Polisen fokuserar på nykterhet

2014-06-03

Mellan den 2 och 8 juni har Polisen en insatsvecka med fokus på trafiknykterhet och gör då extra många alkoholutandningsprov. I 30 procent av dödsolyckor på motorcykel var föraren påverkad av alkohol och/eller droger. Samtidigt visar SMC:s studie att MC-förare tar klart avstånd från att köra motorcykel påverkad. Det är främst de körkortslösa MC-förarna som kör påverkade - något som förtjänar att uppmärksammas.
För SMC och SMC:s medlemmar är det självklart att MC-körning och alkohol/droger är en dålig kombination.

SMCoch NTF gjorde en studie 2010 om motorcyklisternas attityd till trafiksäkerhet. Den visade att MC-förare har en betydligt bättre attityd jämfört med bilister till körning i påverkat tillstånd. Förklaringen till att hela 30 % av dem som dör på MC är påverkade av alkohol och/eller droger är de körkortslösa MC-förarna, som står för 35 % av alla dödsolyckor på MC. 

Av de MC-förare som dog på motorcykel 2011-2012 var 22 personer påverkade av alkohol och/eller droger. 18 av dessa hade inget MC-körkort. Hela 72 % av de körkortslösa förarna var alkohol och/eller drogpåverkade jämfört med 4 % av de som hade körkort. 

SMC får nästan varje dag in artiklar som visar att problemet är stort. Polisen stoppar ett stort antal motorcyklister som misstänks för alkohol- och/eller drogpåverkan. En stor andel av dessa har inget på en motorcykel att göra eftersom de saknar körkort. 


Foto: Polisen

SMC:s rapport Extremt beteende - handlar främst om olovlig körning. 
SMC:s sida om Extremt beteende
SMC:s sida med artiklar i frågan.
Polisens pressmeddelande om insatsveckan 2-8 juni.  

Var beredd på extra många nykterhetskontroller denna vecka! Foto: Polisen