Finns fördelar i ny teknologi för MC?

2014-02-27

European Motorcyclists Forum, EMF hålls 5-6 mars i Bryssel och kommer att handla om effekterna av ny teknologi för motorcyklister. Jesper Christensen, SMC, är en av många talare under konferensen.
Även om du inte kommer till EMF kan alla motorcyklister delta i debatten om ny teknik i framtidens fordon genom Forum och Facebook.

SMC är medlem i FEMA, Federation of European Motorcyclists Associations. Konferensen är en del av det EU-finansierade projektet RIDERSCAN. Syftet med RIDERSCAN är att samla kunskap och information om MC-säkerhet i Europa och ge riktlinjer till myndigheterna i EU-länderna.

EMF arrangeras i EU-parlamentet två månader före EU-valet, tack vare stöd av den tyske EU-parlamentarikern Bernd Lange (som också är motorcyklist). 

- Tvåhjuliga motorfordon kommer att få en avgörande betydelse för framtidens resor, särskilt i städerna, säger Bermd Lange. Tyvärr glömmer man dock oftast bort motorcyklar och mopeder i transportplaner. Därför är det viktigt att fokusera på dessa trafikanter, särskilt i frågan om integrerade Intelligenta Transportsystem. 

Årets EMF kommer att behandla EU-kommissionens arbete i frågan om Intelligenta Transport System, ITS. EU har flera olika initiativ på området: Cars2020 Action Plan, ITS Directive and Action Plan och Horizon2020, och konferensen kommer att behandla ITS ur ett MC-perspektiv.

Inför EMF har FEMA genomfört en webenkät som publicerats på SMC:s och andra europeiska MC-organisationers hemsidor. ITS-enkäten kommer att visa vad Europas motorcyklister anser om ITS och hur mycket man känner till ITS. Det preliminära resultatet om motorcyklisters intresse för att testa, använda och köpa ITS-system kommer att tas upp under konferensen. Enkäten hittar du här.  

SMC och NTF frågade i en attitydundersökning 2010 om inställning till tekniska stöd för anpassning av hastighet. Knappt 10 % var positiva till detta medan två tredjedelar var negativa. Många instämde i att det finns en risk att förare förlitar sig för mycket på teknik om stödsystemen blir för många. Det stödjer SMC:s åsikt om att tekniska stödsystem ska vara frivilliga.

FEMA vill gärna ha in synpunkter från motorcyklister i Europas alla hörn innan, under och efter konferensen. Du kan kommentera via Facebook, Linkediin och Twitter. 

Forumet kommer att spelas in så du kan se och lyssna på vad som hände via YouTube. 

Följ EMF via sociala media
Facebook

Linkedin

Twitter: #riderscan

SMC:s forum


Vill du läsa mer? 
Projektet: RIDERSCAN 
Konferens 5-6 mars:  European Motorcyclists Forum
FEMA:s syn på ITS. 
SMC om ITS
FEMA:s nyhetsbrev om ITS. 
EU-kommissionens hemsida om ITS.  
Kommissionens ITS-sida med fokus på vägar. 
FEMA:s enkät om ITS.  

Genom webenkäter i hela Europa får FEMA unik kunskap om vad vi motorcyklister tycker och tänker och om det finns skillnader beroende på var vi bor. 

FEMA.s konferens hålls 5-6 mars i EU-parlamentet. 

FEMA består av MC-organisationer från olika EU-länder, SMC är den största medlemsorganisationen.