Utvärdering av underglidningsskydd

2013-08-26

Trafikverket har nu utvärderat det första året med underglidningsskydd på fem räcken. Resultatet är positivt för drift och underhåll sommar och vinter. Nu väntar ytterligare ett år av utvärdering innan beslut fattas om fler underglidningsskydd.
Det första året visar att underglidningsskydd fungerar i praktiken, sommar och vinter, i Sverige.

Trafikverket publicerade 21 augusti en utvärdering av det första året med underglidningsskydd på flera platser i Sverige; Åkersberga, Botkyrka, Ljungarum och Arjeplog. Fem olika räckesskydd har testats för att se hur de fungerar i praktiken med snöröjning och liknande.

Projektledare Hans Holmén är nöjd med det första årets försök. Snöplogningen har inte varit något stort problem, även om räcket i Åkersberga fått några bucklor. Plogbilsförarna har inte sett några hinder för att få bort snön från vägbanan på de platser där det finns underglidningsskydd.

Eftersom detta är det absolut första försöket med underglidningsskydd har räckesskydden monterats helt enligt tillverkarens anvisningar, d v s  nära marknivån med endast en smal spalt mellan plåtens undersida och vägens stödremsa. Redan efter en säsong har det visat sig att skräp, växtlighet och grus tenderar att täppa igen spalten på många ställen. Dessutom kan räcket sjunka något efter avslutat montage. Följden blir att vattnet får svårare att rinna av vägbanan och att erosionsskador kan uppstå.

Detta är givetvis inte bra och Holmén menar att underglidningsskydd i framtiden måste placeras lite högre från marken. Dock får inte avståndet bli så högt att en arm eller ben kan komma mellan räckesskyddet och marken.

Nu går utvärderingen in på sitt andra år. Holmén berättar att Trafikverket i april-maj 2014 kommer att göra en avstämning av resultaten från kommande vintersäsong 2013-14. Då görs en Vi bedömning av resultaten sammantagna med nu aktuella resultat. Testerna fortsätter säsongen 2014-15 men det kan bli så att vi anser att två säsonger är tillräckligt . Den bedömningen görs nästa vår.

SMC håller tummarna för att det goda resultatet håller i sig och att vi får se mängder av underglidningsskydd i en inte alltför avlägsen framtid.

Länk till Trafikverkets sida om utvärdering av underglidningsskydd.  


Underglidningsskyddet i Åkersberga.


Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd invigde Sveriges första räcke med underglidningsskydd i Åkersberga.