Se upp med fordonsskulder vid köp!

2014-08-05

Om du köper ny bil, motorcykel eller annat fordon bör du noga kontrollera obetalda fordonsrelaterade skulder. Från och med den 1 juli 2014 kan Kronofogden nämligen ta ett fordon i anspråk för betalning av obetalda skulder, även om det var den tidigare ägaren som drog på sig skulderna! Kontroll görs i Transportstyrelsens vägtrafikregister.

Nya regler införs den 1 juli 2014 som ger Kronofogden större möjligheter att kräva in obetalda fordonsrelaterade skulder - som uppkommit efter 1 juli 2014. De nya reglerna innebär att om det finns obetalda skulder på ett visst fordon har Kronofogden rätt att ta fordonet i anspråk för att sälja det, och på det sättet få in pengar för att få den obetalda skulden betald - även om den nye ägaren inte gjort sig skyldig till skulderna. Skulderna är obetald fordonsskatt, trängselskatt och felparkeringsavgift. 

De nya reglerna införs för att motverka att personer smiter undan betalningsansvaret för fordonsrelaterade skulder genom att registrera så kallade bilmålvakter som ägare till fordonen. Vad är en bilmålvakt?

SMC tror inte att de nya reglerna kommer att omfatta särskilt många motorcyklar då de är undantagna från trängselskatt, parkerar gratis i många kommuner och betalar en låg fordonsskatt. De flesta motorcyklisterna äger dock också en bil! 

Kronofogden fattar beslut om att ta ett fordon i anspråk och det är en åtgärd som blir aktuell när alla andra vägar att få betalt för en skuld är uttömda och den betalningsskyldige inte har några utmätningsbara tillgångar eller egendomar som Kronofogden kan mäta ut. 

Vem är egentligen betalningsskyldig?
Generellt gäller att den som har varit noterad i vägtrafikregistret som ägare till fordonet när en skatt eller avgift beslutats alltid är betalningsskyldig. Det förändras inte även om fordonet byter ägare.

Sedan tidigare har det varit möjligt för Kronofogden att omhänderta ett fordon från en ägare med skulder och sälja det exekutivt. Det som däremot är nytt från den 1 juli 2014 är att Kronofogden nu kan ta ett fordon i anspråk också från en ny ägare även om den nya ägaren inte är skyldig att betala skulderna. Ianspråkstagande kan bli aktuellt i följande fall:

  • Det finns obetald fordonsskatt, trängselskatt eller felparkeringsavgift på det specifika fordonet.
  • Den betalningsskyldige tidigare ägaren inte har några utmätningsbara tillgångar eller egendomar.
  • Fordonet har nu en ny ägare.

Vilka skatter och avgifter omfattas?
Reglerna omfattar

Reglerna omfattar också eventuella förseningsavgifter kopplade till respektive skatt eller avgift liksom kronofogdens avgifter. Kronofogdens avgifter 

Skulder innan den 1 juli 2014
Reglerna om ianspråktagande av fordon gäller bara fordonsrelaterade skulder som beslutats från och med den 1 juli 2014. Skulder som har beslutats vid en tidigare tidpunkt omfattas inte.

Var kontrollerar jag eventuella fordonsrelaterade skulder?
För att kontrollera om det finns obetalda fordonsrelaterade skulder på ett visst fordon- kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor på 0771-14 15 16.

OBS! Om en obetald skatt/avgift har överlämnats till Kronofogden tillkommer också deras avgifter för hantera ärendet. Transportstyrelsen har inte uppgifter om Kronofogdens tillkommande kostnader. Om ett fordon har obetalda fordonsrelaterade skulder som överlämnats till Kronofogden bör du vända dig dit för att få ett besked om hela skuldbeloppet. 

När Kronofogden tar hand om en obetald skatt/avgift påför de en grundavgift för varje ärende. Kronofogden tar också betalt för bland annat räntekostnader.

Har en obetald fordonsrelaterad skuld överlämnats till Kronofogden bör du vända dig dit för att få besked om besked om hela skuldbeloppet. Telefonnummer till Kronofogdens kundservice är 0771-73 73 00.

OBS! Varken Transportstyrelsen eller Kronofogden kan lämna en fullständigt uppdaterad bild över alla utfärdade fordonsrelaterade skulder som finns på ett visst fordon. Det beror på att det tar tid innan vissa skulder uppdateras eller registreras i vägtrafikregistret. Till exempel fattas inte skattebeslut om trängselskatter förrän månaden efter passagerna är gjorda. Parkeringsanmärkningar registreras i vägtrafikregistret cirka en vecka efter utfärdade datumet.

E-tjänst?
Transportstyrelsens ambition är att införa en e-tjänst som innebär att du dygnet runt enkelt ska kunna kontrollera om det finns obetalda fordonsrelaterade skulder på ett fordon. En sådan tjänst är inte dagsläget inte tillåten enligt den nuvarande lagstiftningen. Transportstyrelsen arbetar dock med att få nödvändiga lagändringar till stånd.

Transportstyrelsen - om regelförändring
Transportstyrelsen - om kontroll