En av fyra struntar i att använda blinkers

2015-01-26

Sveriges MotorCyklister, SMC, och Motormännen har undersökt blinkersanvändningen bland trafikanter i 15 orter runt om i landet. Drygt 12 000 observationer av trafikanter har gjorts och det är frivilliga från Motormännen och SMC som har genomfört undersökningen. Resultatet visar stora regionala skillnader. Bäst att använda blinkers är trafikanterna i Helsingborg och sämst är de i Karlstad, där mer än hälften lät bli att använda blinkersen.

– Det är väldigt tråkigt att så många låter bli att använda blinkers när de är ute i trafiken. Om fler visade sina intentioner i tid genom att använda blinkers skulle ett bättre flyt skapas i trafiken, framkomligheten skulle förbättras och flera onödiga olyckor och tillbud skulle kunna undvikas, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Kvinnor var mycket bättre än män på att använda blinkers. 18 procent av kvinnliga trafikanter struntade i blinkers jämfört 27 procent av de manliga. Privattrafikanter var slarvigare än yrkeschaufförer. 25 procent av privata förare struntade i blinkers jämfört med 17 procent av yrkeschaufförerna. Slarvigaste gruppen var MC-förare där 36 % struntade i att använda blinkers.

– Vi från SMC är mycket missnöjda med resultatet. Det är anmärkningsvärt att det är så många som var tredje motorcyklist som inte använder blinkersen. Vi som kör tvåhjuling vet ju hur utsatta vi är på vägarna, att då slarva själva med en så banal sak som blinkers är inte ok, säger Maria Nordqvist, politisk sekreterare på Sveriges Motorcyklister.

Undersökningen genomfördes i tre- eller fyrvägskorsningar runt om i landet. Mätningen var ett samarbete mellan två av Sveriges största trafikorganisationer Motormännen och Sveriges Motorcyklister. Organisationerna samlar tillsammans 185 000 medlemmar. Mätningarna gjordes av SMC:s vägspanare och Motormännens vägombud, som är lokalt ideellt verksamma medlemmar.

– Båda organisationerna är nöjda med samarbetet och genomförandet av undersökningen, men självklart är vi inte nöjda med resultatet. Vi ser att vårt arbete är viktigt och att vi måste fortsätta göra liknande undersökningar och få ut resultatet till Sveriges trafikanter. Sveriges trafikanter måste förbättra sitt körbeteende om vi ska få ner antalet olyckor, avslutar Maria Nordqvist.

Resultat av mätningar i hela landet. 

För mer information

Sveriges MotorCyklister

Maria Nordqvist, politisk sekreterare, Sveriges Motorcyklister, e-post , 0243-669 79, 070-538 39 38 

Motormännen:

Mikael Högskoog, pressansvarig,  e-post, 08-690 38 51, 070-343 55 99

Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig, e-post  08-690 38 33, 070-355 59 39

I Gävle var det vägspanare Chatrine Södergren, SMC, som mätte blinkersanvändning tillsammans med Lennart Kjellin, Motormännen.