Vi motorcyklister är föredömen

2014-08-27

Vi motorcyklister är föredömliga trafikanter på så vis att vi vidareutbildar oss som ingen annan trafikantgrupp. SMC har under MC-säsongen 2014 arrangerat 250 kurser runt om i landet vilket gör oss till en av världens största kursarrangörer och svenska motorcyklister till allt säkrare förare. Resultatet syns på olycksstatistiken. MC-säsongen 2014 går mot sitt slut. Trots en lång, varm och solig vår och sommar är dödstalen lägre än tidigare år

Oavsett vilken motorcykel man kör och vem MC-föraren är, ger fortbildning ökade kunskaper och färdigheter och därmed ökad säkerhet. Det förutsätter dock att fortbildningen är kopplad till övningar och reflektioner om ökad riskmedvetenhet. SMC har arrangerat MC-fortbildning sedan 1973 och kurserna har utvecklats enormt under den tiden. Idag erbjuds bland annat avrostningar, kurser på gokartbanor, kurser på stora banor och gruskurser. Även de som övningskör privat är välkomna på många av våra kurser, tillsammans med sina handledare.

Nyttan av fortbildning för motorcyklister ifrågasätts många gånger av dem som inte kör motorcykel. SMC har därför genomfört flera studier bland dem som deltagit i fortbildning med genomgående positiva resultat. Tre fjärdedelar svarade att de blivit mer förberedda att hantera svåra situationer efter att ha deltagit i fortbildning. Hela 90 % kände att deras färdigheter förbättrats. 71 % ansåg att de hade mer resurser att fokusera bättre på trafiksituationer efter att ha deltagit i fortbildning. En majoritet anser att man blivit bättre på att anpassa hastigheten efter rådande trafiksituation efter kurserna.

- SMC:s kurser efterfrågas av MC-förare som vill öka och utveckla sina körkunskaper på motorcykel. Jag är helt övertygad om att SMC:s kurser bidragit till säkrare motorcyklister och därmed sänkta olyckstal, säger Jesper Christensen, generalsekreterare SMC.

SMC har 800 utbildade MC-instruktörer och resurspersoner som arbetar ideellt. Det gör det möjligt för SMC att erbjuda fortbildning för motorcyklister i hela Sverige.

Årets sista kurser genomförs på gokart- och storbanor under augusti och september. På fredag arrangeras en Prova-På-Kurs på Kinnekulle Ring i Götene kommun.  

Läs mer om alla kurser här: www.svmc.se/school

 

Studier om MC och fortbildning

Motorcyklisters inställtning till och acceptans för hastighetsgränser. En enkätstudie genomförd 2013 av Maria Nordqvist SMC och Nils-Petter Gregersen VTI. Bilaga 1 - enkäten. 

 

SMC:s undersökning om MC-förare och deras syn på fortbildning, webbversion och tryckversion. Resultat av en webbenkät jan 2010 genomförd av SMC och dr Elaine Hardy där motorcyklister ger sin syn på fortbildning och mycket annat.

 

Fler rapporter och studier hittar du här.