Iron Butt firar 5 år med 5,5 varv runt Mälaren

2014-08-15

Långåkarföreningen Ironbutt Association med ursprung i USA etablerades i Sverige 2009 och firar sitt femårs jubileum nu i helgen. Under de första åren har man tagit emot över 400 ansökningar från framför allt Sverige, men även från norska och danska motorcyklister har fått sina körningar prövade enligt IBAs krävande reglemente.

De allra flesta som skickat in sina ansökningar har blivit godkända och upptagits i den världsomspännande och stadigt växande kretsen av motorcyklister som tycker om att köra sina hojar långt och säkert. Drygt 40 000 motorcyklar pryds nu av den där oblyga nummerskyltshållaren som meddelar att här åker en av världens tuffaste motorcyklister. Två av dessa finns på SMC:s kansli, Jesper Christensen och Maria Nordqvist och en finns i valberedningen, Annica Åkerström-Olofsson. Alla tre kan intyga att det är en häftig MC-upplevelse att genomföra en Saddle Sore (1000 miles/1600 kilometer). 

 
Inträdesprovet till IBAär enkelt: 1000 dokumenterade miles inom ramen av 24 timmar, körda på ett genomtänkt och säkert sätt samt enligt Ironbutts reglemente. När man fått sin instegskörning godkänd, öppnas en värld av nya utmaningar och äventyr under Ironbutt paraplyet. Det finns massor av olika distanser att kora och tider att klara av dem inom. Den enskilda individen kan bygga på med det som passar honom eller henne bäst.
 
Och vad kan vara mer naturligt för en järnrumpa än att fira sitt 5-års jubileum med en liten sväng på motorcykeln? 
Iron Butt Association Sweden upprepar för tredje året i rad succén med "Mälaren Runt-runt-runt" - alltså minst 5,5 varv runt Mälaren samtidigt som MCN och SMC arrangerar det riktiga Mälaren Runt. Dessa 1,609 kilometer leder till en godkänd Saddle Sore 1000 under just denna helg när speciella regler gäller.     
 
Så, om du både möter och blir omkörd av samma motorcyklist flera gånger under denna helgen så är det inget underligt med det: det är bara Ironbuttarna som gör det dom tycker bäst om - köra motorcykel!

Läs mer om Iron Butt Association Sweden, som är en SMC-ansluten klubb, på deras hemsida.