Ambulanssjukvårdare prisas för Medical Card

2014-01-03

Ambulanssjukvårdare Ian Burrell fick en idé om kort med medicinsk information i MC-hjälmar i Storbritannien. Idén har sedan spridit sig till USA, Sverige, Nordirland, Portugal, Rumänien och Finland. Burrell kommer nu att få utmärkelsen Member of The British Empire (MBE) av HMS drottning Elizabeth. En MBE är en orden som endast delas ut till ett fåtal personer varje år i samband med nyåret eller drottningens födelsedag.
SMC gratulerar Ian Burrell till utmärkelsen för den geniala idén!

Ian Burrell kör motorcykel, är ambulanssjukvårdare och generalsekreterare i UK Ambulance Motorcycle Club. Nu väntar han på den formella inbjudningen till Buckingham Palace där han ska få ta emot utnämningen.

En stolt och glad Ian Burrell, snart även MBE. 

CRASH card startade i UK och innebär att man lägger ett kort i MC-hjälmen som innehåller information om föraren i händelse av en olycka. Korten har spridit sig till USA, Sverige, Nordirland, Rumänien, Portugal och Finland. 

Rob Lawrence,  Richmond Ambulance Authority  och ansvarig för Rider Alert i USA var först att gratulera Ian.
 -  Ian har verkligen förtjänat att få denna bekräftelse och kungligt godkännande. Jag är övertygad om att Ian är överlycklig, inte bara för sin egen del utan också för att projektet med medicinsk information i hjälmarna blivit en uppskattad global säkerhetsåtgärd för motorcyklister.

Det världsomfattande samarbetet med medicinska kort i hjälmar närmar sig nu en miljon tryckta kort. Projektet har vunnit många priser i Europa och USA. Korten har dessutom hjälpt ett antal MC-förare vid olyckor genom att de kunnat identifieras och räddningspersonalen har fått kontaktuppgifter och kunskap om förarens hälsa och medicinsk historia som behandling och medicinering. 

SMC:s generalsekreterare Jesper Christensen är också direktör i FIM som sprider projektet med medicinska kort globalt. 
- Vi är mycket stolta över Ians bedrift inom FIM och SMC. Under 2012 fick projektet FIM:s Global Road Safety Prize. Som en extra present till Ian kommer FIM att börja erbjuda Medical Card till 108 nationella MC-organisationer under 2014. 

SMC har skickat Medical Card till medlemmar 2012 och 2013. Även under 2014 kommer Medical Card att skickas tillsammans med medlemskorten. SMC har beviljats bidrag ur Skyltfonden för projektet.

Mer om Medical Card.
Pressmeddelande om Ian Burrells utmärkelse.