Sänkta avgifter på vägområdet

2014-04-29

Transportstyrelsen föreslår i en remiss att en rad olika avgifter ska slopas. Det handlar om påställningsavgift och en rad avgifter för diverse dispenser som idag kostar 2 600 kronor. Kostnaderna ska rymmas inom vägtrafikregisteravgiften - som dessutom ska sänkas från 65 till 60 kronor per år.
SMC är glatt överraskade av Transportstyrelsens förslag som föreslås börja gälla 1 januari 2015.

SMC har tidigare berättat att påställningsavgiften, 50 kronor, kommer att slopas. Nu kommer även Transportstyrelsen med en rad olika förslag på andra avgifter som ska sänkas eller till och med slopas. Detta är minst sagt ovanligt. 

Transportstyrelsens verksamhet är avgiftsfinansierad och ses ständigt över. Nu har man ett stort överskott från vägtrafikregisteravgiften. Den dispenshantering som MC-ägare idag får betala 2 600 kronor för kommer att bli helt gratis. Det har till exempel handlat om dispens för avgaskrav, flyttsaksfordon och enskilda frågor som dragkrok på MC. Dispenserna behålls men kommer att vara gratis. 

SMC påpekar att avgift för att undersöka hållbarhet på avgasrenande utrustning även bör omfatta MC-tillverkare eftersom det ställs avgaskrav på motorcyklar. Avgiften, 55 kronor per fordon, bör därför även omfatta hojar. 

SMC föreslår också att avgiften för tillsyn enligt vägsäkerhetslagen bibehålls så att Transportstyrelsen kan utveckla verksamheten. 

SMC anser däremot att ansökningsavgift för riskutbildning steg 2 A inte ska höjas. 

Hela remissvaret från SMC hittar du här. 

Transportstyrelsens förslag

Innan det fanns en föreskrift kostade det 2 600 per MC att få dispens för att montera krok. Nu slopas dispensavgifterna helt!