslöst diskussionsunderlag och inte förslag till faktiska åtgärder. Men Trafikverket har nu beviljat medel till ett innovationsprojekt som ska utreda om det går att fånga motorcyklister i ATK. Därför ställer Sten Bergheden (m) en fråga till ministern om regeringen vill ändra gällande lagstiftning och införa ägaransvar för motorcyklister och om bilister i framtiden också ska omfattas av detta.

Engagemanget hos SMC:s medlemmar angående frågan om negativ särbehandling får uppmärksamhet. Idag har Sten Bergheden (m) ställt ännu en fråga till ministern. Den lyder:

"Fråga 2015/16:136 Nya försök att särbehandla mc-åkare
av Sten Bergheden (M) till Statsrådet Anna Johansson (S)

Jag ställde nyligen en fråga till statsrådet med lydelsen: ”Anser statsrådet att mc-förare ska särbehandlas i trafiken och ha särskilda regler?” Svaret var nej med en försäkran från statsrådet om att det som presenterats av Trafikverket i arbetsgruppen för ökad säkerhet på motorcykel har varit ett förutsättningslöst diskussionsunderlag, med ett trettiotal mer eller mindre realistiska möjligheter. Det var inte förslag till faktiska åtgärder.

Det har nu kommit till min kännedom att Trafikverket beviljat medel till ett innovationsprojekt som ska utreda om det går att fånga motorcyklister i ATK. Det blir för mig mycket märkligt att man först säger att motorcyklister ej ska särbehandlas i trafiken och sedan ändå ger ett uppdrag att utreda specifikt hur man kan komma åt just motorcyklister. Riksdagen har vid ett flertal tillfällen sagt ett tydligt nej till att införa ägaransvar vid fortkörning – är detta något som statsrådet nu ändå börjar överväga?

Anser statsrådet Anna Johansson att det nu finns möjlighet att ändra gällande lagstiftning så att det ges möjlighet att införa ägaransvar för motorcyklister, och innebär detta i förlängningen att även bilister ska omfattas av ägaransvar?"

SMC och våra medlemmar som engagerat sig i frågan ser självklart fram emot svaret från infrastrukturminister Anna Johansson (s)! 

Länk till frågan på riksdagens hemsida. 

Sten Bergheden har ställt en fråga tidigare till ministern - som inte svarade på frågan. 


Infrastrukturminister Anna Johansson (s) har fått fråga om ägaransvar för MC och i förlängningen bil. 


Riksdagsledamot Sten Bergheden (m) ställde frågan. 


Ska motorcyklister kunna fångas i ATK? Då måste ägaransvar införas.
Foto: Trafikverket.