SMC får bidrag till räckesstudie

2014-06-13

SMC har beviljats 130 000 kronor från Trafikverkets Skyltfond för att ta fram en definition av säkert räcke för motorcyklister. SMC kommer att samarbeta med Sveriges främsta experter på området. Arbetet inleds i höst och ska redovisas senast 30 juni 2015.
SMC tackar Trafikverket för förtroendet att få leda arbetet i en fråga som är mycket viktig för svenska motorcyklister!

Trafikverkets Skyltfond delar ut bidrag till projekt som stärker trafiksäkerheten i vägtrafiken.Skyltfonden bildades hösten 1988. Pengar till fonden kommer från avgifter för personliga registreringsskyltar. För närvarande finns cirka 14 000 personliga skyltar ute i trafiken, 4 800 per skylt går till fonden.

För SMC är räckesfrågan oerhört viktig. Räcken är det vanligaste krockvåldet i dödsolyckor med MC. Var tionde person som dör på MC har krockat med ett räcke. Räcken har en central del i modell för säker trafik som är en grundbult i Nollvisionsarbetet i Sverige. Frågan har stötts och blötts ett antal år. 

SMC ansökte om bidrag ur Skyltfonden tillsammans med Svenska Väg- och Broräckesföreningen, SVBRF, och Väg- och transportforskningsinstitutet VTI om en knapp miljon från Skyltfonden. Ansökan bestod av två delar; definition av säkert räcke för motorcyklister samt en tänkbar testmetod av MC och räcken. 

SMC beviljades 130 000 kronor till definitionen. Tre personer, Maria Nordqvist SMC, Göran Fredriksson SVBRF och Jan Wenäll VTI kommer att starta arbetet med en litteraturstudie och kunskapssammanställning i höst. Därefter kommer andra experter på området att bjudas in för att utifrån underlaget diskutera en definition av ett säkert räcke. Experterna kommer från Trafikverket, räckestillverkare, försäkringsbolag och andra områden. Under våren 2015 kommer definitionen att tas fram och redovisas. 

Definitionen kan sedan användas som underlag för en möjlig testmetod och både simulerade och verkliga krocktester. 

Läs mer om räcken på SMC:s sida. 


Ett klassiskt vajerräcke


Ett av tre räcken i Sverige med underglidningsskydd.