Var finns det körprov?

2014-04-14

Våren är här och många blivande motorcyklister hårdtränar för att få ett A-körkort i sommar. Trafikverket publicerar varje måndag en lista över tillgängliga uppkörningstider runt om i Sverige. Man arrangerar också en Nationell Provdag lördag 10 maj för att korta köerna.

Trafikverket ansvarar för alla körprov och under sommaren då alla MC-prov ska genomföras är trycket som högst på förarprövarna.  Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att redovisa vad man ska göra för att korta köerna till körproven. Ett led i detta är att man publicerar ögonblicksbilder som visar antal lediga provtider, antal bokade provtider och andel lediga provtider i procent. Ögonblicksbilderna visar bokningsstatus sju veckor framåt. Uttaget görs vid midnatt till varje måndag.

Trafikverkets sida med bokningsstatus. 

Trafikverket har också öppet kvällar och helger för att minska köerna. Då är priset för ett A-prov högre, 2 145 jämfört med 1 650 under vardagar. Lördagen 10 maj satsar man på en nationell provdag på massor av platser i Sverige. Både kunskapsprov och körprov kan göras den dagen. MC-körprov finns i Stockholm, Visby och Växjö.

Trafikverket om Nationell provdag.  

De flesta vill bli klara med A-kortet snabbt och slippa denna väst.