56 miljoner motorcyklister

2014-12-03

Trafiksituationen ser olika ut i Världen. Här i Sverige har vi många år i rad kunnat leverera glädjande besked att antalet motorcyklar i trafik ökar konstant. I slutet av 2013 fanns 285.000 motorcyklar i trafik i Sverige. Som mest under året var det cirka 310.000 inregistrerade. Nyligen kom statistik som ger lite andra perspektiv. Den visar att på vägarna i Kina rullar 56 miljoner motorcyklar.

Kina är världens största bilmarknad. Enligt en nyligen publicerad artikel i Autonews China rullar nu 300 miljoner fordon omkring på vägarna. Inte mindre än 56 miljoner av dessa fordon är motorcyklar.

I Sverige har vi sett en glädjande ökning av antalet motorcyklister. Trafikanalys senaste statistik visar att vi i december förra året hade exakt 284.969 motorcyklar trafikregistrerade i Sverige.

Under 2014 fick vi 8.466 nya innehavare av MC-körkort och vi hoppas förstås att det gör att antalet motorcyklar fortsätter att öka och att vi möter dessa nya motorcyklister på många härliga MC-turer framöver. 

Visst vore det roligt om vi hade miljontals motorcyklar här i Sverige, men vi i SMC tror att vi har något annat som Kina inte har, en gemenskap mellan oss motorcyklister och en betydligt säkrare trafikmiljö och större medvetenhet.

Du som är intresserad av att läsa mer om fordonsstatistik, trafiksäkerhet, olycksstatistik kan ta en titt i WHO:s rapport "Globus status report on road safety 2013" som land för land redovisar antal fordon, olyckor, lagar och regler, åtgärder och annat.

 

Befolkning i Kina: 1,4 miljarder.

Befolkning i Sverige: 9,5 miljoner