Moppekulturen lever i Finland

2014-10-22

Motorintresset verkar vara djupare i den finska själen än i något annat land. Kankse är det därför Finland har en mopedkultur som saknar motstycke. I Finland genomförs månatliga moppeträffar med tusentals ungdomar på mopeder och 125-or. Man samlas på en plats för att träffa kompisar, ha kul och göra stunts. Budskapet sprids via Facebook. Grupperna möts i alla större finska städer. Initiativet stödjs dessutom av organisationer och myndigheter då träffarna förebygger alkohol och droger. Visst vore det kul med liknande moppeträffar bland ungdomar i Sverige? Läs om Moppe mitti och kolla in filmklipp från dessa roliga träffar.

Moppe mitti - mopedträffar- arrangeras en gång i månaden i alla större finska städer (Kuopio, Kouvola, Mikkeli, Jyväskylä, Åbo, Tampere, Helsingfors m fl städer). Ungdomar på mopeder och 125-or samlas på en bestämd plats på en utsatt tid och kör därifrån i kortege till nästa plats. På varje mötespunkt visar de bästa förarna sina färdigheter i wheelies, stoppies och burnouts. På en given signal drar man vidare mot nästa, mål i grupp. 

En av de största träffarna är Allright meet, som sker i Helsingfors. Namnet kommer från handlaren- Allright –  som upplåter parkeringen för träffen (Allright är inte inblandade på annat sätt). Som mest har hela 2 500 förare deltagit en en träff! I övriga Finland brukar antalet vara några hundra per träff. 


Stunt på Allright Mitti

Negativ publicitet

En stor grupp fordon betyder buller och de använder också en stor del av vägen under kortegerna vilket inte alltid gillas av andra trafikanter. En del förare har plockats av vägen av polis. Vanligaste orsakerna är bristande utrustning på fordonet eller att man brutit mot trafikregler. Grannar brukar klaga på buller, lukt, nerskräpning och bristande säkerhet. På senare tid har polisen också börjat agera mot de traditionella stunt-uppträdandena. Det ledde till att ungdomarna nyligen körde till centrala Helsingfors för att demonstrera mot polisen i slutet av en mopedträff.

Mopedträffarna har betydelse

Mopedträffarna har en värdefull funktion - man får träffa vänner. Det är inte svårt att föreställa sig värre saker en 16-åring kan ägna sig åt en lördag kväll än att köra moped nykter tillsammans med kompisar i ett sammanhang med en låg olycksrisk (olyckor händer självklart men mycket sällan, det handlar om en handfull per år under alla mopedträffar). 

Trots att mopedträffarna kan verka kaotiska från utsidan är förarna fantasiskt väl organiserade. Om man deltar i träffarna och kör med gruppen upptäcker man snart att beteendet är perfekt koordinerat och man kör nästan alltid enligt skolboken. Att köra i bredd med hundratals unga MC- och mopedförare framför och bakom dig gör dig ödmjuk. Hastighetsgränserna efterlevs, rödljuskörningar undviks och man behöver inte vara rädd. 

Det stora deltagarantalet, och även antalet personer som gör stunts, ger ytterligare en viktig signal, nämligen respekt för fordonskontroll och färdigheter. Detta upplevs som viktigt av deltagarna.Många talangfulla unga förare deltar på träffarna, trots att de bara har ett minimum av utbildning bakom sig. I Finland har detta lett till att MC-instruktörer fått nya idéer och tankar om fortbildning. 

En vecka efter genomförd moppeträff fylls Youtube med videos från deltagarna som visar stunts, intervjuer och visar den härliga atmosfären. 

Smoto (finska SMC) stödjer moppeträffarna

Tyvärr strider denna typ av träffar ofta mot finsk lag gällande offentliga sammankomster. Det finns dock kryphål i lagen som används och gör att traditionen kan hållas vid liv. Ungdomarna som deltar har en mängd resurser för att skapa träffarna. De använder parkeringsplatser och offentliga delar av industriområden. 

Samarbete har startats mellan organisatörerna av mopedträffarna och polisen. Denna sommar har mötesledaren i Kouvola träffat polsen och träffat en lokal överenskommelse. Polisen har lovat att tillåta stunts under förutsättning att man följer vissa regler. En markägare lånar ut en parkeringsplats vid en stor affär. Resultatet gladde alla inblandade! I Åbo lyckades man också hålla mopedträffarna vid liv sedan Smoto (SMC:s systerorganisation i Finland) som stödjer mopedträffarna, EHYT (en organisation som förebygger alkohol och droger) och den lokala MC-klubben TuMP träffade polisen för att diskutera mopedträffarna. 

Framtiden?

Under 2015 kommer MP69 och Smoto(SMC:s systerorganisationer) att delta i en arbetsgrupp tillsammans med  EHYT för att marknadsföra moped- och 125-kulturen. Man ska jobba för att tillvarata allas intressen i frågan. MC-organisationerna ska sätta sig ner med ledarna för mopedträffarna och polisen för att hitta lösningar som minskar risker och baksidorna av mopedträffarna. Förhoppnignsvis kommer mopedträffkulturen att växa både i omfattning och kvalité i Finland och i andra länder. 


Artikelförfattare Tommi Lumiaho träffar ungdomarna på Allright Meet

Titta på filmerna - äkta motorglädje!

Författare som självklart deltagit i Moppe mittii: Tommi Lumiaho MP69 och Jani Immonen, Smoto

 


En kortege med unga moped- och MC-förare, Allright Mitti.