Fråga inför valet-trafikförsäkringsskatten

2014-07-01

Det är valår 2014 och varje dag under Almedalsveckan presenterar SMC en fråga och svar från de åtta riksdagspartierna. Den tredje frågan löd: Vad vill ditt parti göra med trafikförsäkringsreformen, alltså trafikförsäkringsskatten 32 procent och steg 2? Frågorna ställdes till riksdagsledamöter i Riksdagens Trafikutskott.

SMC konstaterar att sju år sedan trafikförsäkringsreformen infördes finns det inget parti som försvarar den eller ser införandet som en framgång. Trafikförsäkringsskatten går inte till trafikskador, den har inte lett till ökad trafiksäkerhet och inget parti vill gå vidare med steg 2 som skulle innebära att fordonsägarna ska betala sina framtida skador genom försäkringspremierna.

Flera allianspartier, som införde trafikförsäkringsskatten, menar att den ska slopas. Det finns ingen enighet i oppositionen om att riva upp beslutet och skrota trafikförsäkringsreformen. Oavsett vilken sida som vinner valet i höst, krävs sannolikt en översyn av hela skattesystemet för att trafikförsäkringsskatten ska slopas. Steg 2 är ingenting vi behöver oroa oss över vilket är positivt! 

Svar från partierna
KD: Kristdemokraterna tittade inför införandet av trafikförsäkringsskatten på det väl fungerande systemet i Finland där trafikförsäkringen betalt sjukvårdskostnader för trafikskador sedan 1950-talet. Resultatet i Sverige är inte alls vad som avsågs. Om vi inte kan nå en lösning i Sverige där skadekostnaden för trafikskador kan särredovisas bör skatten avvecklas. Trafikförsäkringsskatten går idag inte alls till det som den var tänkt för.

C: Trafikförsäkringsreformen har inte genomförts som planerats och det inte finns någon koppling till det ursprungliga syftet; skatteväxling mot sjukvårdskostnader. Därför anser Centerpartiet att skatten bör avskaffas alternativt att intäkterna används till trafiksäkerhetshöjande åtgärder. Steg 2 diskuterats överhuvudtaget inte.

Fp: Den ursprungliga idén med koppling till trafiksäkerhet och trafikskador har aldrig genomförts, trafikförsäkringsskatten har därmed uppfyllt inte syftet. Det finns inga motiv att gå vidare med Steg 2 och frågan diskuteras överhuvudtaget inte. 

M:  Nej, Det finns inga tankar eller förslag på att gå vidare med steg 2, det förslaget ligger i papperskorgen.

S: Jag tror tyvärr att det inte kommer att hända någonting med trafikförsäkringsskatten då det krävs en totalöversyn av skattesystemet för en förändring. Jag personligen är helt emot trafikförsäkringsskatten. Det är en skatt som inte ska finnas eftersom alla fordonsägare redan betalar fordonsskatt.

Mp: Detta är inte en fråga som behandlas inom Trafikutskottet. Mig veterligt har mp inga planer på att förändra något angående trafikförsäkringsskatten. 

V: Vänsterpartiet anser fortfarande att trafikförsäkringsreformen har brister men vi har inte lagt förslag på att riva upp reformen.

Sd: Denna fråga beslutades innan sd fanns i riksdagen och jag har inget svar på detta.

Ställ egna frågor till politiker!
Alla röstberättigade medborgare kan ställa frågor till politiker. Partierna är inte eniga i frågan om trafikförsäkringsskatten, 32 procent på trafikförsäkringen. Ta chansen inför valet och fråga hur respektive parti ser på trafikförsäkringsskatten i framtiden! I riksdagen är det Finansutskottet som behandlat frågan. Ledamöterna hittar du här. 

Anders Åkesson (c)

Lars Gustafsson (kd)

Lars Tysklind (fp)

Leif Pettersson (s)

Siv Holma (v)

Sten Bergheden (m)

Stina Bergström (mp)

Tony Wiklander (sd)