Nordiska knuttar träffas

2014-10-15

Ett historiskt möte för Nordens motorcyklister genomfördes under helgen då de sex FEMA-organisationer möttes tillsammans med tävlingsorganisationerna i FIM. Helgen visade att vi har allt att vinna på samarbete och att samarbete över gränserna i Norden behövs - allt händer inte i Bryssel.

De nordiska MC-organisationerna har haft ett mycket gott samarbete under många år. Numera träffas vi oftast i samband med FEMA-möten i Bryssel. FEMA, Federation of European Motorcyclists Associsation, är en federation med 22 MC-organisationer från 18 länder. FEMA och FIM (tävlingsorganisationen för MC-sport) har nu beslutat att inleda ett samarbete. Vi behöver helt enkelt samla våra krafter och resurser i all slags MC-lobby där vi har gemensamma intressen. 

En naturlig del i detta var därför att alla nordiska FEMA-organisationer träffades samtidigt som de nordiska (och baltiska) FIM-organisationerna möttes i Stockholm 10-11 oktober. 

MCoch mopeder i Norden
Totalt finns det över 1,5 miljoner tvåhjuliga motorfordon i trafik i de fyra nordiska grannländerna. Det är ett antal som borde beaktas i olika sammanhang, t ex då det gäller vägmiljön. 
Finland: 250 000 motorcyklar,  300 000 mopeder
Danmark: 158 000 motorcyklar, 52 000 mopeder
Sverige 315 000 motorcyklar, 150 000 mopeder
Norge: 160 000 motorcyklar, 170 000 mopeder 
Totalt:  783 000 motorcyklar, 572 000 mopeder

Viktiga frågor från mötet
Under mötet diskuterades aktuella frågor. NMCU presenterade strategin för ökad säkerhet på MC som publiceras i början av november. Körkortsfrågan är alltid aktuell och trots att körkortsdirektivet ska harmonisera körkorten är det mycket som skiljer våra länder, bland annat instegsålder för A1, A2, A och moped. Olyckor mot räcken diskuterades och flest dödade och skadade mototorcyklister i räckesolyckor sker i Sverige. Vi ska försöka samla statistik från de nordiska grannländerna för att använda i påverkansarbete i olika frågor, t ex räcken. 

Några viktiga beslut som fattades under mötet var att försöka skapa en nordisk konferens för experter på vägar. Finansiering, innehåll och talare ska undersökas. Vi ska också öka erfarenhetsutbytet av fortbildning på motorcykel genom ett gemensamt möte.

Länkar
NMR, Nordiskt Motorsykkel Råd
FEMA, Federation of European Motorcyclists Associations
FIM, Federation Internationale de Motocycliste 


Deltagarna på NMR-mötet. Från vänster: Markku, Juha, Rami, Maria,, Hans-Henrik, Tommi, Morten, Jani, Jesper och Jörn.