Trafikverket stannar arbetet

2014-10-03

Tisdag den 7 oktober klockan 13 stannar allt arbete på fler än 60 av Trafikverkets byggarbetsplatser och kontor över hela landet. Då samlas all personal för en så kallad ”stand down” för säkerheten bland vägarbetare.

Det är inte bara trafikanter som kan råka illa ut på vägarna. Även de som arbetar med att förbättra vägarna drabbas av olyckor. En del i en handlingsplan för att minska dessa olyckor är att ett givet klockslag, en dag om året, stoppa aktiviteten och belysa problemet.

SMC hoppas att detta och övriga åtgärder i handlingsplanen ger resultat. Vi uppmanar dessutom alla motorcyklister, än en gång, att respektera vägarbetare genom att sakta ner och hålla avstånd när ni passerar. 


Bild från förra årets stand down vid Citybanan. Foto: Trafikverket

Följande skriver Trafikverket i ett pressmeddelande idag:

Tisdag den 7 oktober klockan 13 stannar allt arbete på fler än 60 av Trafikverkets byggarbetsplatser och kontor över hela landet. Då samlas all personal för en så kallad ”stand down” för säkerheten bland vägarbetare.

– Vi skickar en kraftig signal till alla i Trafikverkets anläggningsprojekt och hela branschen om att arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor måste ha högsta prioritet, säger Gunnar Malm. Alla ska komma hem från jobbet i vår bransch.

Trafikverket är Sveriges största aktör när det gäller att bygga infrastrukturprojekt, och tog förra hösten initiativ till ett branschsamarbete. I mars 2014 undertecknades en avsiktsförklaring och en handlingsplan med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor.

Bakom överenskommelsen står Trafikverket, Sveriges Byggindustrier med 3.100 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag.

En årlig "stand down" är en av de 16 aktiviteter som ingår i handlingsplanen. Maskiner, fordon och datorer stängs av och alla deltar i samlingen. Under samlingen återberättas olyckor för att väcka aktualitet kring ämnet, följt av en tyst minut för att hedra kollegor som råkat ut för olyckor.

Huvudarrangemanget äger rum på Citybanan i Stockholm med deltagande av Gunnar Malm, Trafikverkets generaldirektör, Kjell-Åke Averstad, Citybanans projektchef, Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier och Magnus Höij, vd Svenska Teknik&Designföretagen.